Eurobarometru: 69% din români cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită,. Câți români cred că și UE merge pe un drum greșit

Eurobarometru: 69% din români cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită,. Câți români cred că și UE merge pe un drum greșit
Publicat: 25/02/2014, 15:46
Actualizat: 28/09/2018, 16:55

O pondere de 69 la sută dintre români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, iar 28 la sută cred același lucru despre UE, în ceea ce privește situația economică și socială, potrivit unui sondaj Eurobarometru dat publicității marți.

Viitorul Uniunii Europene este privit cu optimism de către 63 la sută dintre români, 11 la sută dintre ei declarându-se foarte optimiști, însă cele mai optimiste state membre sunt: Danemarca (75 la sută), Irlanda și Malta (67 la sută), Estonia, Lituania și Polonia (66 la sută).

Printre țările cele mai pesimiste se numără Grecia (69 la sută), Cipru (66 la sută) și Portugalia (64 la sută).

Totodată, 69 la sută dintre români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 28 la sută cred același lucru despre situația din Uniune.

Numai 34 la sută dintre români cred că impactul crizei economice asupra pieței locurilor de muncă a atins deja punctul culminant iar lucrurile ar urma să se amelioreze treptat, în timp ce 48 la sută cred că perioada cea mai grea urmează să vină.

„Criza s-a simțit în România, dar nu la fel de mult ca în alte state. Prin urmare, oamenii nu cred că asta a fost tot și sunt siguri că mai urmează ceva”, a explicat șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote.

Cei mai sceptici în acest sens sunt respondenții din Cipru (87 la sută), Grecia (71 la sută) și Portugalia (67 la sută).

Studiul mai arată că peste 60 la sută dintre români cred că apariția de noi locuri de muncă și creșterea economică sunt principalele provocări de ordin social, care ar putea fi și soluții importante de contracarare a crizei economice.

De asemenea, 85 la sută susțin sprijinirea celor săraci și excluși social, precum și oferirea de posibilități pentru a fi activi în societate.

În opinia persoanelor intervievate, cele mai importante provocări cu care se confruntă România în prezent sunt: situația economică (41 la sută), inflația (34 la sută) și șomajul (33 la sută).

Inițiatorii Eurobarometrului precizează că majoritatea statelor membre UE percep șomajul ca fiind o problemă de maximă importanță, această preocupare fiind semnalată într-un procent mai mare în Cipru, Estonia, Croația, Portugalia, Grecia, Irlanda și Polonia.

De asemenea, 64 la sută dintre români cred că Uniunea este cea care crează condițiile pentru mai multe locuri de muncă în Europa, în timp ce 63 la sută cred că UE este responsabilă pentru austeritatea de pe continent.

În ce privește gradul de familiarizare cu instituțiile europene, studiul arată că 94 la sută dintre români au auzit de Parlamentul European, 86 la sută de Comisia Europeană și 82 la sută de Banca Central Europeană.

Românii tind să aibă o percepție pozitivă a imaginii Uniunii Europene (43 la sută), iar 41 la sută dintre intervievați declară că imaginea pe care o au despre UE este neutră.

„Uniunea Europeană înseamnă înainte de toate, pentru români, democrație (37 la sută), pace (32 la sută) și prosperitate economică (25 la sută). O scurtă corelație cu modul în care funcționează democrația în UE arată că 49 la sută dintre români sunt mulțumiți de modul în care își exercită drepturile democratice în Uniune. Comparativ, la nivel național, doar 15 la sută dintre români sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația în România, în timp ce 84 la sută se declară nemulțumiți de modul în care exercițiul democratic este pus în practică”, rezultă din Eurobarometru.

Peste jumătate dintre români (56 la sută) împărtășesc sentimentul de apartenență europeană, 18 la sută dintre aceștia afirmând că se simt cu siguranță cetățeni ai UE.

Statele membre cu cele mai mari procente în ceea ce privește sentimentul de apartenență la cetățenia europeană sunt: Luxembourg (85 la sută), Malta (74 la sută), Finlanda (73 la sută), Estonia (72 la sută) și Danemarca (71 la sută), iar țările cu cele mai scăzute valori sunt: Italia (53 la sută), Cipru (54 la sută), Marea Britanie (56 la sută) și Grecia (58 la sută).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto