Prima „consultare” Băsescu-Blaga după ruperea de PDL. „Nu accept ca un om ca Predoiu să îndrăznească să îmi dea lecții”

Prima consultare Băsescu-Blaga după ruperea de PDL. Nu accept ca un om ca Predoiu să îndrăznească să îmi dea lecții
Publicat: 18/10/2013, 14:49
Actualizat: 18/03/2015, 19:10

După ruperea de PDL oficializată în mai, pe Facebook, președintele Traian Băsescu a revenit la sentimente mai bune față de fostul său partid, având chiar o discuție cu liderul PDL, Vasile Blaga, despre strategia preelectorală a partidelor de dreapta. Episodul a fost relatat de Băsescu care a susținut că Blaga a fost cel care a sunat pentru a-i cere întâlnirea.

În urma acestei „consultări”, așa cum a numit-o președintele, PDL a declanșat însă selecția internă pentru a desemna un prezidențiabil, Băsescu concuzionând astfel că soluțiile sale – unificarea dreptei, participarea la europarlamentare pe liste comune și apoi găsirea unui candidat pentru președinție în 2014 – au fost respinse. Creditat ca favorit al conducerii în competiția internă din PDL, Cătălin Predoiu a fost pus la zid de președinte care i-a reproșat oportunismul.

Planul eșuat cu Blaga, discutat cu Boc și Udrea

Prima „consultare” Blaga-Băsescu după despărțirea din noaptea alegerilor interne în PDL, urmată de afișarea împreună la Țebea, a avut loc în urmă cu trei săptămâni.

„Acum vreo trei săptămâni m-a sunat Vasile Blaga. A sunat într-o luni și ne-am putut întâlni joi. Am întrebat care-i subiectul și a spus: „Ce facem cu dreapta?”. Părerea mea e că unificarea trebuie făcută înainte de europarlamentare. Dacă nu se poate, Mișcarea Populară și Forța Civică trebuie să facă o fuziune. După, ei și-ai lansat competiția internă, deci s-a considerat o neacceptare. Am avut șansa să fiu consultat și am răspuns”, a rezumat Băsescu discuția cu liderul PDL.

Ulterior, PDL a început selecția internă pentru un prezidențiabil, iar Partidul Mișcarea Populară și-a anunțat intenția de a fuziona cu Forța Civică, formațiunea lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Ideea unificării dreptei și a stabilirii ulterioare a unui candidat comun a fost însă reluată de Traian Băsescu, din propriile spuse, și joi, la o întâlnire pe care a avut-o cu Emil Boc și Elena Udrea, într-un restaurant din București. „Din discuția pe care am avut-o ieri, pentru că am discutat și acest subiect, fără a da nume, întâi trebuie făcută unitatea dreptei, apoi găsit un nume”, a spus președintele, declarându-se în continuare „foarte puternic legat de Emil Boc”.

Băsescu, din lobby-ist adversarul lui Predoiu

Față de candidatul intern preferat de actuala conducere a PDL pentru a intra în cursa pentru Cotroceni la anul, Băsescu a fost însă foarte critic. „Predoiu să nu îndrăznească să îmi dea lecții (…) A venit și a spus cum a bătut cu pumnii în masă și a pus condiții și premierului și președintelui. Eu îmi amintesc că, în Guvernul Tăriceanu, domnul Predoiu a propus înlocuirea lui Daniel Morar de la DNA, cu o doamnă care nu prea avusese dosare importante în toată viața ei, era consilier. Și știu și în ce condiții: după discuții în PNL și cu Hrebenciuc. Iar mie îmi dădea lecții cum a renunțat președintele la Daniel Morar or, el cu mănuța lui a făcut propunerea de înlocuire a lui Daniel Morar, după primul mandat. M-a deranjat tipul acesta de om. Când l-am chemat să îl întreb dacă vrea să rămână în Guvernul Boc, după Tăriceanu, a avut o singură condiție, să îl propună pe Morar pentru al doilea mandat. Condiție pe care i-am pus-o eu lui și nu el mie”, a relatat Băsescu.

Cu toate acestea, președintele spune că tot el i-a făcut lui Predoiu lobby pentru a rămâne în Guvernul Boc. „I-am explicat lui Boc că ar fi bine să avem un ministru la Justiție care să nu fie suspectat că ar avea apartenență PDL”, a admis el. Ulterior, Băsescu a intervenit cu aceeași propunere și la formarea Guvernului Ponta I, tot la solicitarea lui Predoiu. „M-a deranjat că îmi dădea lecții când el a fost la mine în cabinet să vorbesc cu Victor Ponta să îl păstreze și la el în cabinet. M-a refuzat Victor Ponta. Eu am fost onest față de el, am vorbit cu Ponta”, a adăugat Băsescu, într-un interviu la B1.

În discuția publică a intervenit și Victor Ponta. „Un om politic serios și responsabil nu povestește ce-a vorbit, nu bârfești ca la colțul blocului”, a comentat premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?