Florea (PDL): Nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc

Florea (PDL): Nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc
Publicat: 22/06/2013, 14:58
Actualizat: 25/06/2013, 13:56

Prim-vicepreședintele PDL Dorin Florea a declarat, sâmbătă, în fața celor circa 200 de delegați prezenți la ședința Consiliului Național Secuiesc de la Târgu Mureș, că „nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc” și că secuii „întotdeauna s-au manifestat de o manieră europeană”.

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, care este și prim-vicepreședinte al PDL, a declarat, la ședința Consiliului Național Secuiesc care se desfășoară, sâmbătă, în Palatul Culturii din municipiu, că a așteptat momentul în care să poată avea ocazia să vorbească în fața reprezentanților CNS, întrucât își dorește să construiască împreună „viitorul orașului și viitorul copiilor noștri”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Florea a caracterizat momentul drept „important în istoria României și în istoria regională”, arătând că nu îi este nici frică și nici jenă să ia cuvântul, întrucât, din contră, îl onorează faptul că poate vorbi despre secui.

El a subliniat că nu este de acord cu politicienii care creează stări conflictuale pe tema Ținutului Secuiesc și crede că trebuie găsite modalități ca românii și maghiarii să fie părtași la istoria pe care o construiesc împreună și să își respecte reciproc valorile.

„Nu am fost de acord cu o serie de politicieni care merg să creeze o stare conflictuală. Maghiarii nu trebuiesc umiliți prin reprezentanți care nu știu să scoată în față ceea ce ne caracterizează, ceea ce dă importanță acestei zone – cultura, valorile. Târgu Mureșul, dacă nu va fi puternic, nu va putea reprezenta un stindard pentru români și maghiari. Din păcate, calitatea umană și mediocritatea politică este incalificabilă și se prezintă la un mod tendențios”, a spus Florea.

Florea a adăugat că este nevoie de dialog și că el va fi un partener, subliniind că „nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc” și că secuii trebuie să transmită faptul că „întotdeauna s-au manifestat de o manieră europeană”.

„Trebuie să încercăm să dialogăm cu românii și cu societatea în general, că nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc. Să știm să ne respectăm valorile și să ne construim viitorul. Nu la modul conflictual cu românii, ci la modul armoniei pe care vrem s-o creăm. De asta are nevoie de la noi și România, de asta are nevoie de la dumneavoastră și de la noi și Ungaria, o Europă întreagă. Dacă știm să scoatem valorile în față și să ne apărăm acest areal, atunci într-adevăr putem spune că ne-am făcut datoria într-un moment important din istoria acestei urbe. Vă doresc să aveți o dezbatere și discuții sănătoase, să transmiteți societății întregi românești nu sperietori și nu lucruri conflictuale, ci faptul că secuii totdeauna au știut și s-au manifestat de o manieră europeană, de o manieră creștină, așa cum suntem cu toții. (…) În mine veți găsi un partener întotdeauna în ceea ce înseamnă construcția Târgu Mureșului de mâine, în care armonia și respectul să caracterizeze relațiile dintre noi”, a declarat Florea, adăugând că zona poate deveni „o mândrie pentru România și nicidecum de conflict, cum doresc unii”, în aplauzele celor prezenți.

La ședința Consiliului Național Secuiesc de la Palatul Culturii din Târgu Mureș mai participă, în afară de cei circa 200 de delegați ai CNS, secretarul PDL Mureș, Claudiu Maior, vicepreședintele PPMT Papp Elod și șeful Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt.

Pe ordinea de zi a ședinței CNS de la Târgu Mureș se regăsesc alegerea unui nou președinte al Consiliului și discutarea proiectului Guvernului de regionalizare a țării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică