România, atacată de un deputat francez din cauza problemei romilor: „Un stat fără scrupule care ne exportă săracii săi”

Publicat: 21/05/2013, 09:11
Actualizat: 29/07/2014, 21:40

România este un stat fără scrupule, care irosește banii europeni pentru politici de incluziune a romilor, continuând să îi exporte pe acești amărâți în Franța, unde Republica este neputincioasă în fața unui val intolerabil de imigranți. Acestea este, pe scurt, acuzația unui deputat francez, fost secretar de stat al afacerilor europene, potrivit unui transcript al sesiunii de întrebări susținută săptămâna trecută de guvernul francez în Adunarea Națională (parlamentul.

Pierre Lellouche, deputat din partea UMP (opoziție, partidul lui Nicolas Sarkozy), a descris, într-o interpelare adresată ministrului francez de Interne, Manuel Valls, problema „intolerabilă” a imigranților romi de origine română și bulgară din Franța, odată cu ultimul val de extindere a Uniunii Europene. Odată cu aderarea României și Bulgariei la Uniunea Europeană, a explicat deputatul francez, Franța s-a confruntat cu un val de imigranți romi din aceste două țări, val ajuns la „proporții realmente intolerabile”, chiar și pentru imigranții înșiși.

„Republica este neputincioasă în problema romilor”

„Familii întregi, sate întregi au plecat din țările lor de origine unde trăiau în condiții nedemne pentru a se instala în țara noastră, în condiții foarte dificile – fără loc de muncă, fără locuință”, a mai spus fostul secretar de stat însărcinat cu afacerile europene, care a abordat deseori, de-a lungul ultimilor ani, problema romilor în discursurile lui.

În prezent, a declarat politicianul UMP, sunt 30.000 de astfel de persoane, care merg dintr-o tabără de imigranți într-alta. Astfel de familii și, deseori, copiii lor cad în mâinile unor grupări mafiote, care câștigă sute de milioane de euro exploatându-i”. Mai departe, acești imigranți originari din România și Bulgaria ajung să se prostitueze și să îi jefuiască pe francezi și pe turiști.

„Confruntați cu aceste probleme, drepturile noastre sunt fără valoare, pentru că este vorba despre cetățeni europeni. Așadar, libertatea de circulație. Dreptul de ședere de trei luni nu este verificat, bineînțeles, iar minorii nu pot fi pedepsiți. Pe scurt, Republica este neputincioasă”, i-a transmis Pierre Lellouche ministrului francez de Interne, căruia i-a cerut detalii despre planul de acțiune al Guvernului în această problemă.

FOTO: Lionel Bonaventure/AFP/Mediafax

„Comisia Europeană ne dă lecții de morală. Cauza problemei, în România”

Cauza stării de fapt, susține deputatul francez, se găsește în țările de origine ale acestor imigranți: „România și Bulgaria primesc – atenție! – 20 de miliarde de euro de la contribuabilii noștri pentru a integra aceste populații rome. Astfel, întrebarea mea este simplă: Ce veți face pentru a pune punct nepăsării Comisiei Europene? Doamna Reding (vicepreședinte al Comisiei și comisarul pentru Justiție, n.red.) ne dă lecții de morală. Ce aveți de gând să faceți pentru a pune punct comportamentului unui stat fără scrupule (traducere aproximativă, fr.: „voyou”) care ia banii contribuabililor europeni și ne exportă săracii săi?„, l-a întrebat Lellouche pe ministrul francez de Interne.

Înainte de a-i răspunde, Valls l-a criticat pe fostul secretar de stat al afacerilor europene, declarându-se „uimit” și „siderat” față de felul în care Lellouche a jignit Comisia și un stat membru al Uniunii Europene.

„Și ne mai și dați lecții despre Europa. Consider asta la fel de uimitor”, a mai comentat Valls.

„Dosarul rom, ca multe alte dosare, a fost moștenit de noi (socialiștii, n.red.), pentru că voi (centru-dreapta, fosta guvernare, n.red.) nu ați reușit să îl rezolvați, din cauza discursului stigmatizant referitor la această populație”, și-a început Valls răspunsul.

Replica lui Valls, printre atacuri politice

FOTO: Andreea Alexandru-Mediafax Foto

Mai departe, ministrul a subliniat că această problemă trebuie tratată cu mult pragmatism și realism. În acest proces, autoritățile trebuie să aibă grijă să nu aducă atingere drepturilor acestor persoane, respectului pe care îl merită, dar trebuie să fie ferme în ceea ce privește taberele de imigranți.

„Aceste tabere trebuie evacuate, pentru că sunt condiții sanitare sau de siguranță care sunt intolerabile”, a transmis Valls, care i-a dat dreptate deputatului în privința nevoii intensificării luptei contra crimei organizare și a traficului de carne vie. Aici, este nevoie și de cooperarea cu poliția română, a subliniat Valls, reluând astfel mai multe teme discutate și toamna trecută la București. Cu ocazia acelei vizite, se vehicula un număr de 15.000 de romi în comunitatea din Franța.

„Există un dialog cu autoritățile române și cu Comisia Europeană, pentru că, da, la acest nivel trebuie să se găsească soluții. Este nevoie de timp, de implicarea tuturor părților, de fermitate”, a mai răspuns Manuel Valls, după care și-a încheiat intervenția cum a și început-o: cu un atac la adresa adversarilor politici care i-au precedat la conducerea Franței: „pe acest subiect, aveți un bilant dezastruos. Nu sunteți deloc credibili la nivel european, în timp ce noi chiar acționăm în această privință”.

Declarațiile integrale ale lui Pierre Lellouche

Declarațiile integrale ale lui Manuel Valls

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO