Avocat în baza titlului de DOCTOR. Doctor în urma unui PLAGIAT. Ce răspunde Victor Ponta, întrebat dacă renunță la calitatea de avocat

Avocat în baza titlului de DOCTOR. Doctor în urma unui PLAGIAT. Ce răspunde Victor Ponta, întrebat dacă renunță la calitatea de avocat

Premierul Victor Ponta face glume atunci când este întrebat de titlul de doctor și de calitatea de avocat obținută pe baza respectivei diplome. După prima ședință a PSD din 2015, liderul PSD a explicat că ordonanța care prevede faptul că cei care doresc pot renunța la titlul de doctor fără complicații a avut ca obiect celelalte modificări, fiind nevoie de ele.

„Acea Ordonanță are multe prevederi referitoare la sistemul de educație. Cum v-a explicat ministrul Educației, este vorba despre șase prevederi care țineau cont de urgența desfășurării activității. Din punctul de vedere al elaborării unei ordonanțe, a fost inclusă acolo și, ca să vă răspund pe placul dumneavoastră, suntem în gluma cu șapcă, fără șapcă. Dacă nu vreau să renunț, de ce nu renunț. Dacă vreau să renunț, de ce renunț. Din punctul meu de vedere, discuția a fost închisă. Orice vrei să faci nu este bine”, a răspuns Victor Ponta, după primul Biroul Permanent Național al pesediștilor din 2015.

Întrebat dacă va renunța la calitatea de avocat, despre care cotidianul România Liberă a scris că a fost obținută pe baza diplomei de doctorat, după cum a confirmat Baroul București, prim-ministrul a evitat să răspundă.

„Repet. Când nu am vrut să renunț, mi s-a zis să renunț. Când am vrut să renunț, mi s-a zis că nu. Dați-mi voie să nu cred în buna credința celor care mă întreabă aceste lucruri”, a adăugat Ponta.

Ordonanța pentru un singur om

Amintim faptul că Guvernul a adoptat luni, 29 decembrie 2014, o ordonanță de urgență care aduce șase modificări la Legea Educației, printre care și posibilitatea ca cineva care deține titlul de doctor să poată renunța la el, fără să mai fie nevoie de o hotărâre judecătorească.

„Titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării renunțarea la titlul în cauză. În acest caz, Ministerul Educației și Cercetării Științifice ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titltului științific – este diploma, cartonul emis de universitate în baza ordinului de ministru – devine nul de la data emiterii ordinului de revocare”, a explicat ministrul Educației.

De altfel, Sorin Cîmpeanu a precizat că, până acum, nu are la cunoștință decât de un singur beneficiar, și anume Victor Ponta.

Premierul a transmis, la mijlocul lunii decembrie, o scrisoare rectorului Universității București în care îl anunța că renunță la titlul de doctor obținut în 2003, precizând că după ce va părăsi viața politică va începe „un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment”. Anunțul a fost făcut de Ponta pe Facebook.

„Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic. După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment”, susținea premierul în scrisoarea transmisă rectorului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Drumul cu peisaje de vis din România, modernizat. Priveliștile care-ți taie respirația, dar cu taxă
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică