Vremea în săptămâna 17–23 mai: scad temperaturile, vor fi ploi mai multe și ninsori pe crestele montane

Vremea în săptămâna 17–23 mai: scad temperaturile, vor fi ploi mai multe și ninsori pe crestele montane
Publicat: 16/05/2021, 15:51
Actualizat: 16/05/2021, 16:00

Niciuna din zilele săptămânii care începe luni 17 mai nu va scăpa de precipitații, iar temperaturile vor fi chiar și cu 8 grade sub valorile perioadei. În Banat, Crișana, Maramureș vor fi precipitații și de 40 – 50 l/mp, iar prin zonele montane, chiar spre 70 – 80 l/mp. În Transilvania, Oltenia și Muntenia, cantitățile de precipitații ajung la 15 – 20 l/mp, în timp ce Moldova și Dobrogea au parte de o nouă săptămână cu puține ploi, cantitățile de apă care vor cădea nedepășind 5 – 7 l/mp.

Schimbările se datorează unor câmpuri de presiune scăzută, cu mase de aer umed, reci și foarte reci, de origina maritim polară, care vor afecta toate regiunile, până vineri. Abia în weekend-ul 22-23 mai, spre România va avansa o masă de aer mai cald, potrivit datelor de la Prognoze Meteo transmise pentru Gândul.

Luni 17 mai

  • Noaptea aduce temperaturi minime cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 10 și 12 – 13 grade. Valori ușor mai coborâte, spre 7-8 grade, vor fi în zonele montane, prin dealurile Munteniei și Olteniei, dar și prin sudul Transilvaniei. Pe crestele montane, mai  ales în Carpații Meridionali, sunt posibile valori de temperatură sub 0 grade, spre –1, –2 grade.
  • Temperaturile maxime ale primei zile a săptămânii urcă spre 23 – 24 de grade prin Moldova, estul Munteniei și Dobrogea. În restul regiunilor, nu vor fi temperaturi mai mari de 18 – 20 de grade, prin Crișana fiind posibile chiar valori mai mici, de 15 – 16 grade. Aceleași temperaturi vor fi și în zonele montane, iar pe creste, nu vor depăși 5 – 7 grade.
  • Precipitații vor fi în toată țara. Dacă prin Moldova, estul Muntenei, Dobrogea abia se va strânge 1 l/mp, în Banat, Crișana și Maramureș, cantitățile de precipitații pot ajunge și la 15 – 20 de l/mp. În restul țării, nu se acumulează mai mult de 5 – 7 l/mp.
  • Ploile vor fi însoțite, mai ales pe parcursul după-amiezii, de fenomene convective – descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie și, izolat, grindină.

Marți 18 mai

  • Temperaturile minime ale nopții de luni spre marți pleacă de la valori de 8 – 10 grade prin Transilvania, zonele montane (pe creste vor fi temperaturi de 2 – 4 grade), respectiv 11 – 12 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele deluroase din Oltenia și Muntenia. În Oltenia, Muntenia, și Moldova, mercurul din termometre urcă spre 13 – 14 grade. Cele mai mari temperaturi minime vor fi în estul Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde vor fi atinse valori de 16 – 17 grade.
  • Temperaturile maxime ale zile rămân sub valorile normale ale perioadei, chiar dacă prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea se va ajunge la 22 – 23 de grade. Prin Banat, Crișana, centrul și nordul Moldovei, zonele deluroase ale Olteniei și Munteniei, maximele se opresc la 18 – 19 grade. În Transilvania și Maramureș, va fi chiar mai rece, cu doar 13 – 15 grade. În zonele montane, temperaturile nu vor trece de 8 – 9 grade, cu 3 – 4 grade pe creste.
  • Ploile se concentrează mai ales pe zonele montane, în nordul Crișanei, Maramureș, nordul Transilvaniei și al Moldovei, unde sunt estimate cantități de 15 – 20 l/mp. În restul țării, ploile nu vor aduce mai mult de 1 l/mp.
  • Liniștite în prima parte a zilei, ploile pot fi însoțite după-amiază de descărcări electrice, vânt puternic și posibil de grindină.

Miercuri 19 mai

  • În timpul nopții, va fi vreme rece prin Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, unde vor fi temperaturi minime de 7 – 8 grade, la fel ca în zonele montane (pe creste vor fi doar 1 – 2 grade). Și în restul țării mai scad temperaturile minime, până la 11 – 12 grade, doar Dobrogea (în nordul regiunii) având valori mai crescute, 14 – 15 grade.
  • Temperaturile maxime ale zilei ajung la 17 – 19 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, respectiv 21 – 23 de grade în Muntenia, Moldova și Dobrogea. În zonele montane vor fi 13 – 14 grade, cu 3 – 5 grade pe creste.
  • Precipitații sunt posibile în bună parte din țară, cu excepția Dobrogei, estului Muntenei și sudului Moldovei, dar cantități mai importante, care nu vor depăși 10 – 15 l/mp, se pot acumula doar prin Munții Banatului, în Apuseni și în vestul Carpaților Meridionali.

Joi 20 mai

  • Temperaturile minime vor ajunge la valori de 8 – 10 grade în bună parte din țară, excepție făcând doar Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, unde se pot atinge și 12 – 13 grade. În zonele montane vor fi temperaturi peste noapte care nu depășesc 3 – 4 grade, cu 0 – 1 grad pe creste.
  • Peste zi, vor fi temperaturi maxime  de 20 de grade doar prin Moldova și nordul Dobrogei, în timp ce în restul țării, termometrele vor indica temperaturi de 16 – 18 grade, mai scăzute pentru această dată din calendar. În zonele montane vor fi 11 – 12 grade, cu 4 – 5 grade pe creste.
  • De ploi scapă doar centrul și nordul Moldovei, iar cantități mai importante, de 15 – 20 l/mp, se pot strânge în zonele montane, zonele deluroase ale Banatului, în Crișana, dar și prin Oltenia și Muntenia.
  • Pe crestele montane sunt posibile lapovițe și ninsori.

Vineri 21 mai

  • Va continua să se răcească, temperaturile minime vor pleca de la 4 – 5 grade în zonele montane, în Transilvania, Maramureș (cu –2, –1 grade pe creste) și vor ajune până la 7 – 9 grade în restul țării. Doar prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea este posibil să se atingă și valori de 11 – 12 grade.
  • Temperaturile maxime ale zilei vor ajunge la 21 – 23 de grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei, nordului Crișanei și Maramureșului, unde vor fi 18 – 19 grade. Zonele montane vor avea temperaturi de 14 – 15 grade, cu 8 – 9 grade pe creste.
  • Ploi slabe (până în 1 – 2 l/mp) sunt posibile prin zonele montane, în Transilvania, Maramureș, Moldova, dar și prin Dobrogea, precum și, izolat, în Muntenia.

Sâmbătă 22 mai

  • Weekend-ul începe cu temperaturi în creștere, în Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea fiind așteptate valori maxime de 25 – 26 de grade. Prin Transilvania și Banat, temperaturile vor fi ușor mai scăzute, 21 – 22 de grade. Crișana și Maramureșul au parte de valori maxime la fel ca în zonele montane, doar 16 – 17 grade. Pe creste se vor atinge 6 – 8 grade.
  • Ploi vor fi în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și al Moldovei, unde se pot acumula 5 – 10 l/mp.

Duminică 23 mai

  • Temperaturile maxime nu trec de 17 – 19 grade în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și în zonele montane (pe creste vor fi 8 – 10 grade). În Oltenia, Muntenia, sudul și centrul Moldovei și în Dobrogea, ziua va avea temperaturi de 23 – 25 de grade. Prin sudul, sud-estul extrem al Munteniei, dar și sudul Dobrogei vor fi posibile și temperaturi de 27 – 28 de grade.
  • Ploi vor fi în cea mai mare parte a țării, cu excepția sudului Olteniei, Muntenia, Dobrogea și sudului Moldovei. Cantitățile cele mai mari vom fi prin Crișana, Maramureș și în zonele montane, de 10 – 15 l/mp.

DISCLAIMER: Administrația Națională de Meteorologie este singura instituție abilitată să emită prognoze și avertizări oficiale. 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...