Express: 8 din 10 britanici ar dori menținerea restricțiilor impuse românilor și bulgarilor

Express: 8 din 10 britanici ar dori menținerea restricțiilor impuse românilor și bulgarilor
Publicat: 30/01/2013, 08:51
Actualizat: 28/05/2014, 20:11

Aproape opt din zece (79%) persoane chestionate în cadrul unui sondaj comandat de „Get Britain Out”, un grup britanic antieuropean de lobby, doresc menținerea restricțiilor impuse României și Bulgariei, în contextul unor temeri privind venirea un val de imigranți, relatează Express în pagina online.

„Get Britain Out” apreciază că sondajul arată că britanicii vor să preia controlul asupra frontierelor țării lor. „La nivelul tuturor partidelor, regiunilor și grupurilor demografice, publicul cere Guvernului să mențină controlul asupra imigrației din România și Bulgaria”, a declarat Tim Aker, purtătorul de cuvânt al organizației.

„Problema este că regulile privind libera circulație în UE permit oricui din Uniune să vină să trăiască în Marea Britanie”, a subliniat el, adăugând că imigranții sunt „eligibili” să primească locuințe și ajutoare sociale fără să fi contribuit la buget, iar premierul David Cameron nu poate renegocia legislația care le acordă aceste drepturi.

„Acest sondaj arată că poporul britanic vrea să ia înapoi controlul asupra frontierelor, iar singurul mod de a face acest lucru este ieșirea din UE”, a subliniat Aker.

Express scrie că, potrivit sondajului realizat de ComRes, 89% dintre alegătorii cu vârste de peste 65 de ani se opun anulării restricțiilor impuse românilor și bulgarilor. Cea mai puternică opoziție s-a înregistrat în Yorkshire și Humberside, unde 88% dintre persoanele chestionate s-au pronunțat în acest sens. În West Midlands, 87% dintre cei chestionați se opun anulării restricțiilor, în partea de sud-est 82%, iar în Scoția 81%, aduagă publicația.

De asemenea, 75% dintre alegătorii Partidului Laburist (opoziție), și 73% dintre cei ai Partidului Liberal-Democrat, care face parte din coaliția guvernamentală alături de Partidul Conservator, se pronunță împotriva „renunțării la controalele de frontieră” în privința celor două foste țări comuniste, membre UE, potrivit publicației.

Doar șapte la sută dintre cei chestionați susțin anularea restricțiilor, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014, adaugă Express, care nu oferă alte informații despre sondaj.

Președintele altui grup de lobby împotriva migrației, MigrationWatch, Sir Andrew Green, apreciază că „acest sondaj subliniază necesitatea ca Guvernul să analizeze foarte atent ceea ce poate fi făcut pentru a oferi asigurări că sistemul de ajutor social nu devine o atracție suplimentară pentru imigranții din România și Bulgaria”.

În opinia parlamentarului conservator Philip Hollobone, „acest sondaj arată că britanicii au o opinie clară cu privire la faptul că imigrația se află deja la un nivel inacceptabil”. „Un alt val de migrare va face situația și mai dificilă”, a subliniat el, îndemnând „Guvernul să recunoască amploarea îngrijorării publice și să acționeze de urgență în cadrul regulilor privind libertatea de mișcare (în UE) pentru a oferi asigurări că nu suntem inundați”.

Potrivit liderului formațiunii naționaliste și eurosceptice UK Independence Party (UKIP) Nigel Farage, „acest sondaj aproape că subliniază imposibilitatea ca (premierul britanic David) Cameron să negocieze un acord cu UE care să satisfacă poporul britanic. O țară liberă decide cine poate și cine nu poate să îi treacă frontierele”, scrie Express.

Până în prezent, Guvernul britanic s-a abținut să estimeze câți români sau bulgari ar putea veni în Marea Britanie începând din ianuarie 2014, după anularea restricțiilor. În vederea limitării migrării, o opțiune analizată ar fi trimiterea înapoi a imigranților care nu au loc de muncă, iar alta solicitarea ca imigranții să demonstreze că se pot întreține financiar pe o perioadă de șase luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto