Prețul mediu al apartamentelor în cinci dintre cele mai mari orașe, a treia lună de creștere

Prețul mediu al apartamentelor în cinci dintre cele mai mari orașe, a treia lună de creștere
Publicat: 23/04/2014, 12:29
Actualizat: 31/01/2019, 22:41

Astfel, diferența de preț față de perioada similară a anului trecut se situează sub 5% în toate marile orașe ale țării, potrivit unui comunicat al portalului.

În luna martie creșterea prețurilor a fost în medie de 2,1% (față de un plus de 0,6% în ianuarie și 1,8% în februarie), de la 919 euro pe metru pătrat util, până la un nivel de 938 de euro pe metru pătrat.

Față de luna martie a anului trecut, prețurile actuale sunt cu 2,1% mai mici (în scădere de la 958 de euro pe metru pătrat).

„După un trimestru întreg de scumpiri, diferența de preț față de perioada similară din 2013 s-a îngustat considerabil, situându-se sub o marjă de 5% în toate marile orașe ale țării – pentru apartamentele noi și vechi deopotrivă. Chiar mai mult decât atât, există categorii de apartamente unde pretențiile proprietarilor sunt mai mari acum decât anul trecut”, se arată în comunicat.

În București luna martie a adus creșteri ale prețului mediu (apartamente noi și vechi) cu 1,9%, de la un nivel de 1.058 de euro pe metru pătrat la 1.078 de euro pe metru pătrat. Față de perioada corespunzătoare din 2013, prețul se situează cu 2,7% mai jos. Unitățile locative din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7% în ultima lună (de la 991 la 998 de euro pe metru pătrat) și sunt cu 3% mai ieftine decât în primăvara anului trecut. Locuințele noi, pe de altă parte, au înregistrat în martie un plus de 3,3%, de la 1.163 la 1.201 euro pe metru pătrat, prețul mediu solicitat în prezent fiind cu 4% mai mic decât cel din urmă cu un an.

Locuințele din Brașov sunt singurele din cele cinci orașe analizate pentru care prețurile s-au înscris pe o traiectorie descendentă luna trecută. La finele lui martie, suma medie solicitată pentru apartamentele aflate la vânzare în Brașov era de 822 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 1,3% de la 833 de euro pe metru pătrat; diferența față de intervalul similar din 2013 este de 3,7%. Locuințele vechi s-au ieftinit cu 0,5% (de la 827 la 823 de euro pe metru pătrat) și se situează cu 2,8% sub nivelul consemnat în urmă cu 12 luni. Apartamentele nou-construite au cunoscut un declin mult mai abrupt în prima lună de primăvară din 2014 (-5,9%, de la 871 la 820 de euro pe metru pătrat). Cu toate acestea, pe acest segment se poate observa cea mai mare diferență de preț față de perioada similară din 2013, respectiv 11%.

În Cluj Napoca, prețul mediu a crescut în martie față de februarie cu 3,8%, la 895 de euro și a scăzut cu același procent față de luna similară din 2013. Evoluția a avut la bază o creștere de 1% pe segmentul locuințelor vechi și de 5,6% pe cel nou. Față de anul trecut, locuințele vechi din Cluj Napoca sunt mai scumpe cu 0,8%, în schimb cele noi sunt cu 8,3% mai ieftine.

Prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Constanța s-au menținut constante în luna martie, la un nivel de 849 de euro pe metru pătrat, valoare cu 1,8% mai mică decât în urmă cu 12 luni. Locuințele vechi s-au apreciat ușor, cu 0,1%, de la 842 la 843 de euro pe metru pătrat, nivelul actual situându-se cu 1,5% sub cel din 2013. Unitățile locative noi s-au depreciat însă cu 0,9% în ultima lună (de la 875 la 867 de euro pe metru pătrat) și au ajuns cu 3,3% mai ieftine decât în perioada similară a anului trecut.

În Timișoara, apartamentele nu doar că s-au scumpit în luna martie, dar prețurile solicitate sunt mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut, în medie cu 3%. La finele lui martie, apartamentele scoase la vânzare în Timișoara erau cu 1,1% mai scumpe decât în februarie (814 euro pe metru pătrat, față de 805 euro pe metru pătrat) și se situau cu 2,8% peste nivelul consemnat în 2013.

Locuințele vechi s-au apreciat cu 1,5% în ultima lună (de la 792 la 804 euro pe metru pătrat util), valoarea actuală fiind cu 2,9% mai mare decât cea din urmă cu 12 luni. Unitățile locative noi s-au ieftinit cu 0,8%, de la 883 la 876 de euro pe metru pătrat, dar sunt cu 4% mai scumpe decât anul trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă s-a căsătorit cu un austriac pe care-l credea bogat. Însă bărbatul avea un...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă o pungă cu detergent Ariel. Românii...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Pepe s-a trezit cu un mesaj din partea fostului soț al Ralucăi Pastramă, chiar în...
Orașele din țară în care românii vor să locuiască. Bucureștiul e abia pe locul 7
A MURIT! România a mai pierdut o VOCE de AUR!
Dieta pe care o respectă cu SFINȚENIE Dana Rogoz. Are un abdomen plat, deși a...
Cod roşu de ploi torenţiale, vijelii şi grindină într-un judeţ din România. Avertizarea ANM
Ivana Knoll, dezvăluire uluitoare înainte să ajungă la Euro 2024. "Sunt singură, iar motivul este...
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea Patriziei Cormos și a Biancăi Doroș! Ce a apărut în...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ai voie cu remorca pe autostradă? Reguli de respectat când tractezi o rulotă/remorcă
SUA au intrat în alertă: Rusia trimite un supersubmarin nuclear în Cuba
Unul dintre cei mai BOGAȚI sportivi ai lumii spune care-i CHEIA succesului
Reguli OBLIGATORII pentru 9 IUNIE. Trebuie neapărat să le știe toată lumea
Staţiune de vis în România! Puțini știu de ea
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Cristina Spătar, declarații sfâșietoare despre decesul mamei sale: „Avea niște dureri groaznice. Mi se rupea...
Carmen de la Sălciua, mesaj vehement după gestul Getuței Sterp: Mi se pare urât. Eu...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Anne Royall, prima jurnalistă profesionistă americană. „Un dușman este un dușman, fie că este îmbrăcat...
×