Ponta e de acord că reguli mai dure la ajutoare sociale în Marea Britanie: „Și la noi vin cu Mercedes”

Ponta e de acord că reguli mai dure la ajutoare sociale în Marea Britanie: Și la noi vin cu Mercedes
Publicat: 29/11/2013, 17:13
Actualizat: 31/10/2016, 23:50

Premierul Victor Ponta afirmă că este de acord cu declarația omologului său britanic, David Cameron, referitoare la înăsprirea, în Marea Britanie, a condițiilor de acordare a ajutoarelor sociale, el arătând că și în România sunt beneficiari ai sistemului social care au „Mercedes și vilă”.

Premierul britanic, David Cameron, a anunțat, marți seara, măsuri dure împotriva așa-numitului „turism pentru beneficii sociale”, afirmând că imigranții din cadrul UE nu vor putea să pretindă sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat.

Întrebat, vineri, de jurnaliști dacă intenționează să solicite o întrevedere premierului britanic, David Cameron, pentru a discuta despre înăsprirea condițiilor de circulație impuse cetățenilor români, Ponta a atras atenția că spusele acestuia trebuie citite cu atenție.

„Premierul britanic a afirmat în primul rând faptul că Marea Britanie, ca și toate celelalte țări europene care mai au incă restricții pe piața muncii, le va ridica de la 1 ianuarie și ăsta e lucrul cel mai important. În al doilea rând, a anunțat un pricipiu cu care cred că și noi putem fi de acord, acela că trebuie înăsprite condițiile prin care să nu se abuzeze de sistemele de protecție socială. Nici în România nu vreau să se abuzeze de sistemele de protecție socială.”, a explicat premierul.

El a afirmat că, în ultima perioadă, în România au fost intensificate controalele și impuse condiții mai severe în acest domeniu.

„De un an și ceva, avem o înăsprire a acestor condiții, a controalelor, în așa fel încât să nu ne mai trezim cu cei care se duc să-și ia ajutorul social cu Mercedes-ul și stau în tot felul de vile. Din acest punct de vedere, și ceea ce a spus premierul britanic, și ce au spus și alți șefi de guvern, e sprijinit și de Guvernul României”, a explicat Ponta, el adăugând totodată că „abuzarea” sistemelor de protecție socială trebuie combătută.

Ponta a mai spus că, de la 1 ianuarie, toate țările membre vor respecta termenul impus de CE, inclusiv Marea Britanie, iar regulile în ceea ce privește libera circulație a persoanelor vor fi aplicate nediscriminatoriu pentru toți cetățenii.UE.

„Nu există reguli pentru români, sau pentru bulgari, sau pentru austrieci, sau pentru italieni, există reguli pentru toți cetățenii UE. Liberatea de mișcare a persoanelor este unul dintre principiile fundamentale ale UE și nu există principii pe care le respectăm și altele, nu”, a conchis Ponta.

Comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, a transmis, miercuri, autorităților de la Londra că libera circulație a persoanelor nu se negociază, atât timp cât Marea Britanie este membră a UE și a Pieței Unice.

Lucrătorii români și bulgari au fost supuși unor restricții pe piața muncii din Marea Britanie de la aderarea țărilor lor la UE în 2007, iar aceste măsuri cu caracter de tranziție vor expira la sfârșitul anului.

David Cameron a pus sub semnul întrebării și principiul libertății de circulație în cadrul UE, precizând că acesta nu poate fi „necondiționat”. El a declarat, de asemenea, că este momentul să se recunoască faptul că principiul libertății de circulație, un pilon fundamental al Uniunii Europene, a „devenit un declanșator pentru o mișcare vastă a populației” și trebuie reechilibrat.

Cameron a sugerat că un viitor Guvern conservator după 2015 ar putea exercita presiuni pentru schimbări majore în vederea limitării numărului de imigranți din țările membre sau viitoare membre ale UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Cîrstoiu: Nu mă retrag. Să anunțe Ciolacu că mă retrage. Nu iau bani, nu am...
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani