Obama: Administrația SUA va spori mecanismele de control asupra serviciilor de spionaj

Obama: Administrația SUA va spori mecanismele de control asupra serviciilor de spionaj
Administrația Statelor Unite a aprobat o directivă care prevede sporirea mecanismelor de supraveghere a serviciilor de informații, afirmă președintele Barack Obama, promițând creșterea transparenței asupra activităților de supraveghere și metode suplimentare de protejare a vieții private.
Publicat: 17/01/2014, 19:49
Actualizat: 29/03/2019, 11:28

Administrația Statelor Unite a aprobat o directivă care prevede sporirea mecanismelor de supraveghere a serviciilor de informații, afirmă președintele Barack Obama, promițând creșterea transparenței asupra activităților de supraveghere și metode suplimentare de protejare a vieții private.

„În primul rând, am aprobat o nouă directivă prezidențială pentru activitățile serviciilor de spionaj, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Directiva se va asigura că vor fi luate în calcul cerințele în materie de securitate, dar și alianțele externe, activitățile comerciale și investițiile, angajamentele în materie de protejare a vieții private și libertățile fundamentale”, a declarat Obama, precizând că deciziile în domeniul activităților serviciilor de informații vor fi revizuite anual.

„În al doilea rând, vom reforma programele și procedurile pentru creșterea transparenței asupra activităților de supraveghere, pentru consolidarea garanțiilor referitoare la protejarea vieții private a persoanelor din Statele Unite”, a continuat Obama.

„În al treilea rând, vom oferi măsuri suplimentare de protecție la Secțiunea 702, care permite Guvernului să intercepteze comunicațiile țintelor externe care dețin informații importante pentru securitatea noastră. Cer procurorului-general și Departamentului național de informații să adopte reforme care să prevadă restricții suplimentare asupra activităților de păstrare și utilizare a informațiilor obținute, în cazuri penale, din comunicațiile între americani și străini”, a adăugat președintele SUA.

„Programul de colectare a metadatelor telefonice a fost creat pentru depistarea comunicațiilor teroriștilor. (…) Acest instrument poate fi foarte util într-o situație de criză. (…) Pe scurt, acest program nu implică verificarea de către Agenția pentru Securitatea Națională (NSA) a convorbirilor telefonice ale americanilor de rând. Ci adună aceste date într-o bază pe care autoritățile o pot accesa când este necesar. Grupul de revizuire a activităților serviciilor nu a constatat niciun abuz în acest program. Cred că este important să fie menținut programul”, a subliniat Obama, precizând că a ținut cont de obiecțiile din ultima perioadă referitoare la protejarea vieții private, astfel că propune „o nouă abordare”.

„Am ordonat o perioadă de tranziție care va conduce la oprirea Secțiunii 215 a programului metadatelor, stabilind un mecanism care să mențină actuala structură fără ca informațiile să fie deținute de agenții guvernamentale”, a explicat el, subliniind că sunt luate în calcul mai multe soluții – o entitate terță sau o combinație de instituții federale.

„Tranziția va consta în două etape. Cu efect imediat, vom intercepta doar telefoanele care sunt la două niveluri de un număr asociat cu o organizație teroristă, față de trei niveluri în prezent (…)”, a subliniat Obama.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Noi funcții Google pentru Android și Maps! Anunțul făcut de companie
×