Noul coronavirus din China este mult mai răspândit decât anunță bilanțul oficial, cred oamenii de știință

Noul coronavirus din China este mult mai răspândit decât anunță bilanțul oficial, cred oamenii de știință
Publicat: 18/01/2020, 13:57

Până acum au fost confirmate aproape 50 de cazuri de infecții cu noul virus, însă experții din Marea Britanie estimează că numărul infecțiilor se apropie mai degrabă de 1.700.

„Sunt substanțial mai îngrijorat decât am fost acum o săptămână”, a spus prof. Neil Ferguson.

Estimările se bazează pe o cercetare realizată de Centrul MRC de Analiză a Bolilor Infecțioase Globale, din cadrul Imperial College London, care oferă consultanță guverne și entități internaționale, inclusiv guvernului britanic și Organizația Mondială a Sănătății.

Indiciul crucial în ceea ce privește amploarea problemei constă în cazurile detectate în alte țări.

Focarul inițial este orașul Wuhan din China centrală, dar au fost descoperite și două cazuri în Thailanda și unul în Japonia.

Potrivit prof. Ferguson, „pentru ca Wuhan să fi exportat trei cazuri în alte țări, s-ar presupune că ar trebui să fie mult mai multe cazuri au fost anunțate”.

Este imposibil de obținut un număr precis, dar modelele de evoluție a focarelor, care se bazează pe tipul virusului, populația locală și date privind zborurile internaționale, ne pot da o idee.

Aeroportul Internațional Wuhan deservește o populație de 19 milioane de oameni, însă doar 3.400 de oameni de aici pleacă zilnic în călătorii în alte țări.

Calculele detaliate, care au fost postate online înainte de publicarea lor într-o revistă științifică, au avut drept rezultat cifra de 1.700 de cazuri.

Până acum, în orașul chinez Wuhan au fost confirmate 41 de cazuri de infecție cu un nou coronavirus. Doi pacienți au decedat până acum.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 – 2003.

Un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.

Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii.

Avertismentele medicilor

Potrivit unei informări recente a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Ministerului Sănătății, călătorii care planifică o călătorie în Wuhan ar trebui să evite vizitarea „pietelor umede” sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte sau păsări.

Ei sunt sfătuiți să respecte practicile de bună igienă a mâinilor și alimentelor și să evite contactul cu animale, în special cu păsări de curte, excrețiile lor și picăturile provenind de la acestea, anunță instituția.

„Călătorii cu simptome respiratorii care revin din Wuhan sau care au călătorit în China cu ședere în Wuhan ar trebui să se adreseze medicului și să îi menționeze istoricul de călătorie. Din cauza activității gripale epidemice intense din China, călătorii ar trebui să fie vaccinați anti-gripal cu minimum 2 săptămâni anterior deplasării, pentru a preveni o boala respiratorie severă”, avertizează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ