Tăriceanu, despre referendumul din Turcia: Mă îngrijorează întotdeauna când există acumulare de putere în mâna unei singure persoane

Tăriceanu, despre referendumul din Turcia: Mă îngrijorează întotdeauna când există acumulare de putere în mâna unei singure persoane
Publicat: 18/04/2017, 14:57
Actualizat: 19/04/2017, 12:18

„Pe mine mă îngrijorează întotdeauna când există acumulare de putere în mâna unei singure persoane. Sigur, că formula pe care majoritatea populației din Turcia a votat-o nu este o formulă inedită. Republici prezidențiale mai există și în alte părți ale lumii, dar, spre deosebire de formula care a fost consacrată, o formulă bazată pe echilibrul puterilor în stat, cred că este întotdeauna preferabilă acumulării în mâna unei singure persoane a tuturor puterilor, în lipsa unor mecanisme de contrabalansare. Dar, până la urmă este puterea suverană a Turciei și în condițiile în care vor fi respectate standardele democrației, nu știu dacă avem noi foarte multe comentarii pe acest subiect”, a declarat, marți, președintele Senatului.

O poziție pe acest subiect a avut și fostul premier, Victor Ponta. Deși principalele formațiuni de opoziție din Turcia, respectiv Partidul Popular Republican (CHP) și Partidul Popular Democrat (HDP) au denunțat „acte de manipulare” și fraude electorale, contestând rezultatul referendumului de duminică, fostul premier, Victor Ponta, a scris pe Facebook că „rezultatul nu este contestat de nimeni”. Mai mult, Ponta a ținut să precizeze că „în Turcia e altfel” față de cum e în România unde „contează ce votează oamenii, doar dacă votează cum se așteapta „Propaganda” – altfel se consideră un vot greșit , contestat, criticat și care oricum merită și trebuie schimbat”.

„Poporul turc a votat / și rezultatul nu este contestat de nimeni – deși este foarte strâns ( doar 1,5 milioane voturi diferență)! Și „democrație” înseamnă că decizia aparține celor care votează. Problema este că Uniunea Europeană nu este mulțumită de rezultat / nici presa internațională / nici „deontologii” și Propaganda din țara noastră ( aia care sunt mai europeni decât europenii, mai democrați decât democrații și mai catolici decât Papa)”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

„În Romania contează ce votează oamenii, doar dacă votează cum se așteapta „Propaganda” – altfel se consideră un vot greșit , contestat, criticat și care oricum merită și trebuie schimbat. Uite că în Turcia e altfel”, a mai scris Ponta.

Reamintim că turcii au ieșit, duminică, la urne pentru a vota la referendumul constituțional convocat de președintele Recep Tayyip Erdogan, în urmă căruia Turcia va deveni de facto o republică prezidențială, în care Erdogan poate rămâne președinte până în 2029. Majoritatea s-a pronunțat, la limită, cu 51% în favoarea proiectului de instituire a sistemului prezidențial, situație care îi va oferi prerogative sporite președintelui Recep Tayyip Erdogan, conform rezultatelor finale ale referendumului constituțional desfășurat duminică.

Comisia Electorală a luat o măsură extrem de controversată, care pune la îndoială corectitudinea votului: au fost acceptate la numărătoare și voturile fără ștampilă oficială, cu excepția cazurilor când se poate dovedi că ele au fost aduse din afara secțiilor de votare. Majoritatea turcilor din diaspora au votat Da, în România votul turcilor fiind împotriva lui Erdogan 55%-45%, ca și în multe alte țări, precum SUA, însă marile comunități turce din Vest au votat majoritar Da.

Schimbările constituționale propuse de Erdogan reprezintă cele mai mari modificări ale sistemului de guvernare al statului turc, de la înființarea republicii de către Kemal Ataturk, în 1923. Cei care îl susțin pe Erdogan spun că schimbările propuse ar moderniza statul turc, în timp ce opozanții arată că regimul autocratic al lui Erdogan ar primi și mai multe puteri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers