Răspunsul Romatsa, după ce ISU a căutat o barcă de pe Coasta de Azur într-un lac din România

Răspunsul Romatsa, după ce ISU a căutat o barcă de pe Coasta de Azur într-un lac din România
Publicat: 09/02/2014, 12:19
Actualizat: 02/02/2019, 02:10

Coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci sunt primite de către companie de la un sistem de sateliți, precizează, sâmbătă seară, reprezentanții Romatsa, menționând că declanșarea procedurii de intervenție „este la latitudinea coordonatorilor echipelor de intervenție”.

Reprezentanții Romatsa fac, sâmbătă seară, într-un comunicat de presă, precizări cu privire la alerta din 5 februarie, când Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț au intervenit în zona barajului Izvorul Muntelui.

Conform sursei citate, în 5 februarie, la ora 21.55, Romatsa a primit o primă avertizare de tip EPIRB (aferentă ambarcațiunilor maritime și fluviale) de la sistemul de sateliți COSPAS-SARSAT de la MCC Rusia. După identificarea sursei de semnal, documentul a fost transmis prin fax către Centrul Maritim Constanța pentru prelucrare ulterioară, fiind de competența lor acest tip de radiobaliză.

„Următorul pas, potrivit regulamentului, a fost declanșarea procedurii de inițiere Incident, urmând ca după a doua trecere a satelitului și localizarea cu precizie a evenimentului, programată inițial la ora 01.05 (conform mesajului transmis), să se stabilească cu un grad ridicat de precizie dacă semnalizarea este reală și nu o eroare”, se arată în comunicatul citat.

Astfel, au fost informate autoritățile cu posibilă implicare în acest tip de incident.

„Este foarte important de menționat că declanșarea procedurii de intervenție propriu-zisă, conform procedurilor, este la latitudinea coordonatorilor echipelor de intervenție”, mai arată sursa citată.

În comunicat se precizează că în prima alertă apăreau două coordonate, unul dintre ele pe teritoriul României, în județul Neamț.

„Prin urmare, supervizorul de sală a contactat ISU Neamț, informând persoana care a răspuns la telefon asupra situației existente, inclusiv faptul că fiind alerta inițială, se așteaptă, pentru acuratețe, confirmarea preciziei la a doua trecere a satelitului”, arată Romatsa.

Ulterior, în jurul orei 22.43, a fost recepționat un nou mesaj, care informa că poziția din România fusese anulată și rămăseseră active coordonatele din Franța.

„Supervizorul de sală a luat legătura cu ISU Neamț, anunțând că acțiunea de alarmare, în ceea ce ne privește, a fost anulată de către MCC Rusia prin mesaj având rezoluția NIL/RESOLVED și a propus anularea oricărei acțiuni întreprinse până atunci”, se mai menționează în comunicat.

Conform sursei citate, coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci sunt primite de companie de la sistemul de sateliți COSPAS-SARSAT.

„Precizăm că, în acest caz, Romatsa a urmat integral procedurile specifice acestui tip de eveniment”, mai spun reprezentanții Romatsa.

O ambarcațiune aflată în pericol pe Coasta de Azur, în sudul Franței, a fost căutată de echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț în zona barajului Izvorul Muntelui, după ce Romatsa a dat și această posibilă locație a navei, în baza unor informații de pe satelit.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, dispeceratul instituției a fost sesizat de Romatsa, în 5 februarie, la ora 22.00, cu privire la o ambarcațiune care s-ar afla în pericol, mesajul fiind recepționat de companie prin sistemul de alertă prin satelit.

Conform sursei citate, Romatsa a precizat că are două posibile locații unde s-ar putea afla ambarcațiunea, respectiv Lacul Izvorul Muntelui din județul Neamț și Coasta de Azur, în sudul Franței.

După aproximativ 50 de minute, ISU Neamț a primit un nou mesaj de la Romatsa, prin care era informat că incidentul în care a fost implicată respectiva ambarcațiune s-a produs pe Coasta de Azur.

În aceste condiții, ISU Neamț a oprit căutările în zona Lacului Izvorul Muntelui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Undă de șoc pe piața carburanților. Ce se întâmplă la pompă cu benzina și motorina
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Experiment de modificare a climei, oprit din motive de sănătate
×