Un nou miting de susținere a mișcării 64 de Comitate. Participanții au cerut oprirea „stigmatizării colective a maghiarilor”

Un nou miting de susținere a mișcării 64 de Comitate. Participanții au cerut oprirea stigmatizării colective a maghiarilor
Publicat: 23/01/2016, 18:52
Actualizat: 24/01/2016, 08:44

Acțiunea, organizată de Consiliul Național Secuiesc – Scaunul Gheorgheni, a început sâmbătă, la ora 16.00, în piața centrală a municipiului Gheorgheni. Demonstranții au purtat în mâini pancarte inscripționate cu „Dorim dreptate pentru Mezei János”, primarul PCM al municipiului Gheorgheni cercetat pentru abuz în serviciu și șantaj, „Dorim dreptate pentru Ráduly Róbert”, primarul demisionar al municipiului Miercurea Ciuc trimis în judecată pentru abuz în serviciu și conflict de interese și „Dorim dreptate pentru Beke Attila și SzÅ‘cs Zoltán”, reprezentanți ai „Mișcării de Tineret 64 de Comitate”, arestați în dosarul privind dispozitivul exploziv improvizat care urma să fie confecționat și detonat de 1 Decembrie 2015, la Târgu Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanții au cerut, între altele, ca „România să respecte principiile statului de drept”, Justiția să nu discrimineze pe criterii entice, să se oprească „stigmatizarea colectivă a maghirilor” și „discursul antimaghiar” promovat de presă și care a invadat spațiul public, în general”.

„Este ceva de genul: le-am dat prea multe drepturi și acum nu se mai pot abține. Demonstrăm împotriva acestei atitudini, pentru că ea este, de fapt, un delict și autoritățile nu ar trebui să permită acest lucru, ceea ce obervăm că nu se întâmplă. S-a cam dat frâu liber la acest discurs”, a declarat președintele CNS – Scaunul Gheorgheni, Árus Zsolt.

El a mai spus că maghiarii cer ca Justițiția să „își facă treaba așa cum scrie în lege”, să dea dovadă de mai multă transparență și să grăbească soluționarea cazurilor aflate pe rol, „începând de la cel al primarului Mezei și până la cel al tinerilor din Târgu Secuiesc”.

„După opinia noastră, sunt semne că autoritățile nu prea își fac datoria. În cazul domnului Mezei, de un an nu se ajunge la o soluție, totul este ținut în suspans, ceea ce nu este bine și asta este, zicem noi, vina autorităților. De două luni încoace se spune, legat de cazul de la Târgu Secuiesc, că a fost înregistrată o convorbire pe data de 10 octombrie anul trecut, or, acei tineri au afirmat acum o lună că o astfel de întâlnire nu a avut loc și asta a rămas fără niciun ecou din partea autorităților, nu au prezentat nicio dovadă, nu s-au cerut scuze, nu s-a întâmplat nimic și asta este păgubos. Observăm zi de zi că toată comunitatea maghiară este învinuită, este pusă sub acuzare, este în foarte multe cazuri calomniată și asta nu se poate nega, se întâmplă. Iar faptul că autoritățile nu fac nimic – cel puțin nu se vede -, împotriva acestor lucruri, este, nu neapărat un abuz, dar o neglijență care lasă loc la interpretări”, a explicat liderul CNS Gheorgheni.

Referitor la numărul redus de participanți la adunarea publică, Árus Zsolt a precizat: „Dreptatea nu se măsoară în participanți sau în lungimea discursurilor, contează că ne ridicăm glasul pentru dreptate și pentru adevăr”.

Manifestarea de la Gheorgheni a fost autorizată și supravegheată de jandarmi, pe toată durata desfășurării ei.

„Jandarmii harghiteni asigură ordinea publică, așa cum o fac la orice manifestare care întrunește elementele legale, respectiv este o adunare publică autorizată și declarată”, a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Harghita, Gheorghe Suciu.

La finalul acesteia, participanții au intonat imnul secuiesc.

Mitingul organizat de CNS la Gheorgheni s-a încheiat în jurul orei 17.00 fără incidente.

„Mulțumim cetățenilor care au ales să își manifeste în mod civilizat dreptul la liberă exprimare”, a conchis Gheorghe Suciu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice