Șefa Comisiei anti-COVID, despre creșterea numărului de teste la cerere: „Lumea se testează ca să plece în vacanțe, în Grecia. Nu trebuie să crezi în cifre, ci în boală, în existența ei! Nu ai cum să ignori” (EXCLUSIV)

Redactor:
Ina Stoica
Șefa Comisiei anti-COVID, despre creșterea numărului de teste la cerere: „Lumea se testează ca să plece în vacanțe, în Grecia. Nu trebuie să crezi în cifre, ci în boală, în existența ei! Nu ai cum să ignori” (EXCLUSIV)
Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, participa la emisiunea "Marius Tuca Show", luni, 16 februarie 2020, in Bucuresti. EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Adriana Pistol, epidemiolog şi director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, spune că românii nu se testează în număr mare deoarece sunt îngrijorați de creșterea cazurilor de COVID-19, ci ca „să plece în vacanțe în Grecia”. Cât privește purtarea măștilor în spațiile exterioare, preşedintele Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19, spune că aceasta este, cu siguranță, o soluție, pentru zonele aglomerate, cum ar fi, de pildă, piețele.

Masca în spațiile exterioare, o soluție

Reporter: Doamna doctor, obligativitatea purtării măștii în spațiile exterioare, este o soluție?

Adriana Pistol: Cu siguranță este o soluție în zonele aglomerate, așa cum sunt piețele. Eu și în parc am purtat masca. E o soluție oportună, de piețe nici nu mai zic…obligatoriu. Nu ai cum să păstrezi distanța.

Reporter: Ieri un număr de 526 de persoane au fost retestate si au fost confirmate pozitiv cu COVID-19, vorbim de un proces care poate fi failibil din moment ce se retestează?

Adriana Pistol: Se retestează pentru că o persoană care e confirmată, conform unui ordin de Ministru 555, cu modificările și completările ulterioare, reface testul în vederea externării. Asta pentru a vedea dacă după externare poate circula liber sau trebuie să mai stea în izolare până la 14 zile.

Reporter: A crescut numărul cazurilor, însă numărul testelor diferă. Astăzi avem 1.356 de cazuri noi  din 23.346. Luni am avut spre exemplu, 1.104 cazuri la doar 7.653. E o greșeală, o eroare?

Adriana Pistol:  Nu este nicio greșeală. Este o întâmplare. Asta pentru că, în weekend, s-au lucrat ture mai puțin și atunci i-au selectat pe cei care aveau mare nevoie să primească rezultatul: simptomatici, internații. Șansa să-i găsești pozitivi crește.

„Lumea se testează pentru vacanțe”

Reporter: A crescut și numărul de teste la cerere. S-a accentuat frica în rândul românilor?

Adriana Pistol: A crescut pentru că oamenii vor să plece în Grecia. Nu s-a accentuat nimic, se testează pentru vacanțe. Din 23.000 – 9.000 sunt la cerere. Noi suntem tot la 12-13.000 teste.

Reporter: Ne așteptăm la un vârf al epidemiei în toamnă?

Adriana Pistol: S-a renunțat la distanțare și asta a condus către focare. Toată lumea așteaptă din toamnă o creștere și asta vine din relaxarea exagerată și  din fakenews-uri. Creșterea din prezent vine din urma relaxării exagerate, a nerespectării regulilor.E normal ca viața să se reia, ca economia să funcționeze, numai că avem ceva de făcut. Dacă nu facem suficient de conștiincios acest lucru era firesc să se înceapă să se vadă.

Reporter: Și avem o soluție? Exemplu pe litoral cu plajale pline. Acolo ce facem? Luăm în calcul închiderea plajelor?

Adriana Pistol: Până acum s-a spus comunicarea și comunicarea. Până acum toată lumea vorbește despre asta la toate televiziunile și ziarele. Eu ca cetățean nu pot să-mi asum poporul din care fac parte. Ca medic, le spui tuturor, nu vă jucați cu focul. Trebuie respectate măsurile. Oamenii asta trebuie să înțeleagă, nu-i poate minți o lume întreagă. Nu e ceva ce se întâmplă numai la noi. Nu trebuie să crezi în cifre, ci în boala respectivă, trebuie să crezi în existența ei și în ceea ce vezi. E suficient să vezi câți oameni mor în lumea asta. Nu ai cum să ignori, mor sute, mii de oameni. Aglomerația de la mare duce la focare. Dacă mergi pe stradă și vezi aglomerație, pune mască. Dacă e aglomerație pe plajă, încerc să mă trag cu cearceaful mai departe. Nu sunt lucruri foarte greu de îndeplinit. Din punct de vedere epidemiologic închiderea plajelor e o soluție, există însă și rațiuni economice și rațiune sociale. Nu putem pedepsi trei sferturi din populație pentru că un sfert nu vrea să respecte, nu e cinstit. Numai prin conștientizare se poate realiza ceva.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
CTP a izbucnit nervos în direct la TV. Ce l-a dezamăgit nespus de mult, a...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului: A MURIT. Era tânără, frumoasă și talentată
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide