În vreme ce parlamentarii de la București trag de timp în cazul Șova, Comisia Europeană îi transmite României un MESAJ foarte clar, urmat de un AVERTISMENT. Corespondență din Bruxelles

Publicat: 29/05/2015, 20:26

De mai bine de două luni, senatorii se încurcă în cererea de ridicare a imunității lui Dan Șova. Deși a fost audiat, la sfârșitul lunii martie, și cu toate că votul în plen a fost dat, senatorii juriști au decis, miercuri, să reia întreaga procedură. Această decizie a fost invalidată însă de Biroul Permanent, care a cerut o amânare. Totul după ce Curtea Constituțională a admis existența unui conflict juridic între Parchet și Senat, din cauza lipsei unei hotărâri care să constate rezultatul votului.

În cele din urmă, Senatul a redactat respectiva hotărâre, care, după ce a fost contestată de PNL, a fost declarată neconstituțională. Deși varianta cea mai simplă ar fi fost o reinterpretare a votului, senatorii juriști, cu o majoritate social-democrată, au decis reluarea întregii proceduri pentru ridicarea imunității lui Dan Șova.

De altfel, nemulțumiri la adresa justiției sunt chiar din partea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El i-a cerut președintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare semnată de alți patru senatori, să o demită pe președinta Înaltei Curți, Livia Stanciu, și pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

În timp ce în România persistă problemele legate de ridicările de imunități, Bruxellesul nu a uitat de ultimul raport MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare), în care ne-a fost atrasă atenția tocmai din cauza tergiversărilor și a modului netransparent prin care sunt votate cererile de ridicare de imunități. Comisia Europeană amintește autorităților române, într-un interviu acordat gândul, că cererile de începere a urmării penale, de reținere și arestare preventivă, nu sunt tratate transparent și nu există un set de criterii.

„Raportul MCV pe 2014 a arătat faptul că deciziile Parlamentului, atunci când vine vorba de a permite ca justiția să-și desfășoare anchetele în cazul parlamentarilor, la fel ca în cazul cetățenilor, sunt în continuare întârziate și nu se bazează pe un set de criterii obiective. De altfel, Parlamentul a dat dovadă și de reticență în aplicarea unor decizii ale Curții Constituționale sau ale instanțelor„, a declarat declarat Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, responsabil cu respectarea Statului de drept, Carta drepturilor fundamentale și Justiție, pentru gândul.

Pe de altă parte, Comisia Europeană subliniază faptul că România a făcut numeroase progrese, în special când vine vorba despre instituțiile juridice sau de integritate (amintim faptul că activitatea DNA și ANI a fost lăudată). Ca de fiecare dată când suntem lăudați din afara țării pentru aceste progrese recente, reprezentantul Comisiei amintește că lupta împotriva corupției nu s-a terminat.

„Este foarte important ca acest progres să fie sustenabil și ca evoluțiile să nu fie reversibile. Au fost înregistrate progrese în România, dar în continuare mai este foarte multă treabă de făcut. Așa cum a spus și prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, la adoptarea raportului MCV, România este pe drumul cel bun și nu trebuie să se abată de la el. Combaterea corupției rămâne cea mai mare provocare și cea mai mare mare prioritate”, a adăugat Comisia Europeană.

Deși Comisia Europeană evită să facă referire la cazuri punctuale, răspunsul europenilor vine într-un context sensibil în România. „Următorul raport va cuprinde analiza situației din cursul acestui an și vom face o serie de recomandări pe care să le urmați”, a conchis purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Justiție.

Cazul Șova

La câteva ore după ce Comisia Juridică a Senatului decisese să se reia votul în cazul cererii de arestare a lui Dan Șova, Biroul Permanent a invalidat decizia pe motiv că nu a întrunit votul a jumătate plus unu, amânând până marți rezolvarea situației. Dacă până atunci nu se va primi niciun răspuns, plenul Senatului va lua o decizie.

Pe 25 martie, 79 de senatori au votat pentru încuviințarea arestării, iar 67 împotrivă. Majoritatea din Senat a decis în Comisia Juridică că votul dat nu este pentru încuviințarea reținerii și arestării, dar CCR a decis că votul a fost neconstituțional deoarece s-a bazat pe un regulament neconstituțional.

De atlfel, nu este prima dată când Comisia Europeană reacționează în cazul senatorului Dan Șova. În timp ce senatorii respingeau cererea de reținere și arestare preventivă pe numele lui, partenerii europeni ne aminteau de recomandările din raportul MCV.

„Așteptăm o implementare consistentă și substanțială a recomandărilor noastre (din cadrul MCV – n.r)”, a precizat pentru MEDIAFAX un oficial din cadrul Comisiei Europene, după ce Senatul a respins ridicarea imunității lui Dan Șova.

În raportul MCV pentru România, publicat pe 28 ianuarie, se afirmă că „au existat speranțe ca noul Statut al deputaților și senatorilor, adoptat în iulie 2013, să introducă o abordare mai sistematică și mai coerentă, în concordanță cu principiul egalității în fața legii. Cu toate acestea, anul 2014 a continuat să fie caracterizat de întârzieri în ceea ce privește admiterea și respingerea cererilor formulate de organele de urmărire penală în vederea ridicării imunităților deputaților și senatorilor”.

Documentul notează faptul că, în cursul anului trecut, procurorii DNA au cerut Parlamentului să aprobe arestarea preventivă a opt deputați și a unui senator, care fuseseră acuzați de infracțiuni de corupție. Dintre cele nouă cereri, cinci au fost respinse: patru de către Camera Deputaților și una de către Senat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Grădina Zoologică din Sibiu a primit noi locatari: o gazelă Oryx, un urs brun și...