David Petraeus, fost șef al CIA: Din partea Rusiei, există o amenințare mai îngrijorătoare pentru România decât cea militară

David Petraeus, fost șef al CIA: Din partea Rusiei, există o amenințare mai îngrijorătoare pentru România decât cea militară
Publicat: 07/05/2017, 12:30

Fost șef al CIA și fost comandant al operațiunilor armatei americane în teatrele de operații din Orientul Mijlociu, generalul în rezervă David Petraeus a vorbit la București despre importanța măsurilor de reasigurare luate de NATO și de România în regiunea Mării Negre, arătând totodată că există din partea Rusiei o amenințare și mai îngrijorătoare decât cea evidentă, militară – exploatarea internetului ca spațiu de luptă. Petraeus a amintit de mai multe ori meritele militarilor români cu care a lucrat în Afganistan și în Irak, în timpul celor două războaie când el a conducea trupele coaliției internaționale din acele zone de conflict.

„Cred că sunt singurul american din istorie care a comandat trupe românești în două războaie, în Irak și în Afganistan. Aș vrea ca toți românii să înțeleagă punctul meu de vedere, că ar trebui să fie foarte mândri de bărbații și femeile în uniformă, care au luptat în acele două conflicte. Forțele românești din Afganistan vreau să subliniez că se aflau într-o zonă foarte dură din acea țară, în sud, în perioada în care am avut privilegiul să comand forțele NATO în Afganistan, România și-a crescut efectivele de acolo la aproape 2.000, un angajament semnificativ. Rămân foarte recunoscător liderilor români și forțelor armate pentru ce au făcut atunci și pentru ceea ce continuă să facă”, a spus Petraeus.

Întrebat de Gândul dacă măsurile luate de NATO în regiunea Mării Negre i se pare suficiente pentru a contracara comasarea de capabilități militare ale Rusiei în Crimeea, Petraeus a arătat că „au existat mai multe inițiative pentru a reasigura națiunile din această parte a Europei, dar care au evitat să provoace Rusia și cred că trebuie văzută clar fermitatea cu care acțiunile comune ale NATO – exercițiile, upgradarea capabilităților, trimiterea de trupe pentru reasigurare – au pus la dispoziție reasigurare, fără să provoace. Aici cred că este cheia pentru ce trebuie făcut. Este ceea ce cred că au făcut NATO și România”.

David Petraeus a explicat însă, răspunzând întrebării unui alt jurnalist, că există o amenințare din partea Rusiei pe care el o consideră chiar mai îngrijorătoare decât cea evidentă, adică cea militară: „Îngrijorarea pe care o văd nu doar aici, ci în întreaga Europă și poate și în țara mea este mai puțin amenințarea evidentă, care este foarte clară și prezentă – poate fi observată și pot fi luate măsuri împotriva ei, să arăți fermitate, dar nu provocare – ci cealaltă amenințare, care poate că este mai îngrijorătoare. Este vorba de exploatarea oportunităților de pe internet, din rețelele de socializare, din cauza posibilităților de a amplifica un mesaj în spațiul cibernetic, mai ales de către o țară pricepută la computere, cum este Rusia, care poate interfera cu politica internă”.

Fostul șef al CIA a spus că operațiuni cibernetice precum cea din campania electorală prezidențială din SUA nu sunt singulare, iar spațiul cibernetic a ajuns un câmp de luptă la fel ca unul clasic, terestru, aerian sau maritim: „Am văzut eforturi similare în unele țări europene, ele sunt însă greu de observat pentru că au loc în spațiul cibernetic. Cred că liderii platformelor sociale și furnizorii de internet vor fi nevoiți să abordeze această provocare crescândă, la fel cum în SUA a fost abordată pornografia infantilă în trecut. Poți elimina asta de pe internet? Cred că este o mare provocare și trebuie să avem grijă și de libertatea de exprimare, dreptul oamenilor de a spune ce gândesc, atât timp cât nu incită la violență sau încalcă legile. Dar ce faci cu o altă țară care intervine pentru a submina încrederea în instituțiile noastre democratice sau de o parte sau alta în niște alegeri? E foarte îngrijorător și asta se observă și în activitățile militare, unde nu mai sunt doar operațiuni terestre, aeriene, maritime, ci acum și cibernetice. Spațiul cibernetic a fost ridicat la rang de câmp de luptă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”