În vreme ce parlamentarii de la București trag de timp în cazul Șova, Comisia Europeană îi transmite României un MESAJ foarte clar, urmat de un AVERTISMENT. Corespondență din Bruxelles

Publicat: 29/05/2015, 20:26

De mai bine de două luni, senatorii se încurcă în cererea de ridicare a imunității lui Dan Șova. Deși a fost audiat, la sfârșitul lunii martie, și cu toate că votul în plen a fost dat, senatorii juriști au decis, miercuri, să reia întreaga procedură. Această decizie a fost invalidată însă de Biroul Permanent, care a cerut o amânare. Totul după ce Curtea Constituțională a admis existența unui conflict juridic între Parchet și Senat, din cauza lipsei unei hotărâri care să constate rezultatul votului.

În cele din urmă, Senatul a redactat respectiva hotărâre, care, după ce a fost contestată de PNL, a fost declarată neconstituțională. Deși varianta cea mai simplă ar fi fost o reinterpretare a votului, senatorii juriști, cu o majoritate social-democrată, au decis reluarea întregii proceduri pentru ridicarea imunității lui Dan Șova.

De altfel, nemulțumiri la adresa justiției sunt chiar din partea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El i-a cerut președintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare semnată de alți patru senatori, să o demită pe președinta Înaltei Curți, Livia Stanciu, și pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

În timp ce în România persistă problemele legate de ridicările de imunități, Bruxellesul nu a uitat de ultimul raport MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare), în care ne-a fost atrasă atenția tocmai din cauza tergiversărilor și a modului netransparent prin care sunt votate cererile de ridicare de imunități. Comisia Europeană amintește autorităților române, într-un interviu acordat gândul, că cererile de începere a urmării penale, de reținere și arestare preventivă, nu sunt tratate transparent și nu există un set de criterii.

„Raportul MCV pe 2014 a arătat faptul că deciziile Parlamentului, atunci când vine vorba de a permite ca justiția să-și desfășoare anchetele în cazul parlamentarilor, la fel ca în cazul cetățenilor, sunt în continuare întârziate și nu se bazează pe un set de criterii obiective. De altfel, Parlamentul a dat dovadă și de reticență în aplicarea unor decizii ale Curții Constituționale sau ale instanțelor„, a declarat declarat Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, responsabil cu respectarea Statului de drept, Carta drepturilor fundamentale și Justiție, pentru gândul.

Pe de altă parte, Comisia Europeană subliniază faptul că România a făcut numeroase progrese, în special când vine vorba despre instituțiile juridice sau de integritate (amintim faptul că activitatea DNA și ANI a fost lăudată). Ca de fiecare dată când suntem lăudați din afara țării pentru aceste progrese recente, reprezentantul Comisiei amintește că lupta împotriva corupției nu s-a terminat.

„Este foarte important ca acest progres să fie sustenabil și ca evoluțiile să nu fie reversibile. Au fost înregistrate progrese în România, dar în continuare mai este foarte multă treabă de făcut. Așa cum a spus și prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, la adoptarea raportului MCV, România este pe drumul cel bun și nu trebuie să se abată de la el. Combaterea corupției rămâne cea mai mare provocare și cea mai mare mare prioritate”, a adăugat Comisia Europeană.

Deși Comisia Europeană evită să facă referire la cazuri punctuale, răspunsul europenilor vine într-un context sensibil în România. „Următorul raport va cuprinde analiza situației din cursul acestui an și vom face o serie de recomandări pe care să le urmați”, a conchis purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Justiție.

Cazul Șova

La câteva ore după ce Comisia Juridică a Senatului decisese să se reia votul în cazul cererii de arestare a lui Dan Șova, Biroul Permanent a invalidat decizia pe motiv că nu a întrunit votul a jumătate plus unu, amânând până marți rezolvarea situației. Dacă până atunci nu se va primi niciun răspuns, plenul Senatului va lua o decizie.

Pe 25 martie, 79 de senatori au votat pentru încuviințarea arestării, iar 67 împotrivă. Majoritatea din Senat a decis în Comisia Juridică că votul dat nu este pentru încuviințarea reținerii și arestării, dar CCR a decis că votul a fost neconstituțional deoarece s-a bazat pe un regulament neconstituțional.

De atlfel, nu este prima dată când Comisia Europeană reacționează în cazul senatorului Dan Șova. În timp ce senatorii respingeau cererea de reținere și arestare preventivă pe numele lui, partenerii europeni ne aminteau de recomandările din raportul MCV.

„Așteptăm o implementare consistentă și substanțială a recomandărilor noastre (din cadrul MCV – n.r)”, a precizat pentru MEDIAFAX un oficial din cadrul Comisiei Europene, după ce Senatul a respins ridicarea imunității lui Dan Șova.

În raportul MCV pentru România, publicat pe 28 ianuarie, se afirmă că „au existat speranțe ca noul Statut al deputaților și senatorilor, adoptat în iulie 2013, să introducă o abordare mai sistematică și mai coerentă, în concordanță cu principiul egalității în fața legii. Cu toate acestea, anul 2014 a continuat să fie caracterizat de întârzieri în ceea ce privește admiterea și respingerea cererilor formulate de organele de urmărire penală în vederea ridicării imunităților deputaților și senatorilor”.

Documentul notează faptul că, în cursul anului trecut, procurorii DNA au cerut Parlamentului să aprobe arestarea preventivă a opt deputați și a unui senator, care fuseseră acuzați de infracțiuni de corupție. Dintre cele nouă cereri, cinci au fost respinse: patru de către Camera Deputaților și una de către Senat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”