Obama: Administrația SUA va spori mecanismele de control asupra serviciilor de spionaj

Obama: Administrația SUA va spori mecanismele de control asupra serviciilor de spionaj
Administrația Statelor Unite a aprobat o directivă care prevede sporirea mecanismelor de supraveghere a serviciilor de informații, afirmă președintele Barack Obama, promițând creșterea transparenței asupra activităților de supraveghere și metode suplimentare de protejare a vieții private.
Publicat: 17/01/2014, 19:49
Actualizat: 29/03/2019, 11:28

Administrația Statelor Unite a aprobat o directivă care prevede sporirea mecanismelor de supraveghere a serviciilor de informații, afirmă președintele Barack Obama, promițând creșterea transparenței asupra activităților de supraveghere și metode suplimentare de protejare a vieții private.

„În primul rând, am aprobat o nouă directivă prezidențială pentru activitățile serviciilor de spionaj, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Directiva se va asigura că vor fi luate în calcul cerințele în materie de securitate, dar și alianțele externe, activitățile comerciale și investițiile, angajamentele în materie de protejare a vieții private și libertățile fundamentale”, a declarat Obama, precizând că deciziile în domeniul activităților serviciilor de informații vor fi revizuite anual.

„În al doilea rând, vom reforma programele și procedurile pentru creșterea transparenței asupra activităților de supraveghere, pentru consolidarea garanțiilor referitoare la protejarea vieții private a persoanelor din Statele Unite”, a continuat Obama.

„În al treilea rând, vom oferi măsuri suplimentare de protecție la Secțiunea 702, care permite Guvernului să intercepteze comunicațiile țintelor externe care dețin informații importante pentru securitatea noastră. Cer procurorului-general și Departamentului național de informații să adopte reforme care să prevadă restricții suplimentare asupra activităților de păstrare și utilizare a informațiilor obținute, în cazuri penale, din comunicațiile între americani și străini”, a adăugat președintele SUA.

„Programul de colectare a metadatelor telefonice a fost creat pentru depistarea comunicațiilor teroriștilor. (…) Acest instrument poate fi foarte util într-o situație de criză. (…) Pe scurt, acest program nu implică verificarea de către Agenția pentru Securitatea Națională (NSA) a convorbirilor telefonice ale americanilor de rând. Ci adună aceste date într-o bază pe care autoritățile o pot accesa când este necesar. Grupul de revizuire a activităților serviciilor nu a constatat niciun abuz în acest program. Cred că este important să fie menținut programul”, a subliniat Obama, precizând că a ținut cont de obiecțiile din ultima perioadă referitoare la protejarea vieții private, astfel că propune „o nouă abordare”.

„Am ordonat o perioadă de tranziție care va conduce la oprirea Secțiunii 215 a programului metadatelor, stabilind un mecanism care să mențină actuala structură fără ca informațiile să fie deținute de agenții guvernamentale”, a explicat el, subliniind că sunt luate în calcul mai multe soluții – o entitate terță sau o combinație de instituții federale.

„Tranziția va consta în două etape. Cu efect imediat, vom intercepta doar telefoanele care sunt la două niveluri de un număr asociat cu o organizație teroristă, față de trei niveluri în prezent (…)”, a subliniat Obama.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște