Cum a calculat Ponta creșterea economică. Șeful INS: „Nu m-a sunat absolut nimeni”

Cum a calculat Ponta creșterea economică. Șeful INS: Nu m-a sunat absolut nimeni
Publicat: 13/11/2014, 12:43

Candidatul PSD la președinție, Victor Ponta, a declarat miercuri seara la B1 TV că „vineri, INS anunță că în trimestrul 3 avem creștere economică peste 1% și că în primul trimestru s-a recalculat și nu am fost niciodată în recesiune”.

„Nu am văzut emisiunea de aseară. Mi-au povestit colegii. Nu ne-a sunat nimeni de la Guvern pentru a primi în avans datele privind PIB, care vor fi comunicate pe 14 noiembrie, conform calendarului stabilit. Cifrele anunțate probabil au fost calculate de staff-ul premierului, pornind de la prognozele Comisiei Europene pe trimestrul al treilea și trimestrul al patrulea. Pot fi recalculate valorile pentru trimestrul întâi și trimestrul al doilea prin programul Demetra (o interfață a Eurostat n.n.). Orice persoană poate face aceste calcule oricând”, a declarat pentru gândul Tudorel Andrei, președintele INS.

Întrebat de gândul dacă a fost sunat de premierul Victor Ponta pentru a-i prezenta datele privind creșterea economică, șeful INS a fost ferm: „Nu m-a sunat absolut nimeni”, dând asigurări că nici o persoană din Institutului Național de Statisticănu a încălcat legea. „INS va trebui să prezinte datele în continuare pentru orice guvern, și acum și peste două luni și mai târziu”, a explicat Tudorel Andrei.

Legea de funcționare a INS, 226/2009, prevede că „Difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit, precum și tratamentul preferențial acordat utilizatorilor de către orice persoană din sistemul statisticii oficiale constituie încălcări ale sarcinilor de serviciu și atrag răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte”.

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 1% în trimestrul al treilea față de trimestrul anterior, ceea ce înseamnă că țara a ieșit din recesiunea tehnică în care a intrat la jumătatea anului, potrivit unei estimări a Comisiei Europene, prezentate în urmă cu 10 zile.

Pentru ultimele trei luni, Comisia Europeană anticipează o creștere economică de 1,6% față de intervalul iulie-septembrie, se arată în raportul de toamnă al Comisiei Europene privind prognozele economice în UE.

Raportat la perioada similară din 2013, creșterea PIB va fi de 1,1% în al treilea trimestru și de 1,6% în următorul trimestru.

Avansul trimestrial al PIB va încetini la 0,3% în primele trei luni ale anului viitor și se va stabiliza la 0,4% pe parcursul celorlalte trei trimestre, potrivit raportului.

Comisia anticipează o creștere economică anuală de 2% în primul trimestru din 2015 și de 3,4% în cel de-al doilea trimestru, avansul urmând să se tempereze la 2,8%, respectiv 2,5% în următoarele două trimestre.

România a reintrat în recesiune tehnică la finele lunii iunie, având două trimestre consecutive de contracție a PIB. Economia a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, după un declin de 0,1% în primele trei luni.

Institutul Național de Statistică va publica pe 14 noiembrie estimarea semnal privind evoluția PIB în trimestrul al treilea.

Comisia Europeană a redus recent semnificativ prognoza privind economia României în acest an, ca urmare a încetinirii creșterii în cel de-al doilea trimestru, anticipând un avans anual de 2%, față de o creștere de 2,8% estimată în iunie. Și prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, față de proiecția de 2,6% prezentată în raportul din primăvară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cum ne ajută Inteligența Artificială să înțelegem mai bine virusurile?
×