Peste 100 de mineri de la Lonea protestează în fața CEH din Petroșani, cerând demisia conducerii: Vă bateți joc de noi

Peste 100 de mineri de la Lonea protestează în fața CEH din Petroșani, cerând demisia conducerii: Vă bateți joc de noi
Publicat: 10/12/2014, 23:54

Minerii, care au refuzat să intre în schimbul trei, au ajuns, miercuri seară, la sediul Compexului Energetic Hunedoara, după ce au mers pe jos aproximativ opt kilometri, de la Mina Lonea situată în localitatea Petrila și până în Petroșani.

Ortacii protestează în curtea CEH, cerând demisia întregii conduceri a companiei, pe care o acuză de „incompetență”.

„Nu ne-ați dat materiale și vă bateți joc de noi ca să ne folosiți ca scuză în fața ministrului (n.r. – ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu), când vă va cere, în 15 decembrie, programul realist de eficientizare și reorganizare a Compexului Energetic Hunedoara. Asta ați făcut de fap”, i-a strigat unul dintre protestatari directorului general adjunct al CEH, Nicolae Drăgoi, chemat de mineri în curtea companiei.

Întrebat dacă acuzațiile minerilor sunt reale, Drăgoi a răspuns: „Nu știu. Se lucrează la un program la Deva, nu știu mai multe amănunte”. El nu a putut confirma dacă vreun responsabil din divizia minieră participă la întocmirea programului de eficientizare și reorganizare a CEH.

Liderul Sindicatului „Muntele” din Valea Jiului, Petre Nica, i-a cerut directorului general adjunct, Nicolae Drăgoi, să transmită „corect și complet” șefilor lui, până la Ministerul Energiei, care sunt nemulțumirile minerilor.

„Vă rog să spuneți exact, domnule director, ce vă spun minerii aici. Nemulțumirile lor nu sunt legate nici de faptul că nu le-ați dat bonurile (tichete cadou – n.r.), nu vor nici bani mai mulți, ci se tem pentru siguranța lor când intră în mină, fiindcă incompetența voastră a adus societatea aceasta într-o situație în care nu își putea imagina nimeni că ar putea ajunge. Progamele voastre nu sunt realiste, nu există de fapt, și nu știți decât un singur lucru, să tăiați salarii și să umiliți oameni. Minerii din Valea Jiului vor siguranța locurilor de muncă și mai exact vor să mai aibă locuri de muncă. Să nu îndrăzniți să spuneți că v-au cerut bani sau drepturi suplimentare, v-au cerut să plecați efectiv și să lăsați profesioniștii să lucreze pentru noi”, i-a spus Nica directorului general adjunct al CEH.

Liderul de sindicat a susținut că ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, le-a dat termen celor din conducerea CEH ca, până la jumătatea lunii decembrie, să prezinte un program realist de eficientizare și reorganizare a companiei.

Potrivit sursei citate, cei din conducerea CEH ar fi premeditat totul pentru a avea o scuză în fața ministrului atunci când vor merge cu „lecțiile nefăcute la București”.

Minerii de la Lonea spun că, cel mai probabil, colegii lor din schimbul patru se vor solidariza cu acțiunea lor și vor veni la Petroșani, unde ar urma să ajungă și mineri de la Lupeni și Vulcan.

Toți minerii care urmau să intre în subteranul Minei Lonea în schimbul trei, respectiv peste o sută de persoane, au refuzat, miercuri, să plece din sălile de pontaj, nemulțumiți de lipsa echipamentelor de lucru, de „minciunile” și „incompentența” șefilor, pe care îi acuză că le pun în pericol locurile de muncă.

„Nu mai putem răbda, ei se joacă cu viața noastră, tot ce obținem, obținem numai prin presiune, fiindcă ne mint, ne amenință de o să ajungem să vorbească doar stratul de cărbune. De luni de zile suntem mințiți și amăgiți de pe o zi pe alta, nu mai avem cu ce lucra și ei ridică doar din umeri. Totul există doar pe hârtie, în subteran nu avem nimic. Ne-am săturat de hoți și de incompetenți numiți politic. Să ne dea inginerii capabili înapoi”, declara unul dintre protestatari, care a subliniat că, dacă nu protestează, ei nu obțin niciun drept.

Potrivit minerilor, situația economică a Complexului Energetic Hunedoara este rezultatul „corupției” dezvoltate în această societate, întrucât contractele pentru echipamente s-ar da preferențial, iar calitatea materialelor ar lăsa de dorit.

Aproximativ 200 de mineri de la Lonea au protestat și în luna iulie, ei refuzând să intre în subteran, nemulțumiți că vor pierde anumite drepturi odată cu avizarea noului contract colectiv de muncă de către Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara. Minerii au renunțat la protest după ce revendicările lor au fost soluționate de administrația CEH.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Apple anunță reduceri de sute de dolari la unele modele de iPhone
×