Asociațiile din cinematografie vor constituirea unui grup de lucru pentru modificarea legislației

Asociațiile din cinematografie vor constituirea unui grup de lucru pentru modificarea legislației

„Având în vedere nevoia de urgentă modificare și completare a legislației din domeniul cinematografiei, nevoie subliniată în repetate rânduri atât de ministrul Culturii, doamna Corina Șuteu, cât și de comunitatea cinematografică, organizațiile care semnează acest apel solicită constituirea imediată, sub egida și cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, conform prevederilor Art.6, punct (1)2. din OG39/2005 a unui grup de lucru compus din: câte un reprezentant desemnat de fiecare uniune sau asociație profesională a producătorilor și regizorilor din cinematografie și anume: Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual (UPFAR), Patronatul Societăților Producătoare din Cinematografie și Televiziune (PSPCT) și Uniunea Cineaștilor (UCIN), un reprezentant al grupului de lucru responsabil pentru proiectul de ordonanță promovat de Ministerul Culturii, un expert desemnat de CNC și un reprezentant al Ministerului Culturii”, se arată în comunicatul de presă semnat de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, Uniunea Producătorilor de Film și Patronatul Societăților de Producție din Cinematografie și Televiziune.

Semnatarii vor ca la discuțiile care vor avea loc sub egida CNC, să fie consultați și directorul general al RADEF RomâniaFilm, directorul Arhivei Naționale de Filme, reprezentanți ai posturilor de televiziune, ai exploatanților de cinematografe și ai distribuitorilor de film. Totodată, se mai arată în scrisoare, discuții trebuie purtate și cu operatorii de telefonie mobilă și furnizorii de servicii de internet.

Discuțiile cu cei menționați vin în contextul în care ordonanța propusă de ministrul Corina Șuteu prevede majorări de taxe pentru televiziuni, pentru sălile de cinema, dar și pentru furnizorii de internet și telefonie. Reprezentanții sălilor de cinema atrag atenția că majorarea taxei pentru ei va duce la creșterea prețurilor la bilete.

„Solicităm ca cei invitați să-și desemneze cât se poate de repede reprezentanții și să îi anunțe Centrului Nțional al Cinematografiei, astfel încât acest grup să înceapă imediat lucrul, în cel mai transparent mod cu putință, consultând public breasla după concretizarea fiecărui capitol, solicitând pe parcursul lucrărilor avize din partea unor specialiști desemnați de Ministerul Finanțelor, de Ministerul Justiției, Consiliul Concurenței și celelalte instituții implicate în avizare”, se mai arată în scrisoare.

Cineaștii speră ca proiectul noii legii să fie finalizat în scurt timp pentru a intra în dezbatere, în procedură de urgență, în prima parte a lunii octombrie.

Semnatarii au făcut, în cursul săptămânii trecute, un apel și către premier, președinții celor două Camere ale Parlamentului și președinții Comisiilor de Cultură pentru a înființa un grup de lucru pentru modificările din cinemagrafie. Gigel Știrbu, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, a răspuns cineaștilor spunând că ”în cazul în care doresc să le oferim sprijinul logistic, noi suntem dispuși să o facem. Vis-a-vis de dorința domniilor lor de a constitui acest grup, cu siguranță și membrii Comisiilor de Cultură din Parlament vor dori să facă parte din acest grup de lucru. În definitiv, soluția poate fi găsită în urma unei discuții dintre Ministerul Culturii și reprezentanții acestor uniuni din domeniul cinematografiei”.

Ministrul Corina Șuteu a inițiat, în data de 2 august, o consultare publică pentru noua ordonanță. Gestul a fost contestat însă de zeci de cineaști care spun că proiectul nu a fost adus niciodată la cunoștința publică și că se încearcă obținerea aprobării din partea breslei fără ca aceasta să știe despre ce este vorba.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Mare surprize la Chefi la cuțite. Puțini se mai așteptau la așa ceva
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul