Weber consideră că serviciile secrete nu au nevoie de puteri sporite. Asistam la „un eșec răsunător al activității lor „

Weber consideră că serviciile secrete nu au nevoie de puteri sporite.  Asistam la un eșec răsunător al activității lor
Publicat: 28/03/2016, 15:05
Actualizat: 30/03/2019, 09:14

„În general, serviciile de informații și de la noi, dar și din alte țări au foarte multe puteri. Întrebarea este dacă ele folosesc aceste puteri și până acum se pare că nu le-au folosit, tocmai pentru a preveni cât mai multe dintre posibilele atacuri teroriste, care e adevărat, sunt puse la cale în această perioadă și chiar se și petrec” a declarat Renate Weber, la RFI, întrebată dacă se impune ca SRI să aibă puteri sporite, în contextul în care premierul Dacian Cioloș a ridicat problema cartelelor pre-pay care ar fi fost utilizate pentru pregătirea de atentate în UE.

Europarlamentarul a mai spus că faptul că UE a fost luată prin surprindere de criza refugiațiilor ține de modul defectuos în care au acționat serviciile secrete europene, în condițiile în care culegerea de date pe această temă ține de competența acestora și se știe „foarte clar” că pe teritoriul UE există celule de pregătire a teroriștilor. „Eu de mai multă vreme am afirmat în legătură în general cu serviciile de informații, nu doar ale noastre, că mi se pare că de fapt asistăm la un eșec răsunător al activității acestora”, a comentat Weber.

Eurodeputatul spune că principala problemă constă în aceea că datele strânse de serviciile de informații nu sunt împărțite cu celelalte servicii.

„Eu nu știu ce altceva mai cer serviciile, pentru că problema cea mai mare este a felului în care circulă informația. Am sentimentul care este confirmat de practică și în sfârșit recunoscut în acest moment tot mai mult, dar de fiecare dată după ce ce întâmplă câte o tragedie, că de fapt fiecare serviciu dintr-o țară sau servicii diferite din aceeași țară păstrează informația pentru acel serviciu, ce-o face cu ea nu știu să vă spun, dar este clar că lipsa acestui schimb de informații nu face decât să pună alte servicii să muncească încă o dată. Deci e un fel de Cooperativa Munca în Zadar. Dacă informațiile care strânse nu sunt împărțite cu celelalte servicii, în așa fel încât să existe o imagine de ansamblu și lăsăm ca fiecare să lucreze pe bucățele foarte restrânse, atunci îmi pare rău, dar și deciziile cu privire la ceea ce trebuie făcut vor fi decizii eronate, până la urmă” a comentat Renate Weber.

Ea a mai acuzat faptul că atunci când în Parlamentul European s-a discutat despre un pachet de măsuri care să vizeze coordonarea comună a serviciilor secrete, aceste propuneri au căzut la vot. „Trăim într-o ipocrizie totală și, din păcate, rezultatul acestei ipocrizii sunt victimele omenești”, a mai spus Weber.

De asemenea, ea a acuzat Comisia parlamentară pentru controlul SRI că susține, prin președintele acestui for Gerogian Pop, modificarea legislației în avantajul serviciilor secrete, neglijând principalele atribuții ale comisie. „Un pic mă amuză (poziția lui Gerogian Pop- n.r.) Nu-mi aduc aminte când comisia asta a făcut așa ceva ( a controlat activitatea SRI-n.r.)”, a comentat Weber.

Potrivit acesteia, dacă se are în vedere corectarea legislației prin introducerea unor infracțiuni precum finanțarea acțiunilor teroriste, recrutarea sau propaganda, ar trebui acordată atenție modului în care sunt definite acestea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ziua în care Rusia l-a regăsit pe Ţareviciul Alexei, ucis de bolşevici la 14 ani