Stolojan: Guvernul nu se preocupă de Acordul cu FMI și deblocarea programelor presuspendate

Stolojan: Guvernul nu se preocupă de Acordul cu FMI și deblocarea programelor presuspendate
Publicat: 18/11/2012, 14:59
Actualizat: 18/11/2012, 15:33

Theodor Stolojan, liderul delegației de eurodeputați ai PDL, a declarat că Guvernul Ponta aflat în campanie nu se preocupă de măsurile necesare deblocării programelor operaționale presuspendate, precum și de îndeplinirea prevederilor acordului cu FMI, CE și BM.

Potrivit lui Stolojan, Guvernul trebuie să ia în această perioadă de campanie electorală măsurile prevăzute în acordul actualul cu FMI, CE și BM pentru a nu pune guvernul care va rezulta după 9 decembrie în „situația imposibilă” de a nu mai putea continua negocierile cu organismele internaționale pentru următorul acord.

„România poate prezenta atractivitate mai mare pentru investitori și dacă va avea un nou acord cu FMI, CE și BM. Un acord pe care domnul Ponta a anunțat că ar vrea să îl negocieze la începutul anului viitor. Acordul curent în care ne aflăm expiră în aprilie 2013. Numai că domnul Ponta și guvernul pe care îl conduce au primit un răspuns foarte categoric de data aceasta: «îndepliniți întâi prevederile programului pe care îl aveți în prezent cu CE, FMI și BM și abia după aceea gândiți-vă la un nou program». Ori acest lucru este foarte greu pentru domnul Ponta și Guvernul pe care îl conduce. De ce? Pentru că, practic, de când au venit la guvernare, se află în campanie electorală, iar aproape tot guvernul său participă la campanie”, a afirmat Stolojan, duminică, într-o conferință de presă, la sediul ARD.

El a subliniat că Guvernul Ponta are responsabilitatea de a lua „toate măsurile” prevăzute în acordul curent cu FMI, CE și BM.

„Au o mare responsabilitate pentru ca acum, când participă la campania electorală, să se concentreze a lua toate măsurile prevăzute în programul curent încheiat cu FMI, BM și CE, astfel încât indiferent ce guvern va fi începând cu 9 decembrie să nu pună și noul guvern în fața unei situații imposibile de a nu mai continua aceste negocieri pentru că nu sunt îndeplinite prevederile actualului acord”, a afirmat Stolojan.

De asemenea, eurodeputatul PDL a subliniat că Guvernul Ponta trebuie să se preocupe în această perioadă și de luarea măsurilor solicitate de Comisia Europeană în vederea deblocării programelor operaționale intrate în octombrie în procedura de presuspendare.

„Din nou acest Guvern condus de domnul Ponta are responsabilitatea să îndeplinească în cele două luni pe care le are la dispoziție toate măsurile cerute de CE pentru reluarea plăților. Termenul când expiră aceste două luni este în cursul lunii decembrie anul acesta. (…) Nu avem niciun semnal din partea Guvernului României că se ocupă de această problemă, că îl preocupă această problemă. Sigur, este implicat în campania electorală”, a susținut Stolojan.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a impus recent României și 13 condiționalități ex-ante, referitoare la strategii și programe de acțiune care trebuie prezentate până la jumătatea lui 2013 în vederea încheierea parteneriatului privind finanțarea în cadrul bugetar 2014-2020, iar Guvernul Ponta ar trebui să aibă și acest lucru în vedere.

Stolojan a comentat și evoluția economiei României în ultimile luni, constatând că aceasta se află într-o situație de „echilibru rău”. „Ne place să spunem un adevăr, și anume că economia României se află într-o situație de echilibru. Este o realitatea macroeconomică, dar este un echilibru rău în care activitatea economică se reduce, reflectată prin scăderea PIB în trimestrul trei, printr-o inflație mai mare decât cea prognozată și mai ales printr-o perspectivă slabă pentru 2012 și 2013. Ne confruntăm de fapt cu reducerea investițiilor, cu micșorarea intrărilor de capital în România”, a afirmat eurodeputatul PDL.

El a mai semnalat că România a pierdut față de 2008 nu mai puțin de 20 de poziții în clasamentul Forbes al țărilor atractive pentru investiții, fiind depășită de Bulgaria, Ungaria și Turcia, iar prevederile programului de guvernare al USL nu reprezintă o soluție pentru remedierea acestei situații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...