Cum a calculat Ponta creșterea economică. Șeful INS: „Nu m-a sunat absolut nimeni”

Cum a calculat Ponta creșterea economică. Șeful INS: Nu m-a sunat absolut nimeni
Publicat: 13/11/2014, 12:43

Candidatul PSD la președinție, Victor Ponta, a declarat miercuri seara la B1 TV că „vineri, INS anunță că în trimestrul 3 avem creștere economică peste 1% și că în primul trimestru s-a recalculat și nu am fost niciodată în recesiune”.

„Nu am văzut emisiunea de aseară. Mi-au povestit colegii. Nu ne-a sunat nimeni de la Guvern pentru a primi în avans datele privind PIB, care vor fi comunicate pe 14 noiembrie, conform calendarului stabilit. Cifrele anunțate probabil au fost calculate de staff-ul premierului, pornind de la prognozele Comisiei Europene pe trimestrul al treilea și trimestrul al patrulea. Pot fi recalculate valorile pentru trimestrul întâi și trimestrul al doilea prin programul Demetra (o interfață a Eurostat n.n.). Orice persoană poate face aceste calcule oricând”, a declarat pentru gândul Tudorel Andrei, președintele INS.

Întrebat de gândul dacă a fost sunat de premierul Victor Ponta pentru a-i prezenta datele privind creșterea economică, șeful INS a fost ferm: „Nu m-a sunat absolut nimeni”, dând asigurări că nici o persoană din Institutului Național de Statisticănu a încălcat legea. „INS va trebui să prezinte datele în continuare pentru orice guvern, și acum și peste două luni și mai târziu”, a explicat Tudorel Andrei.

Legea de funcționare a INS, 226/2009, prevede că „Difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit, precum și tratamentul preferențial acordat utilizatorilor de către orice persoană din sistemul statisticii oficiale constituie încălcări ale sarcinilor de serviciu și atrag răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte”.

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 1% în trimestrul al treilea față de trimestrul anterior, ceea ce înseamnă că țara a ieșit din recesiunea tehnică în care a intrat la jumătatea anului, potrivit unei estimări a Comisiei Europene, prezentate în urmă cu 10 zile.

Pentru ultimele trei luni, Comisia Europeană anticipează o creștere economică de 1,6% față de intervalul iulie-septembrie, se arată în raportul de toamnă al Comisiei Europene privind prognozele economice în UE.

Raportat la perioada similară din 2013, creșterea PIB va fi de 1,1% în al treilea trimestru și de 1,6% în următorul trimestru.

Avansul trimestrial al PIB va încetini la 0,3% în primele trei luni ale anului viitor și se va stabiliza la 0,4% pe parcursul celorlalte trei trimestre, potrivit raportului.

Comisia anticipează o creștere economică anuală de 2% în primul trimestru din 2015 și de 3,4% în cel de-al doilea trimestru, avansul urmând să se tempereze la 2,8%, respectiv 2,5% în următoarele două trimestre.

România a reintrat în recesiune tehnică la finele lunii iunie, având două trimestre consecutive de contracție a PIB. Economia a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, după un declin de 0,1% în primele trei luni.

Institutul Național de Statistică va publica pe 14 noiembrie estimarea semnal privind evoluția PIB în trimestrul al treilea.

Comisia Europeană a redus recent semnificativ prognoza privind economia României în acest an, ca urmare a încetinirii creșterii în cel de-al doilea trimestru, anticipând un avans anual de 2%, față de o creștere de 2,8% estimată în iunie. Și prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, față de proiecția de 2,6% prezentată în raportul din primăvară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai