Un nou miting de susținere a mișcării 64 de Comitate. Participanții au cerut oprirea „stigmatizării colective a maghiarilor”

Un nou miting de susținere a mișcării 64 de Comitate. Participanții au cerut oprirea stigmatizării colective a maghiarilor
Publicat: 23/01/2016, 18:52
Actualizat: 24/01/2016, 08:44

Acțiunea, organizată de Consiliul Național Secuiesc – Scaunul Gheorgheni, a început sâmbătă, la ora 16.00, în piața centrală a municipiului Gheorgheni. Demonstranții au purtat în mâini pancarte inscripționate cu „Dorim dreptate pentru Mezei János”, primarul PCM al municipiului Gheorgheni cercetat pentru abuz în serviciu și șantaj, „Dorim dreptate pentru Ráduly Róbert”, primarul demisionar al municipiului Miercurea Ciuc trimis în judecată pentru abuz în serviciu și conflict de interese și „Dorim dreptate pentru Beke Attila și SzÅ‘cs Zoltán”, reprezentanți ai „Mișcării de Tineret 64 de Comitate”, arestați în dosarul privind dispozitivul exploziv improvizat care urma să fie confecționat și detonat de 1 Decembrie 2015, la Târgu Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanții au cerut, între altele, ca „România să respecte principiile statului de drept”, Justiția să nu discrimineze pe criterii entice, să se oprească „stigmatizarea colectivă a maghirilor” și „discursul antimaghiar” promovat de presă și care a invadat spațiul public, în general”.

„Este ceva de genul: le-am dat prea multe drepturi și acum nu se mai pot abține. Demonstrăm împotriva acestei atitudini, pentru că ea este, de fapt, un delict și autoritățile nu ar trebui să permită acest lucru, ceea ce obervăm că nu se întâmplă. S-a cam dat frâu liber la acest discurs”, a declarat președintele CNS – Scaunul Gheorgheni, Árus Zsolt.

El a mai spus că maghiarii cer ca Justițiția să „își facă treaba așa cum scrie în lege”, să dea dovadă de mai multă transparență și să grăbească soluționarea cazurilor aflate pe rol, „începând de la cel al primarului Mezei și până la cel al tinerilor din Târgu Secuiesc”.

„După opinia noastră, sunt semne că autoritățile nu prea își fac datoria. În cazul domnului Mezei, de un an nu se ajunge la o soluție, totul este ținut în suspans, ceea ce nu este bine și asta este, zicem noi, vina autorităților. De două luni încoace se spune, legat de cazul de la Târgu Secuiesc, că a fost înregistrată o convorbire pe data de 10 octombrie anul trecut, or, acei tineri au afirmat acum o lună că o astfel de întâlnire nu a avut loc și asta a rămas fără niciun ecou din partea autorităților, nu au prezentat nicio dovadă, nu s-au cerut scuze, nu s-a întâmplat nimic și asta este păgubos. Observăm zi de zi că toată comunitatea maghiară este învinuită, este pusă sub acuzare, este în foarte multe cazuri calomniată și asta nu se poate nega, se întâmplă. Iar faptul că autoritățile nu fac nimic – cel puțin nu se vede -, împotriva acestor lucruri, este, nu neapărat un abuz, dar o neglijență care lasă loc la interpretări”, a explicat liderul CNS Gheorgheni.

Referitor la numărul redus de participanți la adunarea publică, Árus Zsolt a precizat: „Dreptatea nu se măsoară în participanți sau în lungimea discursurilor, contează că ne ridicăm glasul pentru dreptate și pentru adevăr”.

Manifestarea de la Gheorgheni a fost autorizată și supravegheată de jandarmi, pe toată durata desfășurării ei.

„Jandarmii harghiteni asigură ordinea publică, așa cum o fac la orice manifestare care întrunește elementele legale, respectiv este o adunare publică autorizată și declarată”, a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Harghita, Gheorghe Suciu.

La finalul acesteia, participanții au intonat imnul secuiesc.

Mitingul organizat de CNS la Gheorgheni s-a încheiat în jurul orei 17.00 fără incidente.

„Mulțumim cetățenilor care au ales să își manifeste în mod civilizat dreptul la liberă exprimare”, a conchis Gheorghe Suciu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia