Depardieu renunță la cetățenia franceză: „Am plătit taxe de 145 de milioane de euro. Nu merit să fiu tratat așa”

Depardieu renunță la cetățenia franceză: Am plătit taxe de 145 de milioane de euro. Nu merit să fiu tratat așa
Publicat: 16/12/2012, 15:14
Actualizat: 25/12/2012, 06:32

Gerard Depardieu transmite, într-o scrisoare deschisă adresată premierului francez Jean-Marc Ayrault, că renunță la cetățenia franceză, declarând că s-a simțit jignit de cei care l-au criticat pentru decizia de a se muta în Belgia, în urma majorărilor de taxe pe venit aplicate în țara sa natală.

În scrisoare, publicată de Journal du Dimanche, actorul explică decizia sa de a se muta în satul Nechin, în Belgia – din cauza majorărilor repetate de taxe pe venit aplicate de liderul de la Elysee, Francois Hollande -, hotărâre calificată de premierul francez ca fiind „cam patetică”.

„Patetic, ați spus ‘patetic’? Cât este de patetic (ceea ce spuneți, n.r.)”, spune actorul în scrisoarea sa deschisă.

„Nu cer să fiți de acord cu mine, dar aș putea cel puțin să fiu respectat. Niciunul dintre cei care au părăsit Franța nu a fost atât de jignit ca mine”, mai scrie actorul.

Gérard Depardieu, în vârstă de 63 de ani, amintește în scrisoarea deschisă că a început să lucreze la vârsta de 14 ani și că și-a plătit întotdeauna taxele și impozitele. El mai spune că a achitat „în 2012, 85% din impozitele pe venit” și că „în 45 de ani a plătit impozite de 145 de milioane de euro”.

„Cine sunteți să mă judecați, vă întreb, domnule Ayrault, premier al domnului Hollande, vă întreb, cine sunteți?”, continuă actorul.

„Vă predau pașaportul și asigurarea socială de care nu m-am folosit niciodată”, mai spune acesta. „Nici măcar nu suntem din aceeași țară, eu sunt un european adevărat, un cetățean al lumii”, scrie Depardieu.

Decizia actorului de a se muta în Belgia a stârnit un val de critici. Deputatul socialist Yann Galut a propus la începutul săptămânii adoptarea unei legi care să permită retragerea naționalității franceze în cazul „exilaților” fiscali, o idee care s-a lovit de o problemă juridică.

Gerard Depardieu, celebru, printre altele, pentru rolurile din filmele „Cyrano de Bergerac” și „Asterix și Obelix”, a cumpărat o casă în satul belgian Nechin, aflat lângă granița cu Franța, potrivit primarului localității, Daniel Senesael. Acesta a adăugat că actorul s-a interesat și de procedura de a primi rezidență în Belgia.

Gerard Depardieu se va alătura astfel comunității belgiene care a adoptat aproximativ 2.800 de francezi, printre are și familia Mulliez, proprietară a celebrului lanț de hipermarketuri Auchan și a lanțului de magazine cu profil sportiv Decathlon.

Conform legislației belgiene, rezidenții nu plătesc impozit pe avere care, în Franța, este în prezent aplicat indivizilor cu averi de peste 1,3 milioane de euro.

Potrivit presei britanice, decizia lui Depardieu de a schimba Franța cu Belgia nu va contribui cu nimic la imaginea sa alterată de o serie de incidente jenante. Săptămâna trecută, actorul a fost arestat pentru conducere sub influența alcoolului, după ce a căzut de pe scuter, în timp ce conducea pe o stradă din Paris. În august, un șofer i-a înaintat o plângere penală în urma unei altercații violente în care a fost implicat, la Paris.

Gérard Depardieu este unul dintre cei mai cunoscuți actori francezi pe plan internațional și are la activ peste 100 de filme în care a jucat, inclusiv cele din seria „Asterix”, însă în ultima vreme a ținut prima pagină a ziarelor din motive care nu au legătură cu cariera artistică. În vara anului 2011, presa din lumea întreagă scria despre faptul că actorul francez, suferind de incontinență urinară, a încercat să urineze, discret, într-o sticlă, deoarece însoțitoarea de bord i-a interzis accesul la toaletă, pentru că avionul – care circula pe ruta Paris-Dublin – se pregătea să decoleze.

Gérard Depardieu a câștigat numeroase premii de-a lungul prestigioasei lui cariere în cinematografie, inclusiv o nominalizare la Oscar, pentru memorabilul rol din „Cyrano de Bergerac”, și un premiu Globul de Aur, pentru rolul său din filmul „Cartea verde”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?