Peste 100 de mineri de la Lonea protestează în fața CEH din Petroșani, cerând demisia conducerii: Vă bateți joc de noi

Peste 100 de mineri de la Lonea protestează în fața CEH din Petroșani, cerând demisia conducerii: Vă bateți joc de noi
Publicat: 10/12/2014, 23:54

Minerii, care au refuzat să intre în schimbul trei, au ajuns, miercuri seară, la sediul Compexului Energetic Hunedoara, după ce au mers pe jos aproximativ opt kilometri, de la Mina Lonea situată în localitatea Petrila și până în Petroșani.

Ortacii protestează în curtea CEH, cerând demisia întregii conduceri a companiei, pe care o acuză de „incompetență”.

„Nu ne-ați dat materiale și vă bateți joc de noi ca să ne folosiți ca scuză în fața ministrului (n.r. – ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu), când vă va cere, în 15 decembrie, programul realist de eficientizare și reorganizare a Compexului Energetic Hunedoara. Asta ați făcut de fap”, i-a strigat unul dintre protestatari directorului general adjunct al CEH, Nicolae Drăgoi, chemat de mineri în curtea companiei.

Întrebat dacă acuzațiile minerilor sunt reale, Drăgoi a răspuns: „Nu știu. Se lucrează la un program la Deva, nu știu mai multe amănunte”. El nu a putut confirma dacă vreun responsabil din divizia minieră participă la întocmirea programului de eficientizare și reorganizare a CEH.

Liderul Sindicatului „Muntele” din Valea Jiului, Petre Nica, i-a cerut directorului general adjunct, Nicolae Drăgoi, să transmită „corect și complet” șefilor lui, până la Ministerul Energiei, care sunt nemulțumirile minerilor.

„Vă rog să spuneți exact, domnule director, ce vă spun minerii aici. Nemulțumirile lor nu sunt legate nici de faptul că nu le-ați dat bonurile (tichete cadou – n.r.), nu vor nici bani mai mulți, ci se tem pentru siguranța lor când intră în mină, fiindcă incompetența voastră a adus societatea aceasta într-o situație în care nu își putea imagina nimeni că ar putea ajunge. Progamele voastre nu sunt realiste, nu există de fapt, și nu știți decât un singur lucru, să tăiați salarii și să umiliți oameni. Minerii din Valea Jiului vor siguranța locurilor de muncă și mai exact vor să mai aibă locuri de muncă. Să nu îndrăzniți să spuneți că v-au cerut bani sau drepturi suplimentare, v-au cerut să plecați efectiv și să lăsați profesioniștii să lucreze pentru noi”, i-a spus Nica directorului general adjunct al CEH.

Liderul de sindicat a susținut că ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, le-a dat termen celor din conducerea CEH ca, până la jumătatea lunii decembrie, să prezinte un program realist de eficientizare și reorganizare a companiei.

Potrivit sursei citate, cei din conducerea CEH ar fi premeditat totul pentru a avea o scuză în fața ministrului atunci când vor merge cu „lecțiile nefăcute la București”.

Minerii de la Lonea spun că, cel mai probabil, colegii lor din schimbul patru se vor solidariza cu acțiunea lor și vor veni la Petroșani, unde ar urma să ajungă și mineri de la Lupeni și Vulcan.

Toți minerii care urmau să intre în subteranul Minei Lonea în schimbul trei, respectiv peste o sută de persoane, au refuzat, miercuri, să plece din sălile de pontaj, nemulțumiți de lipsa echipamentelor de lucru, de „minciunile” și „incompentența” șefilor, pe care îi acuză că le pun în pericol locurile de muncă.

„Nu mai putem răbda, ei se joacă cu viața noastră, tot ce obținem, obținem numai prin presiune, fiindcă ne mint, ne amenință de o să ajungem să vorbească doar stratul de cărbune. De luni de zile suntem mințiți și amăgiți de pe o zi pe alta, nu mai avem cu ce lucra și ei ridică doar din umeri. Totul există doar pe hârtie, în subteran nu avem nimic. Ne-am săturat de hoți și de incompetenți numiți politic. Să ne dea inginerii capabili înapoi”, declara unul dintre protestatari, care a subliniat că, dacă nu protestează, ei nu obțin niciun drept.

Potrivit minerilor, situația economică a Complexului Energetic Hunedoara este rezultatul „corupției” dezvoltate în această societate, întrucât contractele pentru echipamente s-ar da preferențial, iar calitatea materialelor ar lăsa de dorit.

Aproximativ 200 de mineri de la Lonea au protestat și în luna iulie, ei refuzând să intre în subteran, nemulțumiți că vor pierde anumite drepturi odată cu avizarea noului contract colectiv de muncă de către Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara. Minerii au renunțat la protest după ce revendicările lor au fost soluționate de administrația CEH.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Semnul dumnezeiesc care a apărut în casa nepotului lui Tzancă Uraganu, înainte de a se...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
OBLIGATORIU prin lege în toată România. A început controlul în toată țara
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro