JUSTIȚIE. Deputatul USR Emanuel Ungureanu, audiat ca martor la DNA într-un dosar referitor la achizițiile de materiale de protecție: A căpușat statul român! Materialele trimise în Republica Moldova erau de proastă calitate iar contractul cu statul român nu era finalizat – VIDEO

JUSTIȚIE. Deputatul USR Emanuel Ungureanu, audiat ca martor la DNA într-un dosar referitor la achizițiile de materiale de protecție: A căpușat statul român! Materialele trimise în Republica Moldova erau de proastă calitate iar contractul cu statul român nu era finalizat - VIDEO
Deputatul USR Emanuel Ungureanu, audiat ca martor la DNA într-un dosar referitor la achizițiile de materiale de protecție / Sursă FOTO: Emanuel Ungureanu - Facebook
Publicat: 04/06/2020, 09:16

Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de sănătătate a Camerei Deputaților, a fost audiat miercuri, 3 iunie, la DNA pentru a oferi detalii referitoare la un dosar care vizează achiziţii de materiale de protecţie împotriva infecţiei cu noul coronavirus realizate de Unifarm.

„La DNA am venit  astăzi (n.r. 3 iunie) pentru a denunța așa cum am promis încă de acum câteva zile de la Tribuna Camerei Deputaților faptele de corupție care au fost comise în această perioadă, începând cu funcționari din Ministerul Sănătății, funcționari din Unifarm, manageri de spitale din Cluj și din alte orașe ale României, și firme care au achiziționat și apoi au livrat către spitale măști fără avize de conformitate, care au fost prezentate în fals ca fiind de calitate, de fapt au fost niște măști de cea mai proastă calitate.

O să vă și arăt un exemplar din ele ca să vedeți în ce hal poate să arate o mască care a fost din păcate prezentată ca fiind FFP2, dar în realitate erau niște măști care nu putam fi folosite în niciun fel. Vorbim în primul rând despre aspecte legate de achițiile pe care le-a făcut Unifarm, o căpușă a statului român, care l-a căpușat”, a declarat Emanuel Ungureanu înainte de a inta în sediul DNA.

De asemenea, acesta a explicat cum echipamentele achiziționate de Unifarm „și-au găsit” drumul spre Republica Moldova, după ce fuseseră refuzate de spitalele din România din cauza calității proaste pe care le aveau.

Materiale de protecție de proastă calitate, trimise vecinilor de peste Prut

„Unifarm a fost împrumutată de Trezorerie cu o sumă de bani, adică de statul român, să achiziţioneze echipamente de protecţie şi măşti şi alte echipamente, în context COVID. După aceea, acelaşi stat român, prin Ministerul Sănătăţii, a cumpărat aceeaşi marfă, a doua oară şi livrat-o către Republica Moldova. Adică spălarea banilor murdari daţi pe măşti de proastă calitate, la suprapreţ, a fost făcută de o structură a statului român, numită Unifarm SA. Şi tot statul român, prin Ministerul Sănătăţii, a făcut această spălare, provocând din punctul meu de vedere, şi o problemă diplomatică. Adică noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate şi echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România, care s-au trezit la un moment dat cu cutii de la Unifarm în faţă, fiind obligaţi şi şantajaţi de minister să le cumpere, deşi erau de proastă calitate şi la suprapreţ”, a explicat Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR a anunțat că a furnizat deja informaţii către DNA despre materialele de proastă calitate trimise în Republica Moldova.

„Ştiu foarte precis. Ştiu unde au dus, ştiu ce cantităţi, ştiu plângerile. Toate detaliile care ţin de aspectele tehnice, chiar despre certificate false date de către anumiţi furnizori sunt deja la DNA”, a declarat deputatul.

Echipamente livrate, deși contractul nu era finalizat

O altă acuzaţie a acestuia se referă la faptul că, în momentul livrării echipamentelor de protecţie către Republica Moldova, contractul de achiziţie dintre Ministerul Sănătăţii şi Unifarm nu era semnat.

„A doua acuzaţie pe care o aduc se referă la contractul de achiziţie pe care l-a făcut Ministerul Sănătăţii pentru aceste echipamente de la Unifarm. În ziua în care posturile de ştiri transmiteau imagini cu tiruri, cu maşini ale ISU care livrau echipamente de protecţie, cumpărate de minister de la Unifarm, în Moldova, contractul de achiziţie între Ministerul Sănătăţii şi Unifarm nu era semnat. Adică ei livrau o marfă pe un contract de achiziţie nefinalizat”, a mai susţinut Emanuel Ungureanu.

Manageri de spitale, sesizați la DNA

Pe de altă parte, el a anunţat că miercuri a depus la DNA o sesizare penală împotriva unor manageri de spitale din Cluj-Napoca care ar fi cumpărat echipamente de protecţie şi măşti de proastă calitate, fără certificate de conformitate, la suprapreţ.

„În perioada martie – aprilie, Ministerul Sănătăţii nu a alocat niciun leu pentru echipamente de protecţie. Depozitele spitalelor din Cluj şi din alte oraşe au fost umplute de către societatea civilă, de către firme, de către persoane particulare. Şi, în timp ce depozitele erau pline de echipamente de protecţie cumpărate de sistemul de privat, (…) indivizii ăştia absolut fără scrupule s-au apucat să achiziţioneze la suprapreţ de la o firmă din Ploieşti măşti de protecţie livrate ca fiind FFP 2. De fapt, sunt nişte mizerii extraordinare şi le-au vândut la preţ de măşti FFP2 de cea mai bună calitate, la suprapreţ. Ele nici nu erau FFP2 şi erau livrate ca fiind FFP2, fără niciun certificat de conformitate.

Cel care s-a ocupat de această afacere murdară se numeşte Petrică Şuşca, este managerul Spitalului Judeţean din Cluj, care, pe post de broker, a luat reprezentantul medical al acestei firme din Ploieşti, a trimis cartea de vizită pe un grup intern, a răspândit informaţia că el a negociat de la 34 de lei la 29 de lei cu TVA aceste măşti infecte şi a dat o comandă de 30.000 de măşti”, a afirmat Emanuel Ungureanu într-un videoclip postat pe pagina de Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu