Nu mai ai nevoie de PERMIS DE CONDUCERE! Ride-sharing și car-pooling, noile ALTERNATIVE de transport

Nu mai ai nevoie de PERMIS DE CONDUCERE! Ride-sharing și car-pooling, noile ALTERNATIVE de transport
Publicat: 29/11/2018, 00:13
Actualizat: 25/03/2019, 22:10

Kalle Palling, membru al Parlamentului Estoniei, a remarcat că Bucureștiul este unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume, iar o soluție pentru descongestionarea traficului este ridesharingul, iar pe viitor car pooling.

„Dacă ne uităm la blocaje, acestea au locînainteaprogramului de lucru șidupăîncheierea acestuia. Sunt multe soluții pentru a descongestiona traficul, iar una dintre ele o reprezintăride-sharing-ulpentru a folosi mai eficient mașina. Spre exemplu, bucureștenii pot utiliza transportul în comun pentru a ajunge la locul de muncă, iar pentru deplasările în oraș să folosească aplicații precum Uber. De asemenea, o soluție de viitor estecar pooling. Mulți vin la locul de muncă singuri în mașină. Cu pooling vor putea merge mai mulți într-o singură mașină”, a sugerat Kalle Palling.

„În Estonia, Uber a fost reglementat pe 1 noiembrie 2017, dar înainte erau într-o zonă gri. Calitatea serviciilora crescutîn Talinn odată cu apariția lor. Acum, tot mai mulți tineri renunță să mai dea examen pentru carnet pentru că există atât de multealternativede transport. La ei, deja observăm schimbarea. Și tot mai multe familii renunță la a doua mașină din același motiv”, explică Palling.

Deși mulți estonieni se mută din zonele rurale în cele urbane, creșterea numărului de mașini nu a mai fost atât de accelerată. Din ce în ce mai mulți oamenii au încredere să meargă cu un străin în mașină, iar unii deja își trimit copiii la școală cu Uber, pentru că pot monitoriza îndeaproape întreg traseul.

„Am implementat un sistem prin care orice șofer de Uber sau Taxify poate selecta o casetă și plata taxelor se face automat. Toate platformele sunt digitale la noi. Dacă faci sistemul de plată al taxelor să funcționezeușor, atunci oamenii vor plăti taxe din propria inițiativă. Noi colectăm mai multe venituri din TVA decât celelalte două țări baltice și suntemde două ori mai eficiențiîn a încasa”, conchide Palling.

Românii s-au săturat să-și piardă ore din viață în trafic

Lucian Bode, președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, e convins că românii s-au săturat să-și piardă sute de ore din viață în trafic.

„Trebuie să recunoaștem că România înregistrează în momentul de fațăun decalajîn ceea ce privește implementarea tehnologiilor inteligente, în domeniul transportului urban, în comparație cu alte state europene, iar pașii care se fac în această direcție sunt încă timizi. Este momentul, așadar, să trecem la faza de analiză, constatare, implementare șiacțiune„, a precizat Bode în cadrul Conferinței „Transportul Urban în Era Digitală”, organizată de Mediafax și Coaliția pentru Economia Digitală, la Palatul Parlamentului.

„Cred că transportul urban al viitorului poate fi construit doar cuun parteneriat corectîntre mediul instituțional și cel privat, pentru dezvoltarea de noi servicii de transport public inovative. Orașele în care trăim au un rtim de viață trepidant,timpula devenit o resursă prețioasă, iar autoritățile locale resimt presiunea pusă de cetățeni, care nu mai vor să-și piardă zeci sau sute de ore din viață în blocaje, în trafic, dar mai ales vor soluțiiinteligentela problemele cu care se confruntă în zbuciumul cotidian”, a mai precizat Bode.

Ideea de ride-sharing, împărtășită de parlamentarul estonian, nu este total necunoscută parlamentarilor români.

„Proiectul de ride-sharing are nevoie deo reglementare. Ne-am trezit că oamenii îl folosesc, pentru că acesta esteviitorul, evident, însă trebuie să vedem cum îi facem un cadru legal. Cele două proiecte, de ride-sharing și cel de taximetrie, trebuie aduse împreună. Aceste două modalități de transport sunt și vor ficomplementare„, consideră Ionuț Moșteanu, membru al Comisiei pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților.

În Germania, operatorul feroviar investește în car-sharing

Torsten Herbst, membru în Bundestag, a explicat că în Germania, operatorul feroviar investește în servicii de car-sharing, pentru că astfel aduce mai mulți oameni la gară.

„Avem aplicații de ride-sharing în cinci-șase orașe din Germania în acest moment. Nu avem în mai multe pentru că legislația noastră nu avantajează aplicații precum Uber. Părți din legislația de transport datează din anii ’60, sau chiar anii ’30. La acea vreme, nimeni nu folosea așa ceva și totul trebuie actualizat. România are aici un avantaj pentru că nu are „moștenirea” noastră. Este mai ușor aici de implementat astfel de inovații”, a declarat Torsten Herbst.

În Germania, care este motorul industriei auto la nivel mondial, trendul sunt noile sisteme de mobilitate.

„Companiile de taxi nu apreciază competiția din partea Uber, dar crește competitivitatea. Compania feroviară, sper exemplu, a investit într-un Clever Shuttle Service, similar Uber și cu cât există mai mulți jucători, cu atât există o presiune mai mare pentru a moderniza sistemul. Există loc și pentru taxiuri și pentru noi sisteme de mobilitate. Totul ține de îmbunătățirea serviciilor,” explică Torsten Herbst.

„Pentru statul german, principalul avantaj va fi acela de a conecta actuala rețea de transport public de trenuri urbane, ușoare și autobuze într-o manieră mai flexibilă. Dacă ne uităm la orașe mai mari, poți avea un sistem mai flexibil de a aduce oamenii la gară. Unul dintre motivele pentru care mulți aleg mașina în detrimentul transportului public este acesta, că au de mers de la birou încă 5 km până la gară și trebuie să aștepte 20 de minute pentru un autobuz. Dar acum pot folosi Uber sau Taxify pentru acea distanță,” explică Torsten Herbst.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ