Eurobarometru: 69% din români cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită,. Câți români cred că și UE merge pe un drum greșit

Eurobarometru: 69% din români cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită,. Câți români cred că și UE merge pe un drum greșit
Publicat: 25/02/2014, 15:46
Actualizat: 28/09/2018, 16:55

O pondere de 69 la sută dintre români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, iar 28 la sută cred același lucru despre UE, în ceea ce privește situația economică și socială, potrivit unui sondaj Eurobarometru dat publicității marți.

Viitorul Uniunii Europene este privit cu optimism de către 63 la sută dintre români, 11 la sută dintre ei declarându-se foarte optimiști, însă cele mai optimiste state membre sunt: Danemarca (75 la sută), Irlanda și Malta (67 la sută), Estonia, Lituania și Polonia (66 la sută).

Printre țările cele mai pesimiste se numără Grecia (69 la sută), Cipru (66 la sută) și Portugalia (64 la sută).

Totodată, 69 la sută dintre români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 28 la sută cred același lucru despre situația din Uniune.

Numai 34 la sută dintre români cred că impactul crizei economice asupra pieței locurilor de muncă a atins deja punctul culminant iar lucrurile ar urma să se amelioreze treptat, în timp ce 48 la sută cred că perioada cea mai grea urmează să vină.

„Criza s-a simțit în România, dar nu la fel de mult ca în alte state. Prin urmare, oamenii nu cred că asta a fost tot și sunt siguri că mai urmează ceva”, a explicat șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote.

Cei mai sceptici în acest sens sunt respondenții din Cipru (87 la sută), Grecia (71 la sută) și Portugalia (67 la sută).

Studiul mai arată că peste 60 la sută dintre români cred că apariția de noi locuri de muncă și creșterea economică sunt principalele provocări de ordin social, care ar putea fi și soluții importante de contracarare a crizei economice.

De asemenea, 85 la sută susțin sprijinirea celor săraci și excluși social, precum și oferirea de posibilități pentru a fi activi în societate.

În opinia persoanelor intervievate, cele mai importante provocări cu care se confruntă România în prezent sunt: situația economică (41 la sută), inflația (34 la sută) și șomajul (33 la sută).

Inițiatorii Eurobarometrului precizează că majoritatea statelor membre UE percep șomajul ca fiind o problemă de maximă importanță, această preocupare fiind semnalată într-un procent mai mare în Cipru, Estonia, Croația, Portugalia, Grecia, Irlanda și Polonia.

De asemenea, 64 la sută dintre români cred că Uniunea este cea care crează condițiile pentru mai multe locuri de muncă în Europa, în timp ce 63 la sută cred că UE este responsabilă pentru austeritatea de pe continent.

În ce privește gradul de familiarizare cu instituțiile europene, studiul arată că 94 la sută dintre români au auzit de Parlamentul European, 86 la sută de Comisia Europeană și 82 la sută de Banca Central Europeană.

Românii tind să aibă o percepție pozitivă a imaginii Uniunii Europene (43 la sută), iar 41 la sută dintre intervievați declară că imaginea pe care o au despre UE este neutră.

„Uniunea Europeană înseamnă înainte de toate, pentru români, democrație (37 la sută), pace (32 la sută) și prosperitate economică (25 la sută). O scurtă corelație cu modul în care funcționează democrația în UE arată că 49 la sută dintre români sunt mulțumiți de modul în care își exercită drepturile democratice în Uniune. Comparativ, la nivel național, doar 15 la sută dintre români sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația în România, în timp ce 84 la sută se declară nemulțumiți de modul în care exercițiul democratic este pus în practică”, rezultă din Eurobarometru.

Peste jumătate dintre români (56 la sută) împărtășesc sentimentul de apartenență europeană, 18 la sută dintre aceștia afirmând că se simt cu siguranță cetățeni ai UE.

Statele membre cu cele mai mari procente în ceea ce privește sentimentul de apartenență la cetățenia europeană sunt: Luxembourg (85 la sută), Malta (74 la sută), Finlanda (73 la sută), Estonia (72 la sută) și Danemarca (71 la sută), iar țările cu cele mai scăzute valori sunt: Italia (53 la sută), Cipru (54 la sută), Marea Britanie (56 la sută) și Grecia (58 la sută).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât