Mihai Chirica, despre pelerinajul de Sf. Parascheva: „Problema nu este că oamenii s-ar putea contamina aici, ci pe drumul pe care îl vor parcurge până la Iași. Recomand evitarea utilizării autocarelor”

Mihai Chirica, despre pelerinajul de Sf. Parascheva: „Problema nu este că oamenii s-ar putea contamina aici, ci pe drumul pe care îl vor parcurge până la Iași. Recomand evitarea utilizării autocarelor”
Foto: Facebook / Mihai Chirica
Publicat: 05/10/2020, 18:03
Actualizat: 05/10/2020, 18:05

Primarul oraşului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat că autorităţile ieşene au luat măsuri speciale pentru organizarea pelerinajului de Sf.Parascheva. Edilul şef îi sfătuieşte pe pelerini să nu vină la Iaşi cu autocarele deoarece astfel s-ar putea infecta cu virusul SARS CoV-2.

Primăria Iaşi a luat o serie de măsuri excepţionale pentru organizarea în condiţii de siguranţă a procesiunii de Sf.Parascheva.

„Îi rog sincer să înţeleagă, nu este o măsură radicală în defavoarea unui pelerinaj, dar le recomand să nu vină în autocare, nu vor avea unde să le lase. Am stabilit că în maniera în care vor ajunge şi cum vom fi şi noi informaţi de către inspectoratele de Poliţie şi Jandarmi, vor fi transferaţi către rândul pelerinilor. Acolo se va organiza doar în şir indian, 1,5 metri între ei, cu balize medicale din 300 în 300 de metri unde va fi verificată în permanenţă temperatura şi dezinfectaţi. Deplasarea va fi continuă, este interzisă apropierea de rând a oricăror altor persoane neautorizate, nu se va mai face distribuire de alimente. Problema noastră nu este că s-ar putea contamina aici, cred că pe drumul pe care îl vor parcurge pe drumul de la localităţile dumnealor de reşedinţă către Iaşi, de aceea am recomandat evitarea utilizării autocarelor”, a declarat Mihai Chirica la Digi 24.

Judeţul Iaşi se află pe locul doi în clasamentul infectărilor cu Covid 19

De aceea, în următoarele zile au fost suspendate toate activităţile care nu au legătură cu procesiunea.

De asemenea, pelerinajul Sf. Cuvioase Parascheva de la Iaşi va ţine mai multe zile decât de obicei. Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor a anunţat că moaştele vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană încă de pe 8 octombrie.

„Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie”, a precizat Biroul de presă al Arhiepiscopiei prin intermediul unui comunicat de presă.

Momentul tradiţional „Calea Sfinţilor” va avea o altă desfăşurare întrucât nu este permisă prezenţa mulţimilor de credincioşi. Racla cu sfintele moaşte va fi purtată de o maşină în procesiune pe străzile importante din toate cartierele oraşului. Credincioşii din Iaşi vor putea astfel să privească şi de la nivelul ferestrelor şi al balcoanelor pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva.

În locul în care se desfăşoară pelerinajul vor fi amenajate căi diferite de intrare şi de ieşire, vor exista măşti, dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini, covoraşe dezinfectante, iar pachetele cu iconiţe şi aghiasmă vor fi oferite cadou în condiţii de igienă. Grupurile nu vor avea voie să staţioneze în curtea catedralei, iar la slujba Sfintei Liturghii vor fi formate spaţii delimitate pentru un număr redus de persoane. Anul acesta nu vor fi aduse nici din ţară, nici din străinătate alte moaşte sau relicve sfinte, precizează reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice