Nu mai ai nevoie de PERMIS DE CONDUCERE! Ride-sharing și car-pooling, noile ALTERNATIVE de transport

Nu mai ai nevoie de PERMIS DE CONDUCERE! Ride-sharing și car-pooling, noile ALTERNATIVE de transport
Publicat: 29/11/2018, 00:13
Actualizat: 25/03/2019, 22:10

Kalle Palling, membru al Parlamentului Estoniei, a remarcat că Bucureștiul este unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume, iar o soluție pentru descongestionarea traficului este ridesharingul, iar pe viitor car pooling.

„Dacă ne uităm la blocaje, acestea au locînainteaprogramului de lucru șidupăîncheierea acestuia. Sunt multe soluții pentru a descongestiona traficul, iar una dintre ele o reprezintăride-sharing-ulpentru a folosi mai eficient mașina. Spre exemplu, bucureștenii pot utiliza transportul în comun pentru a ajunge la locul de muncă, iar pentru deplasările în oraș să folosească aplicații precum Uber. De asemenea, o soluție de viitor estecar pooling. Mulți vin la locul de muncă singuri în mașină. Cu pooling vor putea merge mai mulți într-o singură mașină”, a sugerat Kalle Palling.

„În Estonia, Uber a fost reglementat pe 1 noiembrie 2017, dar înainte erau într-o zonă gri. Calitatea serviciilora crescutîn Talinn odată cu apariția lor. Acum, tot mai mulți tineri renunță să mai dea examen pentru carnet pentru că există atât de multealternativede transport. La ei, deja observăm schimbarea. Și tot mai multe familii renunță la a doua mașină din același motiv”, explică Palling.

Deși mulți estonieni se mută din zonele rurale în cele urbane, creșterea numărului de mașini nu a mai fost atât de accelerată. Din ce în ce mai mulți oamenii au încredere să meargă cu un străin în mașină, iar unii deja își trimit copiii la școală cu Uber, pentru că pot monitoriza îndeaproape întreg traseul.

„Am implementat un sistem prin care orice șofer de Uber sau Taxify poate selecta o casetă și plata taxelor se face automat. Toate platformele sunt digitale la noi. Dacă faci sistemul de plată al taxelor să funcționezeușor, atunci oamenii vor plăti taxe din propria inițiativă. Noi colectăm mai multe venituri din TVA decât celelalte două țări baltice și suntemde două ori mai eficiențiîn a încasa”, conchide Palling.

Românii s-au săturat să-și piardă ore din viață în trafic

Lucian Bode, președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, e convins că românii s-au săturat să-și piardă sute de ore din viață în trafic.

„Trebuie să recunoaștem că România înregistrează în momentul de fațăun decalajîn ceea ce privește implementarea tehnologiilor inteligente, în domeniul transportului urban, în comparație cu alte state europene, iar pașii care se fac în această direcție sunt încă timizi. Este momentul, așadar, să trecem la faza de analiză, constatare, implementare șiacțiune„, a precizat Bode în cadrul Conferinței „Transportul Urban în Era Digitală”, organizată de Mediafax și Coaliția pentru Economia Digitală, la Palatul Parlamentului.

„Cred că transportul urban al viitorului poate fi construit doar cuun parteneriat corectîntre mediul instituțional și cel privat, pentru dezvoltarea de noi servicii de transport public inovative. Orașele în care trăim au un rtim de viață trepidant,timpula devenit o resursă prețioasă, iar autoritățile locale resimt presiunea pusă de cetățeni, care nu mai vor să-și piardă zeci sau sute de ore din viață în blocaje, în trafic, dar mai ales vor soluțiiinteligentela problemele cu care se confruntă în zbuciumul cotidian”, a mai precizat Bode.

Ideea de ride-sharing, împărtășită de parlamentarul estonian, nu este total necunoscută parlamentarilor români.

„Proiectul de ride-sharing are nevoie deo reglementare. Ne-am trezit că oamenii îl folosesc, pentru că acesta esteviitorul, evident, însă trebuie să vedem cum îi facem un cadru legal. Cele două proiecte, de ride-sharing și cel de taximetrie, trebuie aduse împreună. Aceste două modalități de transport sunt și vor ficomplementare„, consideră Ionuț Moșteanu, membru al Comisiei pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților.

În Germania, operatorul feroviar investește în car-sharing

Torsten Herbst, membru în Bundestag, a explicat că în Germania, operatorul feroviar investește în servicii de car-sharing, pentru că astfel aduce mai mulți oameni la gară.

„Avem aplicații de ride-sharing în cinci-șase orașe din Germania în acest moment. Nu avem în mai multe pentru că legislația noastră nu avantajează aplicații precum Uber. Părți din legislația de transport datează din anii ’60, sau chiar anii ’30. La acea vreme, nimeni nu folosea așa ceva și totul trebuie actualizat. România are aici un avantaj pentru că nu are „moștenirea” noastră. Este mai ușor aici de implementat astfel de inovații”, a declarat Torsten Herbst.

În Germania, care este motorul industriei auto la nivel mondial, trendul sunt noile sisteme de mobilitate.

„Companiile de taxi nu apreciază competiția din partea Uber, dar crește competitivitatea. Compania feroviară, sper exemplu, a investit într-un Clever Shuttle Service, similar Uber și cu cât există mai mulți jucători, cu atât există o presiune mai mare pentru a moderniza sistemul. Există loc și pentru taxiuri și pentru noi sisteme de mobilitate. Totul ține de îmbunătățirea serviciilor,” explică Torsten Herbst.

„Pentru statul german, principalul avantaj va fi acela de a conecta actuala rețea de transport public de trenuri urbane, ușoare și autobuze într-o manieră mai flexibilă. Dacă ne uităm la orașe mai mari, poți avea un sistem mai flexibil de a aduce oamenii la gară. Unul dintre motivele pentru care mulți aleg mașina în detrimentul transportului public este acesta, că au de mers de la birou încă 5 km până la gară și trebuie să aștepte 20 de minute pentru un autobuz. Dar acum pot folosi Uber sau Taxify pentru acea distanță,” explică Torsten Herbst.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului