Stolojan: Guvernul nu se preocupă de Acordul cu FMI și deblocarea programelor presuspendate

Stolojan: Guvernul nu se preocupă de Acordul cu FMI și deblocarea programelor presuspendate
Publicat: 18/11/2012, 14:59
Actualizat: 18/11/2012, 15:33

Theodor Stolojan, liderul delegației de eurodeputați ai PDL, a declarat că Guvernul Ponta aflat în campanie nu se preocupă de măsurile necesare deblocării programelor operaționale presuspendate, precum și de îndeplinirea prevederilor acordului cu FMI, CE și BM.

Potrivit lui Stolojan, Guvernul trebuie să ia în această perioadă de campanie electorală măsurile prevăzute în acordul actualul cu FMI, CE și BM pentru a nu pune guvernul care va rezulta după 9 decembrie în „situația imposibilă” de a nu mai putea continua negocierile cu organismele internaționale pentru următorul acord.

„România poate prezenta atractivitate mai mare pentru investitori și dacă va avea un nou acord cu FMI, CE și BM. Un acord pe care domnul Ponta a anunțat că ar vrea să îl negocieze la începutul anului viitor. Acordul curent în care ne aflăm expiră în aprilie 2013. Numai că domnul Ponta și guvernul pe care îl conduce au primit un răspuns foarte categoric de data aceasta: «îndepliniți întâi prevederile programului pe care îl aveți în prezent cu CE, FMI și BM și abia după aceea gândiți-vă la un nou program». Ori acest lucru este foarte greu pentru domnul Ponta și Guvernul pe care îl conduce. De ce? Pentru că, practic, de când au venit la guvernare, se află în campanie electorală, iar aproape tot guvernul său participă la campanie”, a afirmat Stolojan, duminică, într-o conferință de presă, la sediul ARD.

El a subliniat că Guvernul Ponta are responsabilitatea de a lua „toate măsurile” prevăzute în acordul curent cu FMI, CE și BM.

„Au o mare responsabilitate pentru ca acum, când participă la campania electorală, să se concentreze a lua toate măsurile prevăzute în programul curent încheiat cu FMI, BM și CE, astfel încât indiferent ce guvern va fi începând cu 9 decembrie să nu pună și noul guvern în fața unei situații imposibile de a nu mai continua aceste negocieri pentru că nu sunt îndeplinite prevederile actualului acord”, a afirmat Stolojan.

De asemenea, eurodeputatul PDL a subliniat că Guvernul Ponta trebuie să se preocupe în această perioadă și de luarea măsurilor solicitate de Comisia Europeană în vederea deblocării programelor operaționale intrate în octombrie în procedura de presuspendare.

„Din nou acest Guvern condus de domnul Ponta are responsabilitatea să îndeplinească în cele două luni pe care le are la dispoziție toate măsurile cerute de CE pentru reluarea plăților. Termenul când expiră aceste două luni este în cursul lunii decembrie anul acesta. (…) Nu avem niciun semnal din partea Guvernului României că se ocupă de această problemă, că îl preocupă această problemă. Sigur, este implicat în campania electorală”, a susținut Stolojan.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a impus recent României și 13 condiționalități ex-ante, referitoare la strategii și programe de acțiune care trebuie prezentate până la jumătatea lui 2013 în vederea încheierea parteneriatului privind finanțarea în cadrul bugetar 2014-2020, iar Guvernul Ponta ar trebui să aibă și acest lucru în vedere.

Stolojan a comentat și evoluția economiei României în ultimile luni, constatând că aceasta se află într-o situație de „echilibru rău”. „Ne place să spunem un adevăr, și anume că economia României se află într-o situație de echilibru. Este o realitatea macroeconomică, dar este un echilibru rău în care activitatea economică se reduce, reflectată prin scăderea PIB în trimestrul trei, printr-o inflație mai mare decât cea prognozată și mai ales printr-o perspectivă slabă pentru 2012 și 2013. Ne confruntăm de fapt cu reducerea investițiilor, cu micșorarea intrărilor de capital în România”, a afirmat eurodeputatul PDL.

El a mai semnalat că România a pierdut față de 2008 nu mai puțin de 20 de poziții în clasamentul Forbes al țărilor atractive pentru investiții, fiind depășită de Bulgaria, Ungaria și Turcia, iar prevederile programului de guvernare al USL nu reprezintă o soluție pentru remedierea acestei situații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Rămâi FĂRĂ PERMISUL de conducere. Șoferii au interzis să facă asta pe trecerea de pietoni
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Vulturii și‐au schimbat traseul de migrație pentru a evita războiul din Ucraina
×