Decizia privind excluderea din avocatură a lui Adrian Năstase, amânată pentru 21 octombrie

Decizia privind excluderea din avocatură a lui Adrian Năstase, amânată pentru 21 octombrie
Publicat: 14/10/2013, 17:20
Actualizat: 08/02/2019, 22:30

Decizia privind excluderea din avocatură a fostului premier Adrian Năstase, ca urmare a faptului că acesta a fost condamnat pentru fapte corupție în dosarul „Trofeul calității”, a fost amânată de Consiliul Baroului București, luni, pentru 21 octombrie, din lipsă de cvorum.

Decanul Baroului București, avocatul Ion Ilie-Iordăchescu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că luare unei decizii în privința lui Adrian Năstase, dar și a unora referitoare la Cătălin Voicu și Florin Costiniu, tot privind excluderea din Barou din cauza unor condamnări definitive, a fost amânată după ce au fost prezenți doar șapte din minimul de zece consilieri ce asigură cvorumul.

Potrivit reprezentanților Baroului București, comisia formată din consilieri ai Baroului a finalizat analizarea motivului reținut de Consiliu atunci când acesta a decis menținerea fostului premier în Barou.

Comisia nu a analizat în acest raport motivarea hotărârii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție de condamnare a lui Adrian Năstase, ci motivele date de Consiliul Baroului în decizia de menținere a fostului premier în profesia de avocat.

Consiliul Baroului trebuie să se pronunțe din nou privind excluderea lui Năstase pentru că Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a considerat drept nesatisfăcătoare motivele ce au stat la baza primei decizii și a cerut revizuirea acesteia.

Adrian Năstase a fost invitat la ședința din 7 octombrie pentru a-și prezenta punctul de vedere cu privire la calitatea sa de avocat. Fostul premier nu s-a prezentat, întrucât a fost prezent la Curtea supremă, acolo unde s-a judecat un nou termen al recursului din dosarul „Zambaccian”.

Decanul Baroului București, Ion Ilie-Iordăchescu, a declarat, în 27 august, că Adrian Năstase este suspendat din profesia de avocat din 2012, după ce a formulat o solicitare în acest sens.

Baroul București a arătat, într-un comunicat de presă, că s-a hotărât prezentarea unui punct de vedere în cazul lui Năstase de către o comisiei, în urma căruia să fie adoptă o decizie privind excluderea acestuia din avocatură. Solicitarea de apreciere asupra necesității reexaminării motivării deciziei Consiliului Baroului București prin care s-a decis, cu majoritate, menținerea lui Năstase în profesia de avocat a fost formulată de Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD. În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnații penali nu mai pot profesa ca avocați. „În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală și care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocaților la articolul 58.

Potrivit procedurilor Baroului București, după ce sentința este motivată, Consiliul se reunește și decide dacă avocatul este sau nu exclus.

Excluderea din barou a unui avocat are în vedere un singur criteriu, dacă se constată că prezența lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei. În urmă cu câteva luni, Consiliul Baroului București a decis că, atât faptul că Năstase a stat la penitenciar, cât și condamnarea istorică în dosarul de corupție, nu sunt elemente care să aducă prejudiciu profesiei de avocat. Decizia a fost luată într-o ședință secretă a Consiliului Baroului București.

„Ședința a fost confidențială. Au fost păreri pro și contra. S-a supus la vot. Iar majoritatea a decis ca Adrian Năstase să fie menținut în Baroul București. Decizia nu este definitivă”, declara Ion Ilie-Iordăchescu, decanul Baroului București.

Această decizie a fost transmisă mai departe la UNBR. Decanul Baroului București a declarat, inițial, că UNBR a solicitat ca Baroul să „analizeze dacă prin condamnarea lui Năstase nu a fost atinsă imaginea profesiei de avocat și care sunt măsurile care se impun în legătură cu calitatea sa de avocat în baroul București”.

Vicepreședintele UNBR, avocatul Hașotti Ionel, a explicat pentru Gândul că Uniunea a decis, pe 29 iulie, ca decizia prin care Năstase era declarat demn să facă parte din Baroul București trebuie revizuită. „În ședinta din 29 iulie a UNBR a fost luat în discuție cazul Năstase. S-au cerut informații și documente suplimentare de la Baroul București, baroul unde înscris Adrian Năstase. Consiliul Baroului București a adoptat o hotărâre prin care s-a constat că domnul Năstase nu se află în stare de nedemnitate”, a explicat avocatul Hașotti

UNBR a considerat că motivarea deciziei Baroului prin care Năsase nu a fost exclus din avocatură nu era satisfăcătoare. „Comisia Permanentă de la UNBR a solicitat de la Barou informații suplimentare și documentația anexă. Comisia permanentă a decis ca această hotărâre să fie verificată pentru că explicațiile baroului nu erau satsfăcătoare”, a explicat avocatul Ionel Hașotti.

Adrian Năstase a fost dat afară de la Universitatea București în urma deciziei de condamnare din dosarul „Trofeul calității”. Universitatea București a precizat că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupție. Adrian Năstase a activat ca profesor în cadrul Facultății de Drept a Universității București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii