Kremlinul le cere statelor occidentale să nu se grăbească să acuze Rusia pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Moscova ar putea să fie ținta unor noi sancțiuni

Kremlinul le cere statelor occidentale să nu se grăbească să acuze Rusia pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Moscova ar putea să fie ținta unor noi sancțiuni
Kremlinul le cere statelor occidentale să nu se grăbească să acuze Rusia pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Moscova ar putea să fie ținta unor noi sancțiuni. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04/09/2020, 11:23

Kremlinul a făcut apel joi la statele occidentale să nu se grăbească să acuze Rusia pentru otrăvirea disidentului Aleksei Navalnîi și a adăugat că nu există dovezi pentru acuzarea autorităților de la Moscova pentru aceasta.

Declarația vine în contextul în care tot mai multe voci din țările occidentale cer noi sancțiuni la adresa Rusiei, informează site-ul agenției Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova respinge orice acuzație potrivit căreia Rusia ar fi în spatele otrăvirii lui Navalnîi și a avertizat celelalte țări ale lumii să nu tragă concluzii fără să cunoască situația reală.

„Nu există motive pentru a acuza statul rus. Și nu vom accepta niciun fel de acuzație în acest sens. Sigur, nu ne dorim ca partenerii noștri germani sau din alte state europene să se grăbească în a trage concluzii”, a spus Peskov.

Rusia ar putea fi ținta unor noi sancțiuni

Declarația lui Peskov vine în contextul în care tot mai multe voci din statele occidentale cer noi sancțiuni la adresa Rusiei după otrăvirea lui Navalnîi.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, deși nu este adepta unor noi sancțiuni, a cerut Rusiei să facă tot posibilul pentru ca adevărul să iasă la iveală, iar responsabilii pentru otrăvirea disidentului să fie trași la răspundere.

Mai mulți politicieni și diplomați germani au avertizat joi că este nevoie de un răspuns european coordonat față de proiectul gazoductului Nord Stream 2.

„Trebuie să existe un răspuns la nivel european. Trebuie să răspundem folosind singurul limbaj pe care Vladimir Putin (președintele Rusiei, n. red.) îl cunoaște, și anume vânzările de gaze”, a declarat Norbert Roettgen, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul german, membru al partidului cancelarului Angela Merkel.

Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen și fost ambasador la Washington, a declarat și el că este nevoie de un răspuns coordonat din partea Uniunii Europene și a NATO și a adăugat că gesturi mai puțin ferme, precum expulzarea unor diplomați, ar putea să nu fie suficiente.

Proiectul Nord Stream 2 prevede construcția unui gazoduct cu capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care va transporta gaze naturale din Rusia spre Germania, prin Marea Baltică. Conducta este gata în proporție de 93%. Construirea gazoductului a fost suspendată la sfârșitul anului 2019, când compania elvețiană Allseas a oprit activitatea din cauza sancțiunilor americane.

Comisia Europeană a anunțat recent că va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei doar în cazul în care o anchetă va arăta implicare autorităților de la Moscova în otrăvirea lui Navalnîi.

În replică, Peskov a declarat că Kremlinul vede propunerile referitoare la oprirea proiectului Nord Stream 2 ca fiind bazate pe emoții. El a adăugat că proiectul este unul de tip comercial, care va aduce beneficii Rusiei, Germaniei și întregii Europe.

„Nu înțelegem care ar putea fi motivul pentru astfel de sancțiuni”, a spus Peskov.

Navalnîi se află în continuare în comă

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, se află internat într-un spital din Germania după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion cu care se deplasa de la Tomsk către Moscova. El a fost internat inițial într-un spital din Rusia, dar a fost transferat ulterior în Germania pentru a primi îngrijiri.

În momentul de față, Navalnîi este în comă indusă.

Membrii echipei sale susțin că acesta ar fi fost otrăvit în aeroportul din Tomsk și l-au acuzat pe președintele țării, Vladimir Putin, că ar fi ordonat asasinarea disidentului.

Procurorii ruși au anunțat săptămâna trecută că nu se impune o anchetă penală în ceea ce privește îmbolnăvirea subită a lui Aleksei Navalnîi.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ