Prima „consultare” Băsescu-Blaga după ruperea de PDL. „Nu accept ca un om ca Predoiu să îndrăznească să îmi dea lecții”

Prima consultare Băsescu-Blaga după ruperea de PDL. Nu accept ca un om ca Predoiu să îndrăznească să îmi dea lecții
Publicat: 18/10/2013, 14:49
Actualizat: 18/03/2015, 19:10

După ruperea de PDL oficializată în mai, pe Facebook, președintele Traian Băsescu a revenit la sentimente mai bune față de fostul său partid, având chiar o discuție cu liderul PDL, Vasile Blaga, despre strategia preelectorală a partidelor de dreapta. Episodul a fost relatat de Băsescu care a susținut că Blaga a fost cel care a sunat pentru a-i cere întâlnirea.

În urma acestei „consultări”, așa cum a numit-o președintele, PDL a declanșat însă selecția internă pentru a desemna un prezidențiabil, Băsescu concuzionând astfel că soluțiile sale – unificarea dreptei, participarea la europarlamentare pe liste comune și apoi găsirea unui candidat pentru președinție în 2014 – au fost respinse. Creditat ca favorit al conducerii în competiția internă din PDL, Cătălin Predoiu a fost pus la zid de președinte care i-a reproșat oportunismul.

Planul eșuat cu Blaga, discutat cu Boc și Udrea

Prima „consultare” Blaga-Băsescu după despărțirea din noaptea alegerilor interne în PDL, urmată de afișarea împreună la Țebea, a avut loc în urmă cu trei săptămâni.

„Acum vreo trei săptămâni m-a sunat Vasile Blaga. A sunat într-o luni și ne-am putut întâlni joi. Am întrebat care-i subiectul și a spus: „Ce facem cu dreapta?”. Părerea mea e că unificarea trebuie făcută înainte de europarlamentare. Dacă nu se poate, Mișcarea Populară și Forța Civică trebuie să facă o fuziune. După, ei și-ai lansat competiția internă, deci s-a considerat o neacceptare. Am avut șansa să fiu consultat și am răspuns”, a rezumat Băsescu discuția cu liderul PDL.

Ulterior, PDL a început selecția internă pentru un prezidențiabil, iar Partidul Mișcarea Populară și-a anunțat intenția de a fuziona cu Forța Civică, formațiunea lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Ideea unificării dreptei și a stabilirii ulterioare a unui candidat comun a fost însă reluată de Traian Băsescu, din propriile spuse, și joi, la o întâlnire pe care a avut-o cu Emil Boc și Elena Udrea, într-un restaurant din București. „Din discuția pe care am avut-o ieri, pentru că am discutat și acest subiect, fără a da nume, întâi trebuie făcută unitatea dreptei, apoi găsit un nume”, a spus președintele, declarându-se în continuare „foarte puternic legat de Emil Boc”.

Băsescu, din lobby-ist adversarul lui Predoiu

Față de candidatul intern preferat de actuala conducere a PDL pentru a intra în cursa pentru Cotroceni la anul, Băsescu a fost însă foarte critic. „Predoiu să nu îndrăznească să îmi dea lecții (…) A venit și a spus cum a bătut cu pumnii în masă și a pus condiții și premierului și președintelui. Eu îmi amintesc că, în Guvernul Tăriceanu, domnul Predoiu a propus înlocuirea lui Daniel Morar de la DNA, cu o doamnă care nu prea avusese dosare importante în toată viața ei, era consilier. Și știu și în ce condiții: după discuții în PNL și cu Hrebenciuc. Iar mie îmi dădea lecții cum a renunțat președintele la Daniel Morar or, el cu mănuța lui a făcut propunerea de înlocuire a lui Daniel Morar, după primul mandat. M-a deranjat tipul acesta de om. Când l-am chemat să îl întreb dacă vrea să rămână în Guvernul Boc, după Tăriceanu, a avut o singură condiție, să îl propună pe Morar pentru al doilea mandat. Condiție pe care i-am pus-o eu lui și nu el mie”, a relatat Băsescu.

Cu toate acestea, președintele spune că tot el i-a făcut lui Predoiu lobby pentru a rămâne în Guvernul Boc. „I-am explicat lui Boc că ar fi bine să avem un ministru la Justiție care să nu fie suspectat că ar avea apartenență PDL”, a admis el. Ulterior, Băsescu a intervenit cu aceeași propunere și la formarea Guvernului Ponta I, tot la solicitarea lui Predoiu. „M-a deranjat că îmi dădea lecții când el a fost la mine în cabinet să vorbesc cu Victor Ponta să îl păstreze și la el în cabinet. M-a refuzat Victor Ponta. Eu am fost onest față de el, am vorbit cu Ponta”, a adăugat Băsescu, într-un interviu la B1.

În discuția publică a intervenit și Victor Ponta. „Un om politic serios și responsabil nu povestește ce-a vorbit, nu bârfești ca la colțul blocului”, a comentat premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață