Medicii dentiști, fără bani de la CNAS în aprilie, toți pacienții plătesc asistența stomatologică

Medicii dentiști, fără bani de la CNAS în aprilie, toți pacienții plătesc asistența stomatologică
Publicat: 08/04/2013, 14:21
Actualizat: 18/05/2015, 21:22

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a sistat în aprilie alocarea fondurilor pentru asistența medicală stomatologică, astfel că medicii dentiști nu vor mai putea acorda consultații gratuite categoriilor defavorizate și copiilor, toate serviciile urmând să fie plătite.

Potrivit unui anunț postat pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), întrucât Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a alocat fonduri în aprilie pentru asistența stomatologică, nu vor fi încheiate acte adiționale pentru această perioadă și nici pentru restul anului.

„Având în vedere faptul că, prin adresa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din 29 martie, nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru «Asistența medicală stomatologică – activitate curentă», vă comunicăm imposibilitatea de a încheia acte adiționale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistență. Totodată, vom suspenda procesul de contractare pentru aceast tip de asistență pentru anul 2013, până la primirea unor precizări suplimentare din partea CNAS”, se arată în anunțul postat de CASMB.

Normele la contractul cadru privind acordarea asistenței medicale pentru 2013-2014 prevăd că pachetul de servicii medicale de bază de medicină dentară preventive și tratamentele de medicină dentară vor fi acordate cu decontarea totală de către CNAS pentru copii cu vârste până în 18 ani și pentru beneficiarii legilor speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultațiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afecțiunilor pulpare la dinți, extracțiile, montarea protezelor acrilice și revizia acestora.

Medicii dentiști susțin că România este țara cu cele mai multe persoane cu carii dentare și în care alocațiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scăzute, respectiv 0,4 la sută din bugetul Sănătății. În luna martie bugetul alocat a scăzut la 30 la sută, pentru ca în aprilie să devină zero. În unele județe, plafonul alocat stomatologilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, în timp ce alte județe primesc 200 de lei.

Pentru copii, vârstnici sau persoane cuprinse în legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau în proporție de 40 – 60 la sută. De la 1 aprilie, toată lumea va plăti atunci când merge la stomatolog, au mai arătat medicii dentiști.

În octombrie 2012, directorul executiv la Uniunii Naționale a Asociațiilor Stomatologice, dr. Alexandru Brezoescu, anunța că numărul celor care solicită tratament dentar a scăzut cu 20 la sută față de 2011, întrucât plafonul CNAS pentru aceste servicii este foarte redus, nici măcar copiii neavând gratuitate absolută.

„Din păcate, numărul celor care solicită tratament dentar scade de la un an la altul, din cauza crizei. Sunt oameni care nici nu mai vin pentru un tratament complet, ci doar cât să-și potolească durerea”, declara atunci Alexandru Brezoescu, la conferința de presă din deschiderea Congresului Internațional de Medicină Dentară.

Brezoescu critica faptul că, an de an, Casa Națională de Asigurări de Sănătate micșorează plafonul acordat medicilor stomatologi pentru tratamente, astfel că banii se termină „după două proteze”.

„Din păcate, medicina dentară este cea mai vitregită. Alocația pe cap de locuitor este de 70 de bani pe an. CNAS alocă un plafon pentru tratamentele dentare cabinetelor care sunt în contract cu Casa, în valoare de 1.000 de lei. Din acești bani, ar putea fi puse două proteze. Dacă nu sunt puse proteze, atunci banii ajung pentru tratarea câtorva carii simple, câteva extracții și cam atât”, mai spunea Brezoescu.

Uniunea Națională a Asociațiilor Stomatologice a cerut atunci CNAS să încheie contract de asigurări de sănătate direct cu pacienții, și nu cu medicii.

În Capitală sunt 3.900 de medici stomatologi, dintre care mai puțin de 10 la sută, respectiv 300, au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București. Dacă toți stomatologii ar încheia contract cu CASMB, atunci plafonul alocat fiecărui cabinet ar ajunge, probabil, la doi-trei lei, potrivit medicilor.

Brezoescu preciza că în București funcționează 130 de cabinete stomatologice școlare, banii alocați tratamentelor ajungând pentru mai puțin de 100.000 de copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cubanez de 29 ani, prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot din Moldova...