Vâlcov, la Gândul LIVE: Vrem să scădem TVA-ul și accizele din 2015, prin ordonanță de urgență

Publicat: 25/02/2015, 08:35
Actualizat: 21/03/2019, 02:23

TVA-ul și accizele ar putea fi reduse din 2015, prin ordonanță de urgență, dacă, în primele trei luni din acest an, încasările la buget se vor dovedi mai mari decât cele prognozate în buget, a spus Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice, marți, la Gândul LIVE.

„Dacă există un miliard și jumătate în plus venituri față de cele previzionate pe primul trimestru, respectiv 1,5 miliarde în al doilea trimestru este o crimă dacă noi nu aplicăm reducerea TVA, economică, nu de altă natură”, a arătat ministrul.

Vâlcov susține că experții de la Finanțe au estimat venituri totale de 234 de miliarde de lei pentru 2015, însă, partenerii externi, respectiv Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană (CE) și Banca Mondială (BM), nu au fost de acord cu această prognoză.

Prin urmare, în buget a fost „prins” un nivel mai scăzut al veniturilor, de 226 de miliarde de lei. Dacă după trei luni se va dovedi că Executivul a avut dreptate în ceea ce privește nivelul veniturile, TVA-ul și accizele ar urma să scadă, cel mai probabil, din a doua parte a anului.

„Așteptăm să vedem veniturile de pe primul trimestru (…) Am acceptat ca veniturile de anul acesta să fie stabilite la un nivel de 226 de miliarde, spunând însă din primul moment partenerilor noștri că, din calculele specialiștilor de la Ministerul Finanțelor (…) și a celor de la ANAF care au spus, dom’le, prin activitățile noastre, anul viitor (în 2015, n.r.), noi credem că vom avea venituri de 234 de miliarde. Adică nu ne-am înțeles la 8 miliarde. Fondul și Comisia au spus nu. Dacă vrem să continuăm acordul și să dăm un gir pentru acest buget acceptați varianta asta cu 226”, a precizat Vâlcov.

Trei miliarde de lei în plus la buget

Ministrul a adăugat că, pentru a reduce nivelul TVA, după primele șase luni din 2015 ar trebui să vedem venituri în plus de 3 miliarde de lei.

„Am spus ok, dar facem următoarea înțelegere. Ieșim public și prezentăm această diferență și acest fapt, că nu ne înțelegem și după primul trimestru vom vedea cine are dreptate. Noi am spus în felul următor: vom face 1,5 miliarde în primul trimestru, 1,5 în al doilea, 2,5 în al treilea 2,5 în al patrulea până ajungem la cele 8 miliarde”, a explicat ministrul Finanțelor.

Vâlcov a mai precizat că la ora actuală există două variante de lucru și, în funcție de nivelul veniturilor suplimentare, Guvernul ar putea să decidă „să intre unele la un moment dat și altele în alt moment. Să nu intre toate odată”.

Guvernul a propus în proiectul noului Cod Fiscal mai multe măsuri de relaxare fiscală, printre care reducerea TVA la 20% din ianuarie 2016 și revenirea la 18% din 2018. Totodată, executivul dorește reducerea TVA pentru carne, pește, legume și fructe de la 24% la 9% începând cu anul viitor.

Impactul estimat al acestor măsuri ar fi, în 2016, de 11,6 miliarde de lei, „sume care rămân la dispoziția populației și a agenților economici”, după cum se arată în prezentarea susținută de Vâlcov în ședința de Guvern de săptămâna trecută.

Pe de altă parte, executivul se așteaptă ca 6,4 miliarde de lei din cele 11,6 miliarde să se întoarcă la buget ca urmare a efectelor pozitive produse de reducerea TVA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom