Șefa Comisiei anti-COVID, despre creșterea numărului de teste la cerere: „Lumea se testează ca să plece în vacanțe, în Grecia. Nu trebuie să crezi în cifre, ci în boală, în existența ei! Nu ai cum să ignori” (EXCLUSIV)

Șefa Comisiei anti-COVID, despre creșterea numărului de teste la cerere: „Lumea se testează ca să plece în vacanțe, în Grecia. Nu trebuie să crezi în cifre, ci în boală, în existența ei! Nu ai cum să ignori” (EXCLUSIV)
Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, participa la emisiunea "Marius Tuca Show", luni, 16 februarie 2020, in Bucuresti. EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 31/07/2020, 10:15

Adriana Pistol, epidemiolog şi director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, spune că românii nu se testează în număr mare deoarece sunt îngrijorați de creșterea cazurilor de COVID-19, ci ca „să plece în vacanțe în Grecia”. Cât privește purtarea măștilor în spațiile exterioare, preşedintele Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19, spune că aceasta este, cu siguranță, o soluție, pentru zonele aglomerate, cum ar fi, de pildă, piețele.

Masca în spațiile exterioare, o soluție

Reporter: Doamna doctor, obligativitatea purtării măștii în spațiile exterioare, este o soluție?

Adriana Pistol: Cu siguranță este o soluție în zonele aglomerate, așa cum sunt piețele. Eu și în parc am purtat masca. E o soluție oportună, de piețe nici nu mai zic…obligatoriu. Nu ai cum să păstrezi distanța.

Reporter: Ieri un număr de 526 de persoane au fost retestate si au fost confirmate pozitiv cu COVID-19, vorbim de un proces care poate fi failibil din moment ce se retestează?

Adriana Pistol: Se retestează pentru că o persoană care e confirmată, conform unui ordin de Ministru 555, cu modificările și completările ulterioare, reface testul în vederea externării. Asta pentru a vedea dacă după externare poate circula liber sau trebuie să mai stea în izolare până la 14 zile.

Reporter: A crescut numărul cazurilor, însă numărul testelor diferă. Astăzi avem 1.356 de cazuri noi  din 23.346. Luni am avut spre exemplu, 1.104 cazuri la doar 7.653. E o greșeală, o eroare?

Adriana Pistol:  Nu este nicio greșeală. Este o întâmplare. Asta pentru că, în weekend, s-au lucrat ture mai puțin și atunci i-au selectat pe cei care aveau mare nevoie să primească rezultatul: simptomatici, internații. Șansa să-i găsești pozitivi crește.

„Lumea se testează pentru vacanțe”

Reporter: A crescut și numărul de teste la cerere. S-a accentuat frica în rândul românilor?

Adriana Pistol: A crescut pentru că oamenii vor să plece în Grecia. Nu s-a accentuat nimic, se testează pentru vacanțe. Din 23.000 – 9.000 sunt la cerere. Noi suntem tot la 12-13.000 teste.

Reporter: Ne așteptăm la un vârf al epidemiei în toamnă?

Adriana Pistol: S-a renunțat la distanțare și asta a condus către focare. Toată lumea așteaptă din toamnă o creștere și asta vine din relaxarea exagerată și  din fakenews-uri. Creșterea din prezent vine din urma relaxării exagerate, a nerespectării regulilor.E normal ca viața să se reia, ca economia să funcționeze, numai că avem ceva de făcut. Dacă nu facem suficient de conștiincios acest lucru era firesc să se înceapă să se vadă.

Reporter: Și avem o soluție? Exemplu pe litoral cu plajale pline. Acolo ce facem? Luăm în calcul închiderea plajelor?

Adriana Pistol: Până acum s-a spus comunicarea și comunicarea. Până acum toată lumea vorbește despre asta la toate televiziunile și ziarele. Eu ca cetățean nu pot să-mi asum poporul din care fac parte. Ca medic, le spui tuturor, nu vă jucați cu focul. Trebuie respectate măsurile. Oamenii asta trebuie să înțeleagă, nu-i poate minți o lume întreagă. Nu e ceva ce se întâmplă numai la noi. Nu trebuie să crezi în cifre, ci în boala respectivă, trebuie să crezi în existența ei și în ceea ce vezi. E suficient să vezi câți oameni mor în lumea asta. Nu ai cum să ignori, mor sute, mii de oameni. Aglomerația de la mare duce la focare. Dacă mergi pe stradă și vezi aglomerație, pune mască. Dacă e aglomerație pe plajă, încerc să mă trag cu cearceaful mai departe. Nu sunt lucruri foarte greu de îndeplinit. Din punct de vedere epidemiologic închiderea plajelor e o soluție, există însă și rațiuni economice și rațiune sociale. Nu putem pedepsi trei sferturi din populație pentru că un sfert nu vrea să respecte, nu e cinstit. Numai prin conștientizare se poate realiza ceva.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro