GÂNDUL LIVE. Daniel Băluță, primarul sectorului 4, despre părinții care protestează împotriva purtării măștii: „Le-aș vorbi în calitate de medic” / „Unele măsuri nu se impun cu forța”

GÂNDUL LIVE. Daniel Băluță, primarul sectorului 4, despre părinții care protestează împotriva purtării măștii: „Le-aș vorbi în calitate de medic” / „Unele măsuri nu se impun cu forța”
GÂNDUL LIVE. Daniel Băluță, primarul sectorului 4, despre părinții care protestează împotriva purtării măștii: „Le-aș vorbi în calitate de medic” / „Unele măsuri nu se impun cu forța”
Publicat: 16/09/2020, 13:01
Actualizat: 16/09/2020, 14:43

Daniel Băluță, primarul sectorului 4, a comentat, la GÂNDUL LIVE, cazul părinților de la Buzău, care au protestat împotriva purtării măștii de către copii. Edilul a dat din nou asigurări cu privire la situația din sectorul pe care îl conduce, unde se iau toate măsurile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

„În primul rând le-aș vorbi acestor părinți în calitatea de medic pe care o am. Le-aș explic cum în India au fost 100.000 de cazuri de Covid-19 pe zi. Toate aceste măsuri sunt luate pentru oameni, pentru a le menține starea de sănătate în parametri. Dar există oameni cu altă părere decât a noastră și trebuie să le explicăm de ce trebuie luate aceste măsuri.

Unele măsuri nu se impun doar cu forța. Anumite măsuri se implementează în condiții inteligente. După ce am epuizat această modalitate, de abia atunci putem vorbi de mijloace coercitive.

„Am încercat să-i explic fiicei mele de ce trebuie să poarte mască”

Cred că societatea românească a evoluat extrem de mult, cu explicații corespunzătoare un număr impresionant de oameni vor putea înțelege de ce sunt luate aceste măsuri.

Duminică fiica mea face 12 ani deci e tot fata lui tata, tot mică este. Am încercat să-i explic Alexandrei de ce trebuie să poarte mască, i-am explicat exemple despre ce înseamnă infecția cu Covid. Nu am speriat-o, pentru că nu e normal să o traumatizez.

Cu extrem de multă răbdare, atât eu, cât și mama ei i-am explicat despre ce e vorba. Persuasiunea e cea care ne-a determinat să-i creăm Alexandrei acest reflex.

E un început de an în care întreaga societate trebuie să se acomodeze. E o noutate pentru toată lumea, a trebuit să funcționăm ca o echipă. Există stângăcii, până când echipa va funcționa cum trebuie. Sunt convins că într-o săptămână-două, aceste lucruri se vor transforma într-un fel de rutină. Cu foarte multă răbdare, putem să acceptăm schimbarea.

Am creat un mecanism, asta a fost cel mai important. E implicată DSP, directorul școlii, inspectoratul școlar Sector 4, creăm o celulă de criză, luăm decizia închiderii școlii, în caz de Covid, a trecerii pe online. Suntem pregătiți logistic să asigurăm copiilor acces la educația online. Am achiziționat și noi 5.000 de tablete, inspectoratul le va distribui, precum cărțile într-o bibliotecă. Toți membri comunității vor fi testați Covid gratuit. Absolut tot ce e nevoie într-o asemenea situație punem la dispoziție.

„Ce nu s-a făcut în 30 de ani nu se poate face peste noapte”

Am făcut apel la calm, luăm în calcul că vor fi asemenea focare, am încercat să avem mecanisme să știm cu exactitate ce avem de făcut cu toții într-un asemenea model delicat.

Trebuie să recunoaștem că ceea ce 30 de ani nu s-a făcut nu se poate face într-o săptămâna sau două. Societatea noastră nu a fost pregătită în general pentru situații de urgență.

Sunt convins, așa cum în Sectorul 4 am construit module, avem autorizații de securitate la incendiu, avem clădiri consolidate, cu risc seismic, și pe linia de IT vom face progrese.

Chiar dacă momentul nu e unul fericit, suntem pe un drum, viața ne-a dus aici, suntem obligați să ne punem la punct”, a declarat Daniel Băluță la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Beatrix Potter, creatoarea celui mai iubit iepure din lume. „Slavă Domnului că nu am fost...