JUSTIȚIE. Deputatul USR Emanuel Ungureanu, audiat ca martor la DNA într-un dosar referitor la achizițiile de materiale de protecție: A căpușat statul român! Materialele trimise în Republica Moldova erau de proastă calitate iar contractul cu statul român nu era finalizat – VIDEO

JUSTIȚIE. Deputatul USR Emanuel Ungureanu, audiat ca martor la DNA într-un dosar referitor la achizițiile de materiale de protecție: A căpușat statul român! Materialele trimise în Republica Moldova erau de proastă calitate iar contractul cu statul român nu era finalizat - VIDEO
Deputatul USR Emanuel Ungureanu, audiat ca martor la DNA într-un dosar referitor la achizițiile de materiale de protecție / Sursă FOTO: Emanuel Ungureanu - Facebook
Publicat: 04/06/2020, 09:16

Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de sănătătate a Camerei Deputaților, a fost audiat miercuri, 3 iunie, la DNA pentru a oferi detalii referitoare la un dosar care vizează achiziţii de materiale de protecţie împotriva infecţiei cu noul coronavirus realizate de Unifarm.

„La DNA am venit  astăzi (n.r. 3 iunie) pentru a denunța așa cum am promis încă de acum câteva zile de la Tribuna Camerei Deputaților faptele de corupție care au fost comise în această perioadă, începând cu funcționari din Ministerul Sănătății, funcționari din Unifarm, manageri de spitale din Cluj și din alte orașe ale României, și firme care au achiziționat și apoi au livrat către spitale măști fără avize de conformitate, care au fost prezentate în fals ca fiind de calitate, de fapt au fost niște măști de cea mai proastă calitate.

O să vă și arăt un exemplar din ele ca să vedeți în ce hal poate să arate o mască care a fost din păcate prezentată ca fiind FFP2, dar în realitate erau niște măști care nu putam fi folosite în niciun fel. Vorbim în primul rând despre aspecte legate de achițiile pe care le-a făcut Unifarm, o căpușă a statului român, care l-a căpușat”, a declarat Emanuel Ungureanu înainte de a inta în sediul DNA.

De asemenea, acesta a explicat cum echipamentele achiziționate de Unifarm „și-au găsit” drumul spre Republica Moldova, după ce fuseseră refuzate de spitalele din România din cauza calității proaste pe care le aveau.

Materiale de protecție de proastă calitate, trimise vecinilor de peste Prut

„Unifarm a fost împrumutată de Trezorerie cu o sumă de bani, adică de statul român, să achiziţioneze echipamente de protecţie şi măşti şi alte echipamente, în context COVID. După aceea, acelaşi stat român, prin Ministerul Sănătăţii, a cumpărat aceeaşi marfă, a doua oară şi livrat-o către Republica Moldova. Adică spălarea banilor murdari daţi pe măşti de proastă calitate, la suprapreţ, a fost făcută de o structură a statului român, numită Unifarm SA. Şi tot statul român, prin Ministerul Sănătăţii, a făcut această spălare, provocând din punctul meu de vedere, şi o problemă diplomatică. Adică noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate şi echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România, care s-au trezit la un moment dat cu cutii de la Unifarm în faţă, fiind obligaţi şi şantajaţi de minister să le cumpere, deşi erau de proastă calitate şi la suprapreţ”, a explicat Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR a anunțat că a furnizat deja informaţii către DNA despre materialele de proastă calitate trimise în Republica Moldova.

„Ştiu foarte precis. Ştiu unde au dus, ştiu ce cantităţi, ştiu plângerile. Toate detaliile care ţin de aspectele tehnice, chiar despre certificate false date de către anumiţi furnizori sunt deja la DNA”, a declarat deputatul.

Echipamente livrate, deși contractul nu era finalizat

O altă acuzaţie a acestuia se referă la faptul că, în momentul livrării echipamentelor de protecţie către Republica Moldova, contractul de achiziţie dintre Ministerul Sănătăţii şi Unifarm nu era semnat.

„A doua acuzaţie pe care o aduc se referă la contractul de achiziţie pe care l-a făcut Ministerul Sănătăţii pentru aceste echipamente de la Unifarm. În ziua în care posturile de ştiri transmiteau imagini cu tiruri, cu maşini ale ISU care livrau echipamente de protecţie, cumpărate de minister de la Unifarm, în Moldova, contractul de achiziţie între Ministerul Sănătăţii şi Unifarm nu era semnat. Adică ei livrau o marfă pe un contract de achiziţie nefinalizat”, a mai susţinut Emanuel Ungureanu.

Manageri de spitale, sesizați la DNA

Pe de altă parte, el a anunţat că miercuri a depus la DNA o sesizare penală împotriva unor manageri de spitale din Cluj-Napoca care ar fi cumpărat echipamente de protecţie şi măşti de proastă calitate, fără certificate de conformitate, la suprapreţ.

„În perioada martie – aprilie, Ministerul Sănătăţii nu a alocat niciun leu pentru echipamente de protecţie. Depozitele spitalelor din Cluj şi din alte oraşe au fost umplute de către societatea civilă, de către firme, de către persoane particulare. Şi, în timp ce depozitele erau pline de echipamente de protecţie cumpărate de sistemul de privat, (…) indivizii ăştia absolut fără scrupule s-au apucat să achiziţioneze la suprapreţ de la o firmă din Ploieşti măşti de protecţie livrate ca fiind FFP 2. De fapt, sunt nişte mizerii extraordinare şi le-au vândut la preţ de măşti FFP2 de cea mai bună calitate, la suprapreţ. Ele nici nu erau FFP2 şi erau livrate ca fiind FFP2, fără niciun certificat de conformitate.

Cel care s-a ocupat de această afacere murdară se numeşte Petrică Şuşca, este managerul Spitalului Judeţean din Cluj, care, pe post de broker, a luat reprezentantul medical al acestei firme din Ploieşti, a trimis cartea de vizită pe un grup intern, a răspândit informaţia că el a negociat de la 34 de lei la 29 de lei cu TVA aceste măşti infecte şi a dat o comandă de 30.000 de măşti”, a afirmat Emanuel Ungureanu într-un videoclip postat pe pagina de Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice