Ponta e de acord că reguli mai dure la ajutoare sociale în Marea Britanie: „Și la noi vin cu Mercedes”

Ponta e de acord că reguli mai dure la ajutoare sociale în Marea Britanie: Și la noi vin cu Mercedes
Publicat: 29/11/2013, 17:13
Actualizat: 31/10/2016, 23:50

Premierul Victor Ponta afirmă că este de acord cu declarația omologului său britanic, David Cameron, referitoare la înăsprirea, în Marea Britanie, a condițiilor de acordare a ajutoarelor sociale, el arătând că și în România sunt beneficiari ai sistemului social care au „Mercedes și vilă”.

Premierul britanic, David Cameron, a anunțat, marți seara, măsuri dure împotriva așa-numitului „turism pentru beneficii sociale”, afirmând că imigranții din cadrul UE nu vor putea să pretindă sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat.

Întrebat, vineri, de jurnaliști dacă intenționează să solicite o întrevedere premierului britanic, David Cameron, pentru a discuta despre înăsprirea condițiilor de circulație impuse cetățenilor români, Ponta a atras atenția că spusele acestuia trebuie citite cu atenție.

„Premierul britanic a afirmat în primul rând faptul că Marea Britanie, ca și toate celelalte țări europene care mai au incă restricții pe piața muncii, le va ridica de la 1 ianuarie și ăsta e lucrul cel mai important. În al doilea rând, a anunțat un pricipiu cu care cred că și noi putem fi de acord, acela că trebuie înăsprite condițiile prin care să nu se abuzeze de sistemele de protecție socială. Nici în România nu vreau să se abuzeze de sistemele de protecție socială.”, a explicat premierul.

El a afirmat că, în ultima perioadă, în România au fost intensificate controalele și impuse condiții mai severe în acest domeniu.

„De un an și ceva, avem o înăsprire a acestor condiții, a controalelor, în așa fel încât să nu ne mai trezim cu cei care se duc să-și ia ajutorul social cu Mercedes-ul și stau în tot felul de vile. Din acest punct de vedere, și ceea ce a spus premierul britanic, și ce au spus și alți șefi de guvern, e sprijinit și de Guvernul României”, a explicat Ponta, el adăugând totodată că „abuzarea” sistemelor de protecție socială trebuie combătută.

Ponta a mai spus că, de la 1 ianuarie, toate țările membre vor respecta termenul impus de CE, inclusiv Marea Britanie, iar regulile în ceea ce privește libera circulație a persoanelor vor fi aplicate nediscriminatoriu pentru toți cetățenii.UE.

„Nu există reguli pentru români, sau pentru bulgari, sau pentru austrieci, sau pentru italieni, există reguli pentru toți cetățenii UE. Liberatea de mișcare a persoanelor este unul dintre principiile fundamentale ale UE și nu există principii pe care le respectăm și altele, nu”, a conchis Ponta.

Comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, a transmis, miercuri, autorităților de la Londra că libera circulație a persoanelor nu se negociază, atât timp cât Marea Britanie este membră a UE și a Pieței Unice.

Lucrătorii români și bulgari au fost supuși unor restricții pe piața muncii din Marea Britanie de la aderarea țărilor lor la UE în 2007, iar aceste măsuri cu caracter de tranziție vor expira la sfârșitul anului.

David Cameron a pus sub semnul întrebării și principiul libertății de circulație în cadrul UE, precizând că acesta nu poate fi „necondiționat”. El a declarat, de asemenea, că este momentul să se recunoască faptul că principiul libertății de circulație, un pilon fundamental al Uniunii Europene, a „devenit un declanșator pentru o mișcare vastă a populației” și trebuie reechilibrat.

Cameron a sugerat că un viitor Guvern conservator după 2015 ar putea exercita presiuni pentru schimbări majore în vederea limitării numărului de imigranți din țările membre sau viitoare membre ale UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?