Vâlcov, la Gândul LIVE: Vrem să scădem TVA-ul și accizele din 2015, prin ordonanță de urgență

Publicat: 25/02/2015, 08:35
Actualizat: 21/03/2019, 02:23

TVA-ul și accizele ar putea fi reduse din 2015, prin ordonanță de urgență, dacă, în primele trei luni din acest an, încasările la buget se vor dovedi mai mari decât cele prognozate în buget, a spus Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice, marți, la Gândul LIVE.

„Dacă există un miliard și jumătate în plus venituri față de cele previzionate pe primul trimestru, respectiv 1,5 miliarde în al doilea trimestru este o crimă dacă noi nu aplicăm reducerea TVA, economică, nu de altă natură”, a arătat ministrul.

Vâlcov susține că experții de la Finanțe au estimat venituri totale de 234 de miliarde de lei pentru 2015, însă, partenerii externi, respectiv Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană (CE) și Banca Mondială (BM), nu au fost de acord cu această prognoză.

Prin urmare, în buget a fost „prins” un nivel mai scăzut al veniturilor, de 226 de miliarde de lei. Dacă după trei luni se va dovedi că Executivul a avut dreptate în ceea ce privește nivelul veniturile, TVA-ul și accizele ar urma să scadă, cel mai probabil, din a doua parte a anului.

„Așteptăm să vedem veniturile de pe primul trimestru (…) Am acceptat ca veniturile de anul acesta să fie stabilite la un nivel de 226 de miliarde, spunând însă din primul moment partenerilor noștri că, din calculele specialiștilor de la Ministerul Finanțelor (…) și a celor de la ANAF care au spus, dom’le, prin activitățile noastre, anul viitor (în 2015, n.r.), noi credem că vom avea venituri de 234 de miliarde. Adică nu ne-am înțeles la 8 miliarde. Fondul și Comisia au spus nu. Dacă vrem să continuăm acordul și să dăm un gir pentru acest buget acceptați varianta asta cu 226”, a precizat Vâlcov.

Trei miliarde de lei în plus la buget

Ministrul a adăugat că, pentru a reduce nivelul TVA, după primele șase luni din 2015 ar trebui să vedem venituri în plus de 3 miliarde de lei.

„Am spus ok, dar facem următoarea înțelegere. Ieșim public și prezentăm această diferență și acest fapt, că nu ne înțelegem și după primul trimestru vom vedea cine are dreptate. Noi am spus în felul următor: vom face 1,5 miliarde în primul trimestru, 1,5 în al doilea, 2,5 în al treilea 2,5 în al patrulea până ajungem la cele 8 miliarde”, a explicat ministrul Finanțelor.

Vâlcov a mai precizat că la ora actuală există două variante de lucru și, în funcție de nivelul veniturilor suplimentare, Guvernul ar putea să decidă „să intre unele la un moment dat și altele în alt moment. Să nu intre toate odată”.

Guvernul a propus în proiectul noului Cod Fiscal mai multe măsuri de relaxare fiscală, printre care reducerea TVA la 20% din ianuarie 2016 și revenirea la 18% din 2018. Totodată, executivul dorește reducerea TVA pentru carne, pește, legume și fructe de la 24% la 9% începând cu anul viitor.

Impactul estimat al acestor măsuri ar fi, în 2016, de 11,6 miliarde de lei, „sume care rămân la dispoziția populației și a agenților economici”, după cum se arată în prezentarea susținută de Vâlcov în ședința de Guvern de săptămâna trecută.

Pe de altă parte, executivul se așteaptă ca 6,4 miliarde de lei din cele 11,6 miliarde să se întoarcă la buget ca urmare a efectelor pozitive produse de reducerea TVA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste