Tăriceanu, despre referendumul din Turcia: Mă îngrijorează întotdeauna când există acumulare de putere în mâna unei singure persoane

Tăriceanu, despre referendumul din Turcia: Mă îngrijorează întotdeauna când există acumulare de putere în mâna unei singure persoane
Publicat: 18/04/2017, 14:57
Actualizat: 19/04/2017, 12:18

„Pe mine mă îngrijorează întotdeauna când există acumulare de putere în mâna unei singure persoane. Sigur, că formula pe care majoritatea populației din Turcia a votat-o nu este o formulă inedită. Republici prezidențiale mai există și în alte părți ale lumii, dar, spre deosebire de formula care a fost consacrată, o formulă bazată pe echilibrul puterilor în stat, cred că este întotdeauna preferabilă acumulării în mâna unei singure persoane a tuturor puterilor, în lipsa unor mecanisme de contrabalansare. Dar, până la urmă este puterea suverană a Turciei și în condițiile în care vor fi respectate standardele democrației, nu știu dacă avem noi foarte multe comentarii pe acest subiect”, a declarat, marți, președintele Senatului.

O poziție pe acest subiect a avut și fostul premier, Victor Ponta. Deși principalele formațiuni de opoziție din Turcia, respectiv Partidul Popular Republican (CHP) și Partidul Popular Democrat (HDP) au denunțat „acte de manipulare” și fraude electorale, contestând rezultatul referendumului de duminică, fostul premier, Victor Ponta, a scris pe Facebook că „rezultatul nu este contestat de nimeni”. Mai mult, Ponta a ținut să precizeze că „în Turcia e altfel” față de cum e în România unde „contează ce votează oamenii, doar dacă votează cum se așteapta „Propaganda” – altfel se consideră un vot greșit , contestat, criticat și care oricum merită și trebuie schimbat”.

„Poporul turc a votat / și rezultatul nu este contestat de nimeni – deși este foarte strâns ( doar 1,5 milioane voturi diferență)! Și „democrație” înseamnă că decizia aparține celor care votează. Problema este că Uniunea Europeană nu este mulțumită de rezultat / nici presa internațională / nici „deontologii” și Propaganda din țara noastră ( aia care sunt mai europeni decât europenii, mai democrați decât democrații și mai catolici decât Papa)”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

„În Romania contează ce votează oamenii, doar dacă votează cum se așteapta „Propaganda” – altfel se consideră un vot greșit , contestat, criticat și care oricum merită și trebuie schimbat. Uite că în Turcia e altfel”, a mai scris Ponta.

Reamintim că turcii au ieșit, duminică, la urne pentru a vota la referendumul constituțional convocat de președintele Recep Tayyip Erdogan, în urmă căruia Turcia va deveni de facto o republică prezidențială, în care Erdogan poate rămâne președinte până în 2029. Majoritatea s-a pronunțat, la limită, cu 51% în favoarea proiectului de instituire a sistemului prezidențial, situație care îi va oferi prerogative sporite președintelui Recep Tayyip Erdogan, conform rezultatelor finale ale referendumului constituțional desfășurat duminică.

Comisia Electorală a luat o măsură extrem de controversată, care pune la îndoială corectitudinea votului: au fost acceptate la numărătoare și voturile fără ștampilă oficială, cu excepția cazurilor când se poate dovedi că ele au fost aduse din afara secțiilor de votare. Majoritatea turcilor din diaspora au votat Da, în România votul turcilor fiind împotriva lui Erdogan 55%-45%, ca și în multe alte țări, precum SUA, însă marile comunități turce din Vest au votat majoritar Da.

Schimbările constituționale propuse de Erdogan reprezintă cele mai mari modificări ale sistemului de guvernare al statului turc, de la înființarea republicii de către Kemal Ataturk, în 1923. Cei care îl susțin pe Erdogan spun că schimbările propuse ar moderniza statul turc, în timp ce opozanții arată că regimul autocratic al lui Erdogan ar primi și mai multe puteri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii