Bolile care pot fi provocate de tatuaje


Bolile care pot fi provocate de tatuaje
Publicat: 26/07/2017, 19:17
Actualizat: 01/10/2018, 17:19

„În primul rând, asigurați-vă că salonul la care apelați este unul curat și bine întreținut, iar tatuatorii sunt artiști cu experiență și respectă toate regulile de igienă. Asigurați-vă că artistul tatuator își spală mâinile , poartă o pereche nouă de mănuși de protecție pentru fiecare client și îndepărtează acul și tuburile din pachetele sigilate înainte de începerea procedurii. Puteți contacta infecții grave din practicile neigienice și echipamentele care nu sunt sterile, de la cerneala contaminată cu bacterii sau mucegai, dar și de la apa nesterilă care se folosește la diluarea pigmenților. Nu există nici o cale sigură de a afla dacă cerneala folosită este sigură. Aceasta poate fi contaminată chiar dacă recipientul este sigilat sau eticheta spune că produsul este steril. Dacă doriți ca tatuajul să fie vizibil sau ascuns sub îmbrăcăminte. alegeți cu atenție locul unde va fi localizat pe piele. De asemenea, trebuie să fiți conștienți de faptul că o creștere în greutate – inclusiv acumularea de kilograme în timpul sarcinii – poate distorsiona tatuajul sau îi poate afecta aspectul””, precizează dermatologul Proca Ancuța pentru Gândul.

După tatuare pot apărea diverse complicații .

Infecții. „În cazul unei infecții, s-ar putea să observați o erupție în zona tatuajului , vezicule sau pustule, să faceți febră, să aveți frisoane. Dacă echipamentul folosit pentru a crea tatuajul este contaminat cu sânge infectat, puteți contracta infecții cu diverși agenți patogeni, precum virusul HIV, virusul hepatitic B și C , virusul HPV , herpes, molluscum contagiosum , sifilis , tetanos, tuberculoză și infecția cu stafilococ aureus meticilino-rezistenc, care poate duce la endocardită bacteriană în decurs de o săptămână de la efectuarea tatuajului”, spune specialistul.

Reacții alergice. „O erupție cutanată poate sugera, de asemenea, o reacție alergică la pigmenți. Pigmenții din tatuaje pot provoca reacții alergice cutanate. Acest lucru poate să apară chiar și după câțiva ani de la realizarea tatuajului. Și pentru că sunt permanente, aceste alergii pot persista în timp și pot fi rezistente la tratament””, adaugă dermatologul Proca Ancuța.

Debutul unei afecțiuni dermatologice. „În cazul în care aveți predispoziția de a dezvolta o dermatoză precum psoriazisul, sarcoidoză , vitiligo, lichen plan, sau suferiți deja de o boală de piele , poate apărea fenomenul Koebner, care constă în apariția unor leziuni la nivelul zonei tatuate , dar și pe întreg tegumentul””, subliniază dermatologul.

Reacția corpului la pigment. „După realizarea unui tatuaj puteți dezvolta granuloame, noduli mici care se pot forma în jurul compușilor, pe care corpul îi percepe ca fiind străini.

Dacă aveți predispoziția de a dezvolta cicatrici keloide sau hipertrofice, puteți avea același tip de reacție și la nivelul tatuajului””, afirmă Proca Ancuța.

Probleme în cazul unei investigații RMN. „Dacă vreodată veți avea nevoie de o investigație RMN trebuie să știți că, în cazuri rare, în timpul examinărilor, există posibilitatea ca în zonele tatuate să apară arsuri și edem. Uneori, pigmenții din tatuaj pot interfera cu calitatea imaginii.

În cazul în care vă gândiți că puteți îndepărta cu ușurință un tatuaj ,trebuie să stiți că majoritatea procedurilor de îndepărtare sunt destul de costisitoare, durează o anumită perioadă de timp ( ședinte repetate ) și pot lăsa cicatrici permanente””, mai spune dermatologul Proca Ancuța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a trăit Mahmud Eyvazov 152 de ani? „Secretul meu este munca”