Florea (PDL): Nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc

Florea (PDL): Nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc
Publicat: 22/06/2013, 14:58
Actualizat: 25/06/2013, 13:56

Prim-vicepreședintele PDL Dorin Florea a declarat, sâmbătă, în fața celor circa 200 de delegați prezenți la ședința Consiliului Național Secuiesc de la Târgu Mureș, că „nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc” și că secuii „întotdeauna s-au manifestat de o manieră europeană”.

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, care este și prim-vicepreședinte al PDL, a declarat, la ședința Consiliului Național Secuiesc care se desfășoară, sâmbătă, în Palatul Culturii din municipiu, că a așteptat momentul în care să poată avea ocazia să vorbească în fața reprezentanților CNS, întrucât își dorește să construiască împreună „viitorul orașului și viitorul copiilor noștri”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Florea a caracterizat momentul drept „important în istoria României și în istoria regională”, arătând că nu îi este nici frică și nici jenă să ia cuvântul, întrucât, din contră, îl onorează faptul că poate vorbi despre secui.

El a subliniat că nu este de acord cu politicienii care creează stări conflictuale pe tema Ținutului Secuiesc și crede că trebuie găsite modalități ca românii și maghiarii să fie părtași la istoria pe care o construiesc împreună și să își respecte reciproc valorile.

„Nu am fost de acord cu o serie de politicieni care merg să creeze o stare conflictuală. Maghiarii nu trebuiesc umiliți prin reprezentanți care nu știu să scoată în față ceea ce ne caracterizează, ceea ce dă importanță acestei zone – cultura, valorile. Târgu Mureșul, dacă nu va fi puternic, nu va putea reprezenta un stindard pentru români și maghiari. Din păcate, calitatea umană și mediocritatea politică este incalificabilă și se prezintă la un mod tendențios”, a spus Florea.

Florea a adăugat că este nevoie de dialog și că el va fi un partener, subliniind că „nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc” și că secuii trebuie să transmită faptul că „întotdeauna s-au manifestat de o manieră europeană”.

„Trebuie să încercăm să dialogăm cu românii și cu societatea în general, că nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc. Să știm să ne respectăm valorile și să ne construim viitorul. Nu la modul conflictual cu românii, ci la modul armoniei pe care vrem s-o creăm. De asta are nevoie de la noi și România, de asta are nevoie de la dumneavoastră și de la noi și Ungaria, o Europă întreagă. Dacă știm să scoatem valorile în față și să ne apărăm acest areal, atunci într-adevăr putem spune că ne-am făcut datoria într-un moment important din istoria acestei urbe. Vă doresc să aveți o dezbatere și discuții sănătoase, să transmiteți societății întregi românești nu sperietori și nu lucruri conflictuale, ci faptul că secuii totdeauna au știut și s-au manifestat de o manieră europeană, de o manieră creștină, așa cum suntem cu toții. (…) În mine veți găsi un partener întotdeauna în ceea ce înseamnă construcția Târgu Mureșului de mâine, în care armonia și respectul să caracterizeze relațiile dintre noi”, a declarat Florea, adăugând că zona poate deveni „o mândrie pentru România și nicidecum de conflict, cum doresc unii”, în aplauzele celor prezenți.

La ședința Consiliului Național Secuiesc de la Palatul Culturii din Târgu Mureș mai participă, în afară de cei circa 200 de delegați ai CNS, secretarul PDL Mureș, Claudiu Maior, vicepreședintele PPMT Papp Elod și șeful Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt.

Pe ordinea de zi a ședinței CNS de la Târgu Mureș se regăsesc alegerea unui nou președinte al Consiliului și discutarea proiectului Guvernului de regionalizare a țării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Alexandru Tudor, omul de încredere al lui Gigi Becali. Nimeni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Accident mortal în județul Suceava! Un bărbat și-a pierdut viața și altul este în stare...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
TEST OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Propunerea a fost deja FĂCUTĂ: „Să fie o examinare...
Important pentru toți utilizatorii de Chrome. Google a făcut acum anunțul
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Test de cultură generală. Care este cea mai practicată religie din lume?
×