Vâlcov, la Gândul LIVE: Vrem să scădem TVA-ul și accizele din 2015, prin ordonanță de urgență

Publicat: 25/02/2015, 08:35
Actualizat: 21/03/2019, 02:23

TVA-ul și accizele ar putea fi reduse din 2015, prin ordonanță de urgență, dacă, în primele trei luni din acest an, încasările la buget se vor dovedi mai mari decât cele prognozate în buget, a spus Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice, marți, la Gândul LIVE.

„Dacă există un miliard și jumătate în plus venituri față de cele previzionate pe primul trimestru, respectiv 1,5 miliarde în al doilea trimestru este o crimă dacă noi nu aplicăm reducerea TVA, economică, nu de altă natură”, a arătat ministrul.

Vâlcov susține că experții de la Finanțe au estimat venituri totale de 234 de miliarde de lei pentru 2015, însă, partenerii externi, respectiv Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană (CE) și Banca Mondială (BM), nu au fost de acord cu această prognoză.

Prin urmare, în buget a fost „prins” un nivel mai scăzut al veniturilor, de 226 de miliarde de lei. Dacă după trei luni se va dovedi că Executivul a avut dreptate în ceea ce privește nivelul veniturile, TVA-ul și accizele ar urma să scadă, cel mai probabil, din a doua parte a anului.

„Așteptăm să vedem veniturile de pe primul trimestru (…) Am acceptat ca veniturile de anul acesta să fie stabilite la un nivel de 226 de miliarde, spunând însă din primul moment partenerilor noștri că, din calculele specialiștilor de la Ministerul Finanțelor (…) și a celor de la ANAF care au spus, dom’le, prin activitățile noastre, anul viitor (în 2015, n.r.), noi credem că vom avea venituri de 234 de miliarde. Adică nu ne-am înțeles la 8 miliarde. Fondul și Comisia au spus nu. Dacă vrem să continuăm acordul și să dăm un gir pentru acest buget acceptați varianta asta cu 226”, a precizat Vâlcov.

Trei miliarde de lei în plus la buget

Ministrul a adăugat că, pentru a reduce nivelul TVA, după primele șase luni din 2015 ar trebui să vedem venituri în plus de 3 miliarde de lei.

„Am spus ok, dar facem următoarea înțelegere. Ieșim public și prezentăm această diferență și acest fapt, că nu ne înțelegem și după primul trimestru vom vedea cine are dreptate. Noi am spus în felul următor: vom face 1,5 miliarde în primul trimestru, 1,5 în al doilea, 2,5 în al treilea 2,5 în al patrulea până ajungem la cele 8 miliarde”, a explicat ministrul Finanțelor.

Vâlcov a mai precizat că la ora actuală există două variante de lucru și, în funcție de nivelul veniturilor suplimentare, Guvernul ar putea să decidă „să intre unele la un moment dat și altele în alt moment. Să nu intre toate odată”.

Guvernul a propus în proiectul noului Cod Fiscal mai multe măsuri de relaxare fiscală, printre care reducerea TVA la 20% din ianuarie 2016 și revenirea la 18% din 2018. Totodată, executivul dorește reducerea TVA pentru carne, pește, legume și fructe de la 24% la 9% începând cu anul viitor.

Impactul estimat al acestor măsuri ar fi, în 2016, de 11,6 miliarde de lei, „sume care rămân la dispoziția populației și a agenților economici”, după cum se arată în prezentarea susținută de Vâlcov în ședința de Guvern de săptămâna trecută.

Pe de altă parte, executivul se așteaptă ca 6,4 miliarde de lei din cele 11,6 miliarde să se întoarcă la buget ca urmare a efectelor pozitive produse de reducerea TVA.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Ora de iarnă 2021. Nu se mai dă ceasul? Anunț pentru toți românii
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021