David Petraeus, fost șef al CIA: Din partea Rusiei, există o amenințare mai îngrijorătoare pentru România decât cea militară

David Petraeus, fost șef al CIA: Din partea Rusiei, există o amenințare mai îngrijorătoare pentru România decât cea militară
Publicat: 07/05/2017, 12:30

Fost șef al CIA și fost comandant al operațiunilor armatei americane în teatrele de operații din Orientul Mijlociu, generalul în rezervă David Petraeus a vorbit la București despre importanța măsurilor de reasigurare luate de NATO și de România în regiunea Mării Negre, arătând totodată că există din partea Rusiei o amenințare și mai îngrijorătoare decât cea evidentă, militară – exploatarea internetului ca spațiu de luptă. Petraeus a amintit de mai multe ori meritele militarilor români cu care a lucrat în Afganistan și în Irak, în timpul celor două războaie când el a conducea trupele coaliției internaționale din acele zone de conflict.

„Cred că sunt singurul american din istorie care a comandat trupe românești în două războaie, în Irak și în Afganistan. Aș vrea ca toți românii să înțeleagă punctul meu de vedere, că ar trebui să fie foarte mândri de bărbații și femeile în uniformă, care au luptat în acele două conflicte. Forțele românești din Afganistan vreau să subliniez că se aflau într-o zonă foarte dură din acea țară, în sud, în perioada în care am avut privilegiul să comand forțele NATO în Afganistan, România și-a crescut efectivele de acolo la aproape 2.000, un angajament semnificativ. Rămân foarte recunoscător liderilor români și forțelor armate pentru ce au făcut atunci și pentru ceea ce continuă să facă”, a spus Petraeus.

Întrebat de Gândul dacă măsurile luate de NATO în regiunea Mării Negre i se pare suficiente pentru a contracara comasarea de capabilități militare ale Rusiei în Crimeea, Petraeus a arătat că „au existat mai multe inițiative pentru a reasigura națiunile din această parte a Europei, dar care au evitat să provoace Rusia și cred că trebuie văzută clar fermitatea cu care acțiunile comune ale NATO – exercițiile, upgradarea capabilităților, trimiterea de trupe pentru reasigurare – au pus la dispoziție reasigurare, fără să provoace. Aici cred că este cheia pentru ce trebuie făcut. Este ceea ce cred că au făcut NATO și România”.

David Petraeus a explicat însă, răspunzând întrebării unui alt jurnalist, că există o amenințare din partea Rusiei pe care el o consideră chiar mai îngrijorătoare decât cea evidentă, adică cea militară: „Îngrijorarea pe care o văd nu doar aici, ci în întreaga Europă și poate și în țara mea este mai puțin amenințarea evidentă, care este foarte clară și prezentă – poate fi observată și pot fi luate măsuri împotriva ei, să arăți fermitate, dar nu provocare – ci cealaltă amenințare, care poate că este mai îngrijorătoare. Este vorba de exploatarea oportunităților de pe internet, din rețelele de socializare, din cauza posibilităților de a amplifica un mesaj în spațiul cibernetic, mai ales de către o țară pricepută la computere, cum este Rusia, care poate interfera cu politica internă”.

Fostul șef al CIA a spus că operațiuni cibernetice precum cea din campania electorală prezidențială din SUA nu sunt singulare, iar spațiul cibernetic a ajuns un câmp de luptă la fel ca unul clasic, terestru, aerian sau maritim: „Am văzut eforturi similare în unele țări europene, ele sunt însă greu de observat pentru că au loc în spațiul cibernetic. Cred că liderii platformelor sociale și furnizorii de internet vor fi nevoiți să abordeze această provocare crescândă, la fel cum în SUA a fost abordată pornografia infantilă în trecut. Poți elimina asta de pe internet? Cred că este o mare provocare și trebuie să avem grijă și de libertatea de exprimare, dreptul oamenilor de a spune ce gândesc, atât timp cât nu incită la violență sau încalcă legile. Dar ce faci cu o altă țară care intervine pentru a submina încrederea în instituțiile noastre democratice sau de o parte sau alta în niște alegeri? E foarte îngrijorător și asta se observă și în activitățile militare, unde nu mai sunt doar operațiuni terestre, aeriene, maritime, ci acum și cibernetice. Spațiul cibernetic a fost ridicat la rang de câmp de luptă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a stabilit deja că VA FI INTERZIS definitiv. Ordinul a venit direct la UE
Un leac face mari minuni. Ajută după mesele încărcate de Paște
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani