DECIZIE. Procurorii au clasat plângerea penală împotriva lui Klaus Iohannis, acuzat de promovarea de idei ostile față de maghiari

DECIZIE. Procurorii au clasat plângerea penală împotriva lui Klaus Iohannis, acuzat de promovarea de idei ostile față de maghiari
DECIZIE. Procurorii au clasat plângerea penală împotriva lui Klaus Iohannis, acuzat de promovarea de idei ostile față de maghiari
Publicat: 16/06/2020, 09:38

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte au clasat o plângere penală depusă de trei asociații care susțineau că președintele Klaus Iohannis a incitat la ură împotriva comunității maghiare, în discursul său acid din 29 aprilie 2020. În intervenția controversată, Iohannis a acuzat PSD că „se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”.

”Apreciem că acest discurs public nu se circumscrie sferei ilicitului penal, respectiv că nu are caracterul unei fapte incriminate de art. 369 din Codul penal”, arată procurorii în ordonanța de clasare datată 9 iunie 2020, potrivit g4media.ro.

Documentul complet aici!

Klaus Iohannis a contestat amenda dată de CNCD

Procurorii arată că președintele a fost sancționat contravențional de CNCD, dar fapta sa nu e de natură penală. Klaus Iohannis a contestat în justiție amenda de la CNCD pentru afirmatiile despre maghiari.

”Considerăm că unele elemente ale discursului supus analizei depășesc limitele dreptului la liberă exprimare (chiar în forma acceptată a criticii dure). În consecință, în ansamblul său, inclusiv prin ton, poate fi calificate ca un hate speech, raportat la care CNCD a considerat că îndeplinește condițiile și prezintă gravitatea contravenției. Niciuna dintre părțile mesajului nu atinge însă sfera ilicitului penal, deoarece constituie opinii proprii. Nu se poate decela o incitare propriu zisă, respectiv afirmații care să trimită la ideea că vorbitorul, aparent ostil unor categorii determinate de persoane, ar cere publicului să fie la rândul său ostil”, arată procurorii.

Sesizările privind discursul lui Iohannis au fost depuse de Asociația EMNT Cluj Napoca, Asociația Siculitas Târgu Mureș și Fundația Szekler Monitor Gheorgheni.

Iohannis a criticat dur adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect UDMR pentru acordarea autonomiei pentru Ținutul Secuiesc. Proiectul a picat imediat în Senat!

Președintele Iohannis, discurs dur la adresa PSD. „Scăparea” care i-a adus contravenția

Discursul integral al președintelui Iohannis:

„Jó napot kívánok, PSD!

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Travis Kelce devine cel mai bine plătit jucător din NFL. Taylor Swift este cea care...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ