Weber consideră că serviciile secrete nu au nevoie de puteri sporite. Asistam la „un eșec răsunător al activității lor „

Weber consideră că serviciile secrete nu au nevoie de puteri sporite.  Asistam la un eșec răsunător al activității lor
Publicat: 28/03/2016, 15:05
Actualizat: 30/03/2019, 09:14

„În general, serviciile de informații și de la noi, dar și din alte țări au foarte multe puteri. Întrebarea este dacă ele folosesc aceste puteri și până acum se pare că nu le-au folosit, tocmai pentru a preveni cât mai multe dintre posibilele atacuri teroriste, care e adevărat, sunt puse la cale în această perioadă și chiar se și petrec” a declarat Renate Weber, la RFI, întrebată dacă se impune ca SRI să aibă puteri sporite, în contextul în care premierul Dacian Cioloș a ridicat problema cartelelor pre-pay care ar fi fost utilizate pentru pregătirea de atentate în UE.

Europarlamentarul a mai spus că faptul că UE a fost luată prin surprindere de criza refugiațiilor ține de modul defectuos în care au acționat serviciile secrete europene, în condițiile în care culegerea de date pe această temă ține de competența acestora și se știe „foarte clar” că pe teritoriul UE există celule de pregătire a teroriștilor. „Eu de mai multă vreme am afirmat în legătură în general cu serviciile de informații, nu doar ale noastre, că mi se pare că de fapt asistăm la un eșec răsunător al activității acestora”, a comentat Weber.

Eurodeputatul spune că principala problemă constă în aceea că datele strânse de serviciile de informații nu sunt împărțite cu celelalte servicii.

„Eu nu știu ce altceva mai cer serviciile, pentru că problema cea mai mare este a felului în care circulă informația. Am sentimentul care este confirmat de practică și în sfârșit recunoscut în acest moment tot mai mult, dar de fiecare dată după ce ce întâmplă câte o tragedie, că de fapt fiecare serviciu dintr-o țară sau servicii diferite din aceeași țară păstrează informația pentru acel serviciu, ce-o face cu ea nu știu să vă spun, dar este clar că lipsa acestui schimb de informații nu face decât să pună alte servicii să muncească încă o dată. Deci e un fel de Cooperativa Munca în Zadar. Dacă informațiile care strânse nu sunt împărțite cu celelalte servicii, în așa fel încât să existe o imagine de ansamblu și lăsăm ca fiecare să lucreze pe bucățele foarte restrânse, atunci îmi pare rău, dar și deciziile cu privire la ceea ce trebuie făcut vor fi decizii eronate, până la urmă” a comentat Renate Weber.

Ea a mai acuzat faptul că atunci când în Parlamentul European s-a discutat despre un pachet de măsuri care să vizeze coordonarea comună a serviciilor secrete, aceste propuneri au căzut la vot. „Trăim într-o ipocrizie totală și, din păcate, rezultatul acestei ipocrizii sunt victimele omenești”, a mai spus Weber.

De asemenea, ea a acuzat Comisia parlamentară pentru controlul SRI că susține, prin președintele acestui for Gerogian Pop, modificarea legislației în avantajul serviciilor secrete, neglijând principalele atribuții ale comisie. „Un pic mă amuză (poziția lui Gerogian Pop- n.r.) Nu-mi aduc aminte când comisia asta a făcut așa ceva ( a controlat activitatea SRI-n.r.)”, a comentat Weber.

Potrivit acesteia, dacă se are în vedere corectarea legislației prin introducerea unor infracțiuni precum finanțarea acțiunilor teroriste, recrutarea sau propaganda, ar trebui acordată atenție modului în care sunt definite acestea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×